11.12.2016.

Započela Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Sedam je članova sinode iz Samobora

Započela Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije najavljena je 10. veljače 2002., na blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Nadbiskup Josip Bozanić je tom prigodom izrazio želju da upravo sinoda bude mogućnost preko koje bi se obnovila mjesna crkva te bi se odgovorilo na potrebu novog svjetla Duha Svetoga. Cilj sinode, kako navodi nadbiskup, pomoć je dijecezanskom biskupu u vođenju zajednice vjernika. Taj cilj određuje posebnu ulogu koju na sinodi imaju prezbiteri, kao "mudri suradnici biskupskog reda". No, na sinodu su pozvani i predstavnici redovništva te Kristovih vjernika laika, što predstavlja posebnu vrstu odgovornosti koja pripada svim vjernicima u izgradnji Tijela Kristova.

Zadaća je sinode podupirati dinamizam svih crkvenih snaga pod vodstvom pastira. Sinoda, dakle, očituje, gradi i ostvaruje zajedništvo u biskupiji. Svrha Zagrebačke sinode je pastoralne naravi. Ona želi potaknuti razradu postavki pastoralnog nastojanja i animirati nadbiskupijsku zajednicu za ujednačeno pastoralno djelovanje. Sinoda treba pripremiti za zajedničke pastoralne planove i programe. Geslo sinode "Hodimo u novosti života" upravo želi potaknuti na dinamizam zajedničkog hoda cijele zagrebačke crkve, što izvorno i znači grčka riječ "synodos" (doći zajedno, biti zajedno na putu).

Nakon što je na svetkovinu Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2016. godine u Zagrebačkoj katedrali otvorena Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, u petak, 9. prosinca, započelo je prvo zasjedanje sinode, a nastavljeno je i u subotu, 10. prosinca.

Od 175 članova sinode iz svih dijelova nadbiskupije, sedam je predstavnika iz Samoborsko–okićkog dekanata. Iz našeg dekanata članovi sinode su: prečasni Davor Štuljan, dekan i župnik u Samoboru, velečasni Mladen Sinković, župnik iz Luga, prof.dr.sc. Ružica Razum iz Konščice, župa Sveti Martin pod Okićem, prof.dr.sc. Gordan Črpić iz Vrhovčaka, župa Samobor, Nikolina Bizečki iz Hrastine, župa Domaslovec, Lovro Mihelić iz Vrbovca, župa Domaslovec i vjeroučitelj Radovan Librić iz Cerine, župa Noršić Selo.

R.L.

 
11.12.2016.

5. rođendan Mažoret kluba Unity S iz Pavučnjaka

Mala, ali vrijedna obljetnica

5. rođendan Mažoret kluba Unity S iz Pavučnjaka

Svoj 5. rođendan Mažoret klub Unity S iz Pavučnjaka proslavio je u sportskoj dvorani Osnovne škole Bogumila Tonija u subotu, 10. prosinca. Na obljetnički koncert su naše poznate mažoretkinje pozvale i svoje prijateljske klubove pa su tako svoje vještine i koreografije pokazale i mažoretkinje iz Krašića, Mostara, Pule, Rijeke, Vukovara i Varaždina, čiji su nastupi popraćeni velikim pljeskom publike s tribina.

Kao punopravne članice Hrvatskog mažoret saveza i vlasnice 5 državnih medalja, naše mažoretkinje nastupaju na brojnim natjecanjima mažoretkinja u zemlji i inozemstvu, s kojih redovito donose priznanja i nagrade.

Mala, ali vrijedna obljetnica, bila je i prilika da se svojim vrijednim članovima, podupirateljima i navijačima oduže zahvalnicama, od kojih je jednu u ime Grada Samobora primio i pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

M.K.

 

Započela Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije

5. rođendan Mažoret kluba Unity S iz Pavučnjaka

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002