27.11.2016.

Predstavljanje projekta pružanja podrške djeci i mladima, udomiteljima i obiteljima u riziku

Uz nas niste sami!

Predstavljanje projekta pružanja podrške djeci i mladima, udomiteljima i obiteljima u riziku

Udruga za zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi izvan vlastite obitelji Nova budućnost poziva sve zainteresirane na predstavljanje projekta pružanja podrške djeci i mladima, udomiteljima i obiteljima u riziku, pod nazivom "Niste sami". Predstavljanje će se održati u utorak, 29. studenoga, u 19 sati, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor, u sklopu Građanskog utorka.

Na predavanju će biti predstavljeno pružanje stalne psiho-socijalne pomoći djeci i mladima, obiteljima u riziku i udomiteljskim obiteljima kroz savjetovališta, predavanja, radionice, grupe podrške i škole za roditelje.

Predavačice su Ivana Bertol, dipl.socijalna radnica, Tomislava Huljev, dipl.socijalna radnica i Marija Udiljak, mag.psych.

P.A.

 
27.11.2016.

Počela je isplata božićnica samoborskim umirovljenicima

Ako ste na popisu, dođite po novce!

Počela je isplata božićnica samoborskim umirovljenicima

Započela je isplata božićnica umirovljenicima s područja Grada Samobora. Isplata će se obavljati putem FINE u Samoboru, u razdoblju od 28. studenog do 19. prosinca. Prilikom isplate svaki umirovljenik s popisa dužan je predočiti osobnu iskaznicu i dokaz o OIB-u.

Božićnica će se iznimno isplatiti i drugoj osobi, koja je uz navedene dokumente korisnika dužna predočiti i svoju osobnu iskaznicu, za one umirovljenike koji zbog bolesti ili nekog drugog razloga nisu u mogućnosti doći osobno.

P.A.

 
27.11.2016.

Godišnja skupština Bratovštine sv. Jakova apostola

Sada je lakše širiti štovanje sveca

Godišnja skupština Bratovštine sv. Jakova apostola

Samoborska Bratovština svetog Jakova apostola održala je u nedjelju, 27. studenoga, u prostorijama na Cerini, svoju godišnju skupštinu. Bratovština djeluje kao jedna od sekcija Udruge Ekosspiritus i najmlađa je bratovština u Gradu Samoboru. Trenutno broji trinaest članova, od kojih je devet sudjelovalo na skupštini. To je prva skupština nakon osnivanja u studenom 2015. godine.

Skupština je započela svečanom večernjom u kapeli sv. Izidora Seljaka, a nastavljena izvještajima iz protekle godine te planovima za iduću godinu.

Tajnik bratovštine Vedran Pražen prohodao je ove godine "Portugalsku rutu" poznate pješačke ture Camina i uspostavio veze s nadbratovštinom u Santiagu de Composteli u Španjolskoj. Rezultat toga susreta bit će tiskanje "hodočasničke putovnice" na hrvatskom jeziku, koju će moći nabaviti svi hodočasnici koji na to glasovito putovanje kreću iz naše domovine.

Predsjednik Bratovštine sv. Jakova apostola Ante Blažević iz Celina potpisao je sve dokumente prevedene na engleski jezik, a koji će biti poslani u Španjolsku u katedralu sv. Jakova i nadbratovštinu, koja koordinira rad svih bratovština iz mnogih zemalja Europe koje žele raditi na populariziranju ovog hodočasničkog puta. Tako će ovo malo bratstvo moći lakše širiti štovanje sveca, sv. Jakova apostola, koji je sve omiljeniji među onima koji se odlučuju na dugačka hodočašća. U planu je i tiskanje vodiča za hodočasnike na hrvatskom jeziku.

Radovan Librić

 
27.11.2016.

Festival vina i kulinarstva - Zagreb 2016.

Samoborci opet imali što pokazati

Festival vina i kulinarstva - Zagreb 2016.

Sve dvorane Hotela Esplanade u Zagrebu bile su dva dana, 25 i 26. studenoga, ispunjene štandovima izlagača vina i kulinarstva iz cijele Hrvatske, ali i iz nekoliko zemalja Europe. Tako su svoja vina izložili i za degustaciju pripremili vinari iz Makedonije, BiH i Slovenije, a poseban "štih" ovom festivalu dali su vinari iz Francuske, koji su uz vina predstavili i svoje prepoznatljive pjenušce. No, da bi pjenušci još bolje "sjeli" i dali željeni okus, potrebni su bili i posebni kolači. Za to su se pobrinuli iz slastičarnice U prolazu iz Samobora, s posebnim i za pjenušce prilagođenim slastičarskim uradcima.

Odlično su, među više od 300 izlagača, kotirali i izlagači Samobora i okolice. Tako se svojim asortimanom suhomesnatih proizvoda i namaza te nezaobilaznom Samoborskom salamom predstavila tvrtka Igo-Mat iz Otruševca, a već dobro znane rakije Hedonica i ovaj su puta oduševile degustatore.

Istaknula su se i vina OPG-a Sirovica i OPG-a Antun Župančić, a nezaobilazni su bili štandovi OPG-a Pavlin, na kojem se uz vina mogao probati i bermet, baš kao što je to bio slučaj i s najpoznatijim samoborskim bermetom, onim obitelji Filipec.

Kritike nastupa Samoboraca bile su uobičajeno pozitivne, a i sami su izlagači bili zadovoljni.

- Pokazali smo da imamo kvalitetu i maštovitost, koju redovito pokazujemo na ovakvim festivalima i skupovima. Nedvojbeno je svaka godina sve uspješnija, prvenstveno na radost onih koji svoje proizvode pokazuju i dokazuju na ovakvim druženjima. Nije lako imati stalnu kvalitetu pa je i to još jedno priznanje našim vinarima, ali i svima koji su bili na ovom festivalu u Esplanadi - izjavio je predsjednik Samoborske vinarsko vinogradarske udruge Marijan Žganjer.

F.S.G.

FOTO: Posebno su bili zapaženi nastupi perjanica samoborskog kulinarstva i vinarstva - Igo-Mat-a i obitelji Filipec

 
27.11.2016.

U Samoborskom muzeju obilježen 77. Racinov dan

Udomaćili se u našem i njihovom Samoboru

I više od 77 godina, koliko je prošlo od kada je makedonski književnik Kočo Racin svoju zbirku pjesama Beli mugri tiskao u Samoboru, traje nepomućeno i iskreno prijateljstvo makedonskog i hrvatskog naroda. Posebno mjesto u srcima Makedonaca zauzima naš Samobor, u koji naši prijatelji svake godine krajem studenoga s poštovanjem dolaze odati počast svojem poznatom književniku, čija se bista nalazi u parku koji okružuje Samoborski muzej.

Tu, u svojem samoborskom domu, okupili su se u subotu, 26. studenoga, na još jednom zajedničkom druženju, kako bi se prisjetili teških, ali časnih dana zajedničke povijesti. Srdačno su ih dočekali i pozdravili ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Branimir Šiljak i predsjednica Upravnog vijeća Muzeja i gradska vijećnica Irena Kapor, na što su im makedonski prijatelji uzvratili programom koji su pripremili članovi Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, koja je, uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Samoborski muzej, organizator ovog događanja.

Nakon što su izaslanstva najprije položila cvijeće ispred biste Koče Racina, o njegovom životu i djelu govorio je prof. Vasil Tocinovski, uslijedilo je zanimljivo izlaganje prof. povijesti Gorana Korova o Makedoncima u Španjolskom građanskom ratu, poeziju Koče Racina čitali su članovi literarno-dramske grupe, a dvije poznate makedonske pjesme otpjevale su članice MKD Ohridski biser iz Zagreba.

Zajedničko druženje nastavljeno je tijekom prigodnog domjenka, uz nadaleko poznate makedonske specijalitete.

M.K.

 
27.11.2016.

Na glavnom gradskom trgu upaljena prva adventska svijeća

Još četiri tjedna do Božića

Članovi samoborskog Ogranka Matice hrvatske, uz pjesmu nekolicine članova i članica Udruge Etno-fletno i molitvu, koju je za okupljene građane i djecu predvodio fra Nikola Vukoja, upalili su u subotu, 26. studenoga, prvu adventsku svijeću na Trgu kralja Tomislava.

Početak je to Adventa u Samoboru, koji će do Božića ponuditi i brojna druga prigodna događanja, uz paljenje ostalih svijeća svake subote, sve do velikog blagdana.

M.K.

 

Predstavljanje projekta pružanja podrške djeci i mladima, udomiteljima i obiteljima u riziku

Počela je isplata božićnica samoborskim umirovljenicima

Godišnja skupština Bratovštine sv. Jakova apostola

Festival vina i kulinarstva - Zagreb 2016.

U Samoborskom muzeju obilježen 77. Racinov dan

Na glavnom gradskom trgu upaljena prva adventska svijeća

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002