08.10.2016.

Novi turistički proizvod Rudara i KUD-a Oštrc – "Upoznaj Bergmane"

Pronađite Barunove Bergmane!

Prva potraga za Bergmanima – dobroćudnim bradonjama nižeg rasta, koji prema staroj rudarskoj predaji lutaju uskim oknima Rudnika sv. Barbare u vječnoj potrazi za plemenitim metalima, krenula je u subotu, 8. listopada, u prijepodnevnim satima, tijekom besplatnog promotivnog obilaska rudnika.

"Upoznaj Bergmane" novi je turistički proizvod KUD-a Oštrc, samoborske Turističke zajednice i Turističke agencije Bergman, kojim se dodatno obogaćuje ponuda uz razgledavanje rudnika, kojeg je društvo obnovilo vlastitim radom i sredstvima EU fondova u suradnji sa Slovencima iz Sevnice, a sam rudnik od 2015. na listi je zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Simpatične Bergmane osmislio je naš poznati karikaturist i ilustrator Niko Barun, koji je i sam krenuo u rudnik u potragu za simpatičnim debelim bradonjama, a pridružili su mu se i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat i "siva eminencija" KUD-a Oštrc Josip Lebegner.

Ispred Rudnika sv. Barbare brojne domaće posjetitelje, kojima su se pridružili i gosti iz Slovenije, organizatori su dočekali s greblicom ispečenom u krušnoj peći ispred rudnika, toplim čajem i ostalim domaćim delicijama, a za najmlađe je organizirana i likovna radionica u kojoj su svi mogli nacrtati svojeg Bergmana te ga odmah izložiti u prirodi i pokazati prisutnima.

Veselo druženje nakon obilaska nastavljeno je uz domače popevke u izvedi Bergmana, manjeg tamburaškog orkestra kojeg su također osnovali svirači seniori KUD-a Oštrc.

Potraga za Bergmanima tek je počela i uskoro možemo očekivati njihove nove avanture u rudarskom podzemlju, kao i druge oživljene priče rudarskoga kraja. Zato nemojte da vas Bergmani predugo čekaju!

M.K.

 
08.10.2016.

Predstavnici Vijeća učenika OŠ Bogumila Tonija predložili svoje viđenje dječjih igrališta

Solarne klupe, kućice za knjige, WI-FI mreža...

Kako bi na najbolji mogući način uredili dječje igralište u Južnom naselju, u Dječjem su tjednu predstavnici gradske uprave odlučili provesti dan s djecom i poslušati njihove savjete.

Predstavnici Vijeća učenika OŠ Bogumila Tonija pripremili su niz prijedloga kojima bi obogatili ovo igralište, poput solarnih klupa, kućice za knjige, pješčanika, većih igrala za malo veću djecu, uređenja vlakića, WI-FI mreže... Njihove je ideje pažljivo slušala i pomno bilježila zamjenica gradonačelniKa Sanja Horvat Iveković, uz pomoć suradnika iz Komunalca i Pučkog otvorenog učilišta. Maštovita djeca za svoje su prijedloge nagrađena i slatkišima.

Gradski će predstavnici u dogovoru s Komunalcem pomno promotriti i izabrati najbolje ideje te ih na kraju i realizirati.

Marta Pisk

 

Novi turistički proizvod Rudara i KUD-a Oštrc – "Upoznaj Bergmane"

Predstavnici Vijeća učenika OŠ Bogumila Tonija predložili svoje viđenje dječjih igrališta

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002