06.02.2016.

Poslijepodne druge nedjelje na Fašniku su se predstavili mjesni odbori

Gradna jakim naoružanjem pobijedila konkurenciju

Teško naoružanje koje je na 190. Samoborski fašnik dovukao MO Gradna bio je presudan za pobjedu u natjecanju mjesnih odbora. Pred njihovim raketama i oklopnim vozilima morali su ustuknuti svi ostali, a uspjeli su zadiviti i ocjenjivački sud koji im je dodijelio najviše bodova. Drugo mjesto pripalo je MO Vrbovec, a treće MO Podvrh. Fašnički likovi i organizator najboljim taborom proglasili su onaj MO Veliki i Mali Lipovec.

Druge fašničke nedjelje, 7. veljače, upravo su mjesni odbori dominirali popodnevnim dijelom programa. Pred brojnom publikom na glavnom samoborskom trgu svoja su alegorijska kola i program pokazali mjesni odbori Podvrh, Celine, Konščica, Gradna i gradska četvrt Giznik-Anindol. Oni su ukazivali na potrebu reforme školstva, natjecali se u X faktoru, maskirali se u Minions, pokazali naoružanje te starinske običaje u suvremenoj interpretaciji. Potom je karnevalske običaje predstavila i gostujuća grupa iz Trogira, a završnica dana bila je u znaku glazbe. Prvo je nastupio Tamburaški sastav Od sumraka do zore, a nedjeljnu večer zaključili su Rockfeleri.

Druga fašnička nedjelja bila je i posljednja prilika za predstavljanje maske u pojedinačnoj ili grupnoj konkurenciji na izboru za najbolju masku ovogodišnjeg Fašnika. Finale i proglašenje pobjednika zakazano je završnog dana, u utorak. Posjetitelji su mogli fotografiranjem ući u konkurenciju za nagradnu igru Hrvatske pošte Najrazglednica Dječjeg fašnika, a tražio se i najmaskirani kućni ljubimac.

Velika završnica 190. Samoborskog fašnika u utorak, 9. veljače, donosi proglašenje najboljih maski, uručenje nagrada mjesnim odoborima, Srakinog gnezda ugostiteljima i nagrade Fašničke galge. Na suđenju će potom za sve grijehe opet ispaštati Princ Fašnik, a nakon velikog tradicionalnog vatrometa nastupit će gost večeri – Miroslav Škoro.

M.Š.

 
06.02.2016.

Fašniku za rođendan djeca su darovale instrumente, ptice i puno veselja

Predstavili se osnovnoškolci

Drugo nedjeljno prijepodne 190. Samoborskog fašnika bilo je u znaku maskiranih grupa samoborskih osnovnih škola. Baš kao prve nedjelje, kada su se predstavljali vrtići, druge su nedjelje osnovnoškolci pokazali maštovitost u izradi svojih kostima i nastupu na pozornici. Predstavili su se učenici OŠ Samobor, OŠ Rude, OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem, OŠ Milana Langa iz Bregane i OŠ Bogumila Tonija. Bilo je tu mnoštvo motiva, od ugroženih životinjskih vrsta, Bergmana iz rudnika, ptičjeg doma i ptica, do crvrčaka i mrava te raznih muzičkih instrumenata Fašniku za rođendan.

Svi su zaslužili zahvalnice i pohvale za nastup, budno praćeni od strane brojnih posjetitelja na Trgu fašničkih velikana. Da sve protekne u veselom raspoloženju pobrinuli su se na pozornici Klaun Ludek i dječja Sraka. Bilo je smijeha i zabave, ali i pjesme. Za nju su na početku bili zaduženi mališani iz DZ Smješak, a poslastica za kraj dječjeg dijela programa ove nedjelje bila je Kim Verson.

Za djecu su na Trgu srakinih mališana pripremljene Legići igraonica i radionica od 10 do 17 te predstave Šarenog svijeta od 12 do 15 sati. U blizini je i luna park, a bogata gastro ponuda nalazi se na štandovima između dva trga.

T.I.

 
06.02.2016.

Druga fašnička subota prošla u znaku dječjih maski

Veseli dječji svijet u centru Samobora

Druga fašnička subota prošla u znaku dječjih maski

Jutarnji dio dječjeg programa na 190. Samoborskom fašniku 6. veljače ponovno je ponudio mnoštvo veselja, šarenila, plesa, pjesme i zabave. Samobor okupan subotnjim suncem privukao je velik broj posjetitelja koji su pratili nastupe na pozornici ili šetali Fašničkom Republikom Samobor tražeći zanimaciju u Legići igraonici, predstavama za djecu i luna parku, ali i brojnim štandovima.

Na pozornici su sve zabavljali Klaun Ludek i dječja Sraka, a svoje programe predstavili su maskirane grupe vrtića, zborova i plesnih skupina iz Zagreba i okolice. Tako su svoje maske pokazali DZ Zagrebački anđeli, DV Tintilinić, DZ Bajka, DV Malešnica, Kriški oblizeki, DZ Medenjaci, PZ Zagrepčanke i dečki, DZ Kikići i genijalci, DV Zeko, Udruga Razbibriga, Gospel zbor Sunce i Unitiy S.

Princ, Sraka, Sudec i Fiškal uzde će preuzeti u popodnevnom dijelu, kada će se predstaviti Tamburaški sastav Skoro frajeri, gostujuće maskirane grupe iz Župe Dubrovačke, Jastrebarskog, Koprivnice i Đakova, grupa Adrenalica te Plesni studio Baila. Nakon izbora maski u 19 i 30, od 20 sati dolaze glazbeni gosti večeri - Dječaci.

S.S.

 
06.02.2016.

Održana Skupština Udruge Samoborska vinska cesta

Može se i više i bolje

Održana Skupština Udruge Samoborska vinska cesta

- Iza nas je 2015. godina. Naša udruga pokazala je svojom aktivnošću napredak obzirom na 2014. godinu. Bilo je dosta toga što smo napravili, ali isto tako ostaje činjenica da se moglo i više - rekao je u svom nastupnom izlaganju, predsjednik udruge Dragutin Koletić.

Nedvojbeno ima prostora za napredak, ali za nešto više i bolje treba pokazati interes i šira društvena zajednica.

Udruga Samoborska vinska cesta zamišljena je kao značajan dodatak svekolikoj turističkoj ponudi Grada Samobora. Ipak, neki segmenti djelovanja ostali su, nažalost, po strani. Nije lako raditi, ali ostaje upitno koliko su članovi udruge spremni i sami u tom dijelu ponuditi i dati konkretan doprinos. Značaj Samoborske vinske ceste sigurno može imati velik udio u kompletnosti turističke i vinogradarsko vinarske ponude. Konačno, vinorodni samoborski kraj, upravo zahvaljujući svojim vinogradarima i vinarima, ima prepoznatljivost i svoje mjesto na hrvatskoj vinskoj karti.

Izrečeno je dosta kritičkih stavova i u pogledu organizacije Samoborskog Martinja. Tu je ostavljeno prostora za razmišljanje kako i na koji način dalje. Pritom je član udruge Boris Kuzmanović bio vrlo jasan.

- Ako neće biti uključivanja turističkog samoborskog potencijala, prvenstveno Turističke zajednice, mislim da je održivost upitna. Treba shvatiti da smo svi mi u udruzi volonteri i da nam je organizacija jedne takve manifestacije ipak velika nepoznanica. Da, napravili smo nešto, ali koliko je to i dobro, ostaje da se ocijeni. Sigurno može i bolje.

Nakon konstruktivne rasprave i obrazloženja nekih stavova članova, dogovoreno je da svaki član u sljedećih mjesec dana u pisanom obliku iznese svoje viđenje dosadašnjeg rada udruge, ali isto tako i ponudi rješenja za nešto više i bolje.

- Mislim da je zaista najbolji način da svatko ponudi što i kako dalje vezano za ovu itekako dobrodošlu aktivnost, u ovom slučaju povezanu s vinarstvom i vinogradarstvom područja Samobora - rekao je Koletić.

Pratit ćemo daljnja zbivanja u udruzi, a vrijeme radi za sve članove, kao i one koji ostaju privrženi njenim aktivnostima. Značajno je naglasiti da će se dogoditi i povezivanje s istim ili pak sličnim udrugama, što je kvalitetan iskorak u funkcioniranju same udruge.

F.S.G.

 
06.02.2016.

Samoborski fašnik razveselio posjetitelje Arena Centra

"Modni savjeti" u fašničkom stilu

Samoborski fašnik razveselio posjetitelje Arena Centra

Samoborski fašnik veselo je krenuo u novo gostovanje, i to ekskluzivno u Arena Centar. Princ Fašnik, Priceza Sraka, Štef Fiškal i Sudec u četvrtak, 4. veljače, smjestili su se na početku na Trgu Dalmacija te uz fašničke pjesme pozvali sve posjetitelje na druženje sve do 9. veljače u Slobodnu Fašničku Republiku. Za plesne točke bili su zaduženi članovi samoborskog Plesnog kluba Bailatino, koji su se ove godine maskirali u kaubojke i kauboje. Dodatni mamac bile su i popularne krafne, koje su fašnički likovi dijelili najmlađima i onima nešto starijima šećući Arena Centrom. Naravno, posjet centru iskorišten je kako bi se provjerila i ponuda u trgovinama pa su se i isprobavali pojedini modeli te davali poneki savjeti kupcima. Naravno, u fašničkom stilu.

Arena Centar sponzor je ovogodišnjeg Fašnika pa će dodijeliti bonove ukupne vrijednosti 10.000 kuna, koji će pripasti najuspješnijim maskama u natjecanju za izbor najbolje fašničke pojedinačne i grupne maske. Gostovanje Samoborskog fašnika uvod je u veseli Maskenbal u Arena Centru, koji će se održati u subotu, 6. veljače, od 10 do 13 i od 16 do 19 sati. Više na www.arenacentar.hr.

T.I.

 

Poslijepodne druge nedjelje na Fašniku su se predstavili mjesni odbori

Fašniku za rođendan djeca su darovale instrumente, ptice i puno veselja

Druga fašnička subota prošla u znaku dječjih maski

Održana Skupština Udruge Samoborska vinska cesta

Samoborski fašnik razveselio posjetitelje Arena Centra

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002