04.07.2016.

DVD Bobovica proslavilo 60. rođendan

Od Grada Samobora dobili novo vozilo

DVD Bobovica proslavilo 60. rođendan

Veliku obljetnicu proslavili su vatrogasci okupljeni u Dobrovoljno vatrogasno društvo Bobovica. Povodom 60 godina uspješnog rada, Grad Samobor nagradio ih je čekom u iznosu od 224.000 kuna, koji zapravo simbolizira novo kombi vozilo koje stiže u rujnu.

Proslava je započela budnicom u izvedbi Limene glazbe DVD-a Plešivica, a uslijedila je sveta misa koju je u kapelici svetog Florijana predvodio župnik i dekan prečasni Davor Štuljan.

Krenuli su potom vatrogasci u svečani mimohod te formirali ešalon od kapelice do vatrogasnog doma gdje je održana svečana sjednica.

Predsjednik DVD-a Bobovica Zdenko Jednar iznio je povijest rada društva, govorio o prvoj ručnoj pumpi društva koja je ujedno bila izložena ispred vatrogasnog doma, prvoj vatrogasnoj zastavi, početku izgradnje vatrogasnog doma, prvom vozilu i prvim intervencijama, prvom pionirskom vatrogasnom odjeljenju, prvoj vatrogasnoj vježbi društva i prvim proslavama i vatrogasnim zabavama, pa tako redom kroz 6 desetljeća, sve do danas.

Slavljenicima su ovu veliku obljetnicu čestitali zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Željko Koščica, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Stjepan Ptiček te prijateljska vatrogasna društva.

Za kraj je priređeno i vatrogasno natjecanje, 15. Kup Bobovice, uz sudjelovanje 30-ak ekipa iz okruženja.

K.S.

 
04.07.2016.

Folklorna društva zatvorila 31. Rudarsku greblicu

Najbolja je greblica Ane Vlašić iz Podvrha

Susretom folklornih društava i proglašenjem najbolje domaće greblice završeni su u nedjelju, 3. srpnja, 31. Dani Rudarske greblice. Brojnu publiku zabavljali su prije folkloraša mađarski tamburaški sastav Bondersölj i domaći dečki iz Zlatnih godina, a zatim su nastupili KUD Salinovec, veterani FA Ivan Goran Kovačić, KUD Dvigrad, KUD Hruševec Kupljenski, KUD Slavonija Soljani, HKPD Bosiljak i, naravno, domaćini iz KUD-a Oštrc, nakon kojih je za posjetitelje svirala grupa Loco.

Natjecatelji koji su svoje domaće greblice nosili na ocjenjivanje s nestrpljenjem su čekali proglašenje rezultata, jer za sve njih su, kao i svake godine, bile osigurane i bogate nagrade sponzora. Od 18 greblica, koje je ocjenjivao stručni žiri na čelu s majstorima iz Pekarne Nikl, pobjedu je odnijela greblica Ane Vlašić iz Podvrha.

Bila je to kruna događanja na ovogodišnjoj Greblici, tijekom koje su organizatori iz KUD-a Oštrc, uz veliku pomoć složnih Rudara i Udruge Rudarska greblica, svim posjetiteljima prošlog vikenda priuštili brojna zanimljiva događanja i glazbene užitke te tako ponovno privukli u Rude sve ljude željne dobre zabave i domaćih specijaliteta.

Rudarska greblica ide dalje, a dogodine možemo s veseljem očekivati i nova iznenađenja od dobrih gospodara Rudara i još boljih gazdarica Rudarica.

M.K.

2. Gastro-vinski susreti pred rudnikom

Prošle godine prvi puta su za Dane Rudarske greblice održani i Gastro-vinski susreti na imanju obitelji Djumić, koja ih je i osmislila. Ove godine, u suradnji s organizatorima, otišlo se korak dalje pa je događanje preseljeno na prostor ispred Rudnika sv. Barbare, gdje su ekipe imale zadatak skuhati bilo što u kotlu za kotlovinu, a da to ne bude kotlovina, ali i napraviti svoju greblicu po već znanoj recepturi.

Prijavilo se sedam ekipa, koje su u podne krenule kuhati, a nakon par sati žiri je mogao procijeniti njihovo kulinarsko umijeće i nove ideje pripremanja jela u kotlu. U ponudi je bilo svega – rudarski wok, pileći paprikaš, buncek, grah s mesom i još neke zanimljive kombinacije, a pobijedila je ekipa Tomaš LG (Ludi geodeti) sa svojim pijetlom u crnom vinu.

Na gastro-vinskim susretima predstavljeno je i Bergman pivo, nova rudarska ponuda, a koje se zasad radi samo u domaćoj manufakturi.

 
04.07.2016.

Počele pripreme za 17. Svetonedeljsku fišijadu (subota, 3. rujna, na jezeru Rakitje)

Prijavite se za natjecanje u pripremanju fiša

Počele pripreme za 17. Svetonedeljsku fišijadu
(subota, 3. rujna, na jezeru Rakitje)

Prijave se zaprimaju najkasnije do 1. rujna 2016. godine u:

1) ŠRD Rak Rakitje: osobno u ribički dom, na fax: 01/3336-360, e-mail: srd.rak@zg.t-com.hr ili

2) Turistička zajednica: na e-mail: info@svetanedelja.hr.

Obrazac prijavnice i pravila natjecanja potražite na internet stranicama Turističke zajednice grada Svete Nedelje www.svetanedelja.hr.

Informacije možete dobiti i na tel.: 098/617-556 (Božo Mihina, predsjednik ŠRD Rak Rakitje) ili 01/3373-919 (TZ Grada Svete Nedelje).

Na ovogodišnoj tradicionalnoj 17. Svetonedeljskoj fišijadi očekuju vas brojne natjecateljske ekipe, kuhanje fiša u najvećem kotlu u Hrvatskoj od 600 litara, besplatna degustacija fiša, natjecanje u pučkim igrama, bogat zabavni program uz Gospodare tambura i voditelja Davora Dretara te nastup Kuburaškog društva Gromovnik.

M.G.

 

DVD Bobovica proslavilo 60. rođendan

Folklorna društva zatvorila 31. Rudarsku greblicu

Počele pripreme za 17. Svetonedeljsku fišijadu (subota, 3. rujna, na jezeru Rakitje)

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002