28.06.2016.

Gradsko vatrogasno natjecanje u Konščici

Pokazali znanje i spremnost

U nedjelju, 26. lipnja, na igralištu u Konščici održano je Gradsko natjecanje Vatrogasne zajednice Grada Samobora. Organizator natjecanja bila je Vatrogasna zajednica Grada Samobora, a domaćin Dobrovoljno vatrogasno društvo Molvice. Na natjecanju je sudjelovalo 12 natjecateljskih odjeljenja s ukupno 120 natjecatelja, 80 odraslih i 40 djece, u četiri kategorije (Muški A, Žene A, Muški B i Djeca muška).

U provođenju natjecanja sudjelovalo je 18 sudaca i 16 tehničkih osoba zaduženih za poslove pripreme i provođenja natjecanja.

Na svečanosti zatvaranja, koja je održana po završetku natjecanja, a nakon prijavka zapovjednika Mladena Žitkovića izaslaniku gradonačelnika Hrvoju Frankiću, podijeljena su priznanja za sudjelovanje na natjecanju, a najboljim natjecateljima pehari i medalje.

Sve natjecatelje, voditelje ekipa, suce, tehničko osoblje i gledatelje u ime Grada Samobora pozdravio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoje Frankić, a ispred Vatrogasne zajednice Grada Samobora predsjednik Željko Koščica.

Pohvale zaslužuje i Povjerenstvo za natjecanje VZG Samobor te domaćin DVD Molvice, čiji su članovi uspješno obavili tehničke poslove pripreme i provođenja natjecanja.

Rezultati

Kategorija Muški A:

1. DVD Otok

2. DVD Rude

3. DVD Molvice

Kategorija Žene A:

1. DVD Bobovica

Kategorija Muški B:

1. DVD Bregana

2. DVD Rude

Kategorija Djeca muška:

1. DVD Molvice

2. DVD Rude

3. DVD Bobovica

 
28.06.2016.

U Grabru održan Žumberački narodni sabor

Žumberku ipak sviću ljepši dani

U nedjelju, 26. lipnja, velikom svečanošću koja je održana u Grabru započeo je Žumberački narodni sabor. Svečanu svetu liturgiju u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio je predsjednik Organizacijskog odbora Žumberačkog narodnog sabora stavrofor Milan Vranešić. U koncelebraciji su sudjelovala još sedmorica svećenika grčkog i latinskog obreda iz Žumberka i okolnih gradova Samobora, Jastrebarskog i Karlovca. Svečanost je započela blagoslovom zastave žumberačkih uskoka i novoobnovljenog groba generala Vida Gvozdanovića, koji se nalazi u župnoj crkvi. Nakon blagoslova vjernici su u procesiji krenuli prema spomeniku ispred župne crkve. U povodu 70. obljetnice smrti u ime svih Žumberčana vijenac je ispred spomenika križevačkom vladici dr. Janku Šimraku položio Ivan Šimrak. Upravo je biskup Janko Šimrak još 30-ih godina prošlog stoljeća započeo održavanje žumberačkih narodnih sabora, stoga je i obnova održavanja Sabora započela u njegovoj rodnoj župi.

Nakon polaganja vijenca u spomen žumberačkim uskocima svijeće su ispred spomenika položili predstavnici uskočkih udruga iz Senja, Klisa i Žumberka, a za njima i predstavnici lokalnih vlasti i lovačkih udruga.

Nakon iskazivanja počasti zaslužnom križevačkom biskupu dr. Janku Šimraku i uskocima uslijedila je svečana sveta liturgija koju su svojim pjevanjem uveličali članovi Kora Presvete Bogorodice iz Samobora. Nakon sv. evanđelja okupljenim vjernicima prigodnu propovijed je održao stavrofor Milan Vranešić, koji je istaknuo lik biskupa Šimraka kao onoga koji je znao prepoznati potrebe svog žumberačkog i hrvatskog naroda iz kojega je potjecao.

"Živio je sa svojim Žumberčanima, poticao ih na izgradnju i obnovu Žumberka, a ponajviše je vjeru svjedočio svojim očinskim primjerom i napose djelima. Zbog velikog zalaganja za napredak Žumberka mi se njega danas, sedamdeset godina nakon njegove smrti, sjećamo s najvećim poštovanjem. On nam je uzor kojeg želimo nasljedovati u održavanju žumberačkih narodnih sabora. Smisao je održavanja narodnih sabora da se velik broj ljudi uključi u zajedničku inicijativu za poboljšanjem kvalitete života. U zajedništvu svećenstva i naroda započinjemo raditi na programu koji ćemo dostaviti vlastima, od kojih očekujemo konkretne rezultate u podizanju kvalitete života u Žumberku. S tim ciljem smo se danas ovdje okupili, stoga vas sve pozivam da se svatko na svoj način u narednim mjesecima uključi u rad Žumberačkog narodnog sabora."

U nastavku svoje propovijedi o. Vranešić je istaknuo kako Žumberački narodni sabor započinje svoj rad pod zaštitom Žumberačke Bogorodice, čiji je lik istaknut u središtu crkve. U povodu održavanja Žumberačkog narodnog sabora u Grabar su donesene i moći sv. Lepolda Bogdana Manića i blaženog Alojzija Stepinca, koje su za vrijeme svete liturgije postavljene pred lik Žumberačke Bogorodice. Na kraju svete liturgije vjernici su pojedinačno cjelivali svete moći hrvatskog sveca i blaženika. Po završetku liturgijskog slavlja uslijedio je svečani čin otvaranja Žumberačkog narodnog sabora. Simboličnim zvonjenjem malim zvoncem predsjednik Organizacijskog odbora o. Milan Vranešić označio je početak rada sabora.

U nastavku programa pred više stotina okupljenih gostiju nastupili su članovi kulturno-umjetničkih društava iz Samobora, Slavetića, Svete Jane i Bratine.

Na obnovljenom Žumberačkom narodnom saboru sudjelovali su Žumberčani iz svih žumberačkih naselja, od Radatovića, Kašta, Sošica, Kostanjevca, Kalja, Mrzlog Polja i Stojdrage, pa sve do Grabarka i Pećna. Prema kazivanju starijih generacija, ovim veličanstvenim skupom u Grabru ostvareno je najljepše zajedništvo svih Žumberčana. Najveća svečanost koja je u posljednjih osamdeset godina održana u istočnom Žumberku daje nadu da će se, nakon pokretanja rada Žumberačkog narodnog sabora, ostvariti želje organizatora za boljim i kvalitetnijim životom svih stanovnika Žumberka.

S.S.

 
28.06.2016.

Samoborci hodočastili Majci slavenskih naroda u Mariazellu u Austriji

U baziliku ušli uz svečanu zvonjavu

Samoborci hodočastili Majci slavenskih naroda u Mariazellu u Austriji

Pedesetak hodočasnika, u organizaciji Samoborčeka i Ane Šoštarić – Špigelski, hodočastilo je 22. lipnja u tristotinjak kilometara udaljeni Mariazell, gdje se od 21. prosinca 1157. godine štuje Majka slavenskih naroda.

Na putu su svratili u štajerski gradić Frohnleiten, gdje ih je dočekao i primio hercegovački franjevac fra Šimun Oreč. Po dolasku u Mariazell, nakon okrepe, uz svečanu zvonjavu crkvenih zvona ušli su kroz sveta vrata milosrđa u velebnu Gospinu baziliku.

Svetu misu na Gospinom oltaru predvodio je gvardijan našeg franjevačkog samostana fra Nikola Vukoja, a suslavio je i fra Petar Žagar, župnik iz Hrvatskog Čuntića. Oni su ujedno bili i duhovno vodstvo ovog hodočasničkog puta. Na orguljama je svirao jedan od franjevačkih postulanata, koji su također bili na hodočašću.

Inače, skupina Samoboraca jednom godišnje hodočasti u Mariazell, koji se nalazi na 864 metara nadmorske visine u Štajerskim Alpama. U sredini velebne bazilike nalazi se Gospina kapela, u kojoj se nalazi Gospin kip izrađen od lipovog drveta, visok 49 centimetara i star više od 850 godina. Godišnje ovo svetište, kojim upravljaju benediktinci opatije St. Lambrecht, posjeti oko 700 tisuća hodočasnika, od kojih je oko 15% pješaka.

Francisko Pavljuk

 

Gradsko vatrogasno natjecanje u Konščici

U Grabru održan Žumberački narodni sabor

Samoborci hodočastili Majci slavenskih naroda u Mariazellu u Austriji

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002