12.12.2016.

Otvorena izložba božićnih jaslica u Planinarskom domu Cerinski vir

Pri volu, osleku dete leži...

Vjeroučitelj Nikola Kuzmičić otvorio je u nedjelju, 11. prosinca, u Planinarskom domu Cerinski vir na Cerini izložbu božićnih jaslica "Pri volu, osleku, ni od vas daleko, dete leži...".

Prije samog otvaranja izložbe prethodila je euharistija u kućnoj kapeli na Cerini. Za članove obiteljske zajednice Udruge Ekosspiritus i Društva sv. Izidora Seljaka te prijatelje i planinare misu je predvodio fra Marin Grbešić iz samostana u Samoboru.

Nakon mise Radovan Librić, tajnik Udruge Ekosspiritus, progovorio je o tradiciji izrade jaslica i razloge održavanja izložbe koja je realizirana među članovima i prijateljima udruge, nakon deset godina konstantne izrade većih jaslica u kući na Cerini.

Pri otvaranju izložbe Nikoli Kuzmičiću su pomogla okupljena djeca koja su crtala jaslice dodajući pojedine likove, dok je Nikola tumačio otajstvo jaslica u devet točaka.

Nikola je između ostalog rekao: "Žena i muškarac uz dijete. Slika obitelji. Slika koja se želi preoblikovati i koja je zapravo razlog da se iz javnog prostora miču jaslice. Ne smeta kod jaslica kršćanski prikaz Boga, jer u malom djetetu samo jakom vjerom možemo prepoznati Boga, smeta jasna slika obitelji. Slika žene, muškarca i djeteta. I to postavljenih upravo ovako kako se najčešće prikazuju. Djetetu s jedne i druge strane da istodobno, gledajući dijete, gledaju i osobu s kojom su stvorili i rodili to dijete".

Izloženo je četrnaest jaslica koje su izrađene u raznim tehnikama, poput drva, papira, tekstila, keramike, tehnikom vezenja na križić, heklanja i slično. Autori jaslica su Lidija Momić, Stjepan Petek, Sandra Grabovec, Milan Juranić, Stanka Hržić, Renata Roščak, Silvija Ivir, Vlasta Hržić, Branka Toth, Franjo Jurčin, Radovan Librić, Nataša Čurić, Danijel Deverić i Zorica Žilić, a kućne jaslice patra Wolfranga Koglerja iz kartuzije Pleterje slagali su, kao i svake godine, Ante Blažević, Radovan Librić i Vlado Kenda.

Svi prisutni pozvani su za obiteljski stol zajednice Ekosspiritus te je zajedništvo nastavljeno do kasnih popodnevnih sati nedjelje. Izložba se može razgledati do 15. siječnja u vrijeme rada planinarskog doma.

R.L.

 

Otvorena izložba božićnih jaslica u Planinarskom domu Cerinski vir

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002