30.05.2011.

U Mjesnom odboru Rude provode akcije uređenja mjesta

Rudari došli Zajedno do cilja

U Mjesnom odboru Rude provode akcije uređenja mjesta

Da Rudari znaju biti dobri gospodari potvrđuje i najnovija, nedavno okončana akcija Mjesnog odbora Rude. Riječ je o uređenju 170 metara dugačke šetnice s desne strane potoka Gradne, izradi 30-ak metara nogostupa kod nove sportske dvorane i uljepšavanju centra Ruda većim brojem cvjetnih sadnica. Sredstva za ovu građansku inicijativu pod imenom Zajedno do cilja osigurana su zahvaljujući financijskoj potpori Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah, koju zaklada dodjeljuje u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Zaklada Zamah je projektu dodijelila 15.000 kuna, dok je sličan iznos osiguran i iz nagrade za osvojeno 1. mjesto na ovogodišnjem Samoborskom fašniku.

Šetnica počinje iza Osnovne škole Rude, a završava neposredno prije Vatrogasnog doma i njome će prolaziti i trasa rudarsko-botaničke poučne staze, za što je potrebno još postaviti dodatnu signalizaciju. U cijelu akciju uključio se i Grad Samobor postavljanjem dviju klupa, a MO Rude se nada da će do početka srpnja i 26. dana Rudarske greblice šetnica biti povezana mostom s rukometnim igralištem te da će na postojeće stupove javne rasvjete biti postavljeni dodani reflektori, koji bi trebali osvijetliti šetnicu u noćnim satima, za što su također dobili obećanja predstavnika Grada Samobora.

Na samom dolasku u centar Ruda napravljen je nogostup, čime je bitno olakšan prilaz pješaka do dvorane, naročito školske djece. Uz nogostup posađeno je 40 sadnica vatrenog grma (Pirakante), jorgovana, forzicije i hibiskusa, koji će se postupno oblikovati u šarenu cvjetnu ogradu. Tegle s pelargonijama postavljene su također i na 6 mostova, zatim na ogradu ispred i iza sportske dvorane te na 4 autobusne stanice. Većim teglama s grmovima lavande ukrašeno je, također, i parkiralište iznad Vatrogasnog doma. Ukupno je oko 20 mještana - volontera u dva navrata posadilo i postavilo 260 različitih sadnica pa će sve brojniji planinari i ostali namjernici, kao i svi oni koji planiraju doći na Greblicu zacijelo uočiti ove pozitivne promjene.

Ipak, nije sve u Rudama idealno. Ono s čime još uvijek ne možemo biti zadovoljni je neasfaltirani centar, koji se već mjesecima "bori“ s vodovodnim priključcima. Kad bi se tom dinamikom odvijali radovi u Zagrebu ili Samoboru vjerujemo da nadležne službe ne bi imale toliko strpljenja, niti bi izvođači radova pristupali poslu toliko relaksirano kao što je to slučaj u Rudama. No, nadamo se da će i taj problem uskoro biti riješen te da će već za mjesec dana centar mjesta biti presvučen novim slojem asfalta.

Josip Lebegner, dopredsjednik MO Rude

 

U Mjesnom odboru Rude provode akcije uređenja mjesta

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002