20.06.2016.

Lijep uspjeh samoborskih inovatora na 3. Međužupanijskoj izložbi inovacija

Krenuli stopama Mate Rimca

Lijep uspjeh samoborskih inovatora na 3. Međužupanijskoj izložbi inovacija

Članovi Društva pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor sudjelovali su na 3. Međužupanijskoj izložbi inovacija, koja se održavala 27. i 28. svibnja u Ivanić – Gradu. Josip Barbić, Mato Bajić i Martin Sokolović predstavili su svoje radove Cave pi i Smart Fuse, s kojima su već osvojili nekoliko nagrada na drugim sajmovima i izložbama inovacija, između ostalih i onoj u Nürnbergu. Martin Sokolović i Mato Bajić, učenici Srednje strukovne škole Samobor, za svoj su rad osvojili srebernu medalju.

Na izložbi su promovirane tehničke znanosti i inovativno stvaralaštvo mladih, kreativnih i inventivnih ljudi, koji svojim znanjem i inventivnošću osiguravaju budućnost hrvatskog gospodarstva, kao i njegovu prepoznatljivost u svijetu. Na izložbi je održano i nekoliko zanimljivih, inspirativnih predavanja, kao što je predavanje o Nikoli Tesli i njegovim izumima, a na raznim panelima o obrazovanju i inovativnosti govorili su predstavnici hrvatskih škola i fakulteta, znanstvenih instituta i uspješnih tvrtki.

Inače, ovogodišnjom izložbom proslavile su se i dvije značajne obljetnice - 70 godina rada Hrvatske zajednice tehničke kulture te 20 godina rada Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. U ovih 70 godina u brojnim aktivnostima i projektima Zajednice sudjelovali su deseci tisuća djece i mladih svih uzrasta, a zajednica je kontinuirano radila i radi na razvoju i promociji tehničke kulture te promociji inovacija i inovatora u zemlji i inozemstvu.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture i Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije Ivan Vlainić, koji se u pozdravnom govoru prisjetio učenika koji je pod njegovim mentorskim vodstvom prije deset godina pobijedio na jednom takvom međužupanijskom natjecanju u Puli. Taj učenik zvao se Mate Rimac, danas svjetski poznat poduzetnik i inovator. Ambasador ovogodišnje Međužupanijske izložbe inovacija bio je upravo Mate Rimac, a o važnosti ove manifestacije najviše govori činjenica da je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske, Instituta Ruđer Bošković i Instituta za fiziku, te pod visokim pokroviteljstvom Željka Reinera, predsjednika Hrvatskog sabora.

Čestitke svim nagrađenima, uz želju mladim inovatorima da svojim budućim inovacijama i osvojenim medaljama nastave promovirati tehničku kulturu, Samobor i Hrvatsku na najbolji mogući način.

S.S.

 
20.06.2016.

Urbanim sadržajima u bivšoj vojarni dodan još jedan sadržaj

I psi dobili svoj prostor za igru

Urbanim sadržajima u bivšoj vojarni dodan još jedan sadržaj

U bivšoj samoborskoj vojarni uređen je prvi park za pse u gradu. Time je dan dodatni sadržaj ovom prostoru koji postaje urbano središte grada.

Na prostoru od oko 4500 m2 nalaze se igrala za pse, držači za lajne, koševi za smeće te klupe za odmor vlasnika. Park je ograđen, kako bi psi mogli sigurno i neometano trčati i istraživati.

U uređenju parka sudjelovali su Grad Samobor, samoborski Komunalac i Udruga Rea, koja skrbi o nezbrinutim životinjama. Upravo su njezini štićenici prvi iskušali nova igrala, a dali su sve od sebe da se u najboljem svjetlu pokažu posjetiteljima, s nadom da će osvojiti njihovo srce i možda dobiti novi dom.

Najsretnija je ipak bila Bella, najstarija među njima, koja danas slavi 13. rođendan, a za tortu i ostale poslastice kojima je počastila ostale pse pobrinuli su se sponzori: Meradog, Josera, ProPlan, 8u1, Vau Torte i Pseći keksići by Ranka&Tanja.

Park za pse savršeno se uklopio u prostor nekadašnje vojarne, koja je poprimila potpuno novu, urbanu, funkciju. Nalaze se ovdje i sportski tereni, koji uskoro kreću u nadogradnju, urbani vrtovi, nova zgrada policijske postaje i dječji vrtić, preuređena zgrada Energometana i prostori za udruge.

Do kraja ove godine prostor će upotpuniti Centar za mlade koji je upravo u izgradnji te zgrada Javne vatrogasne postrojbe koja kreće u rekonstrukciju kroz nekoliko dana.

P.A.

 

Lijep uspjeh samoborskih inovatora na 3. Međužupanijskoj izložbi inovacija

Urbanim sadržajima u bivšoj vojarni dodan još jedan sadržaj

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002