08.04.2016.

Gradonačelnik Krešo Beljak susreo se s predstavnicima vjerskih zajednica

I državni nam propisi često vežu ruke

Gradonačelnik Krešo Beljak susreo se s predstavnicima vjerskih zajednica

Na redovitom godišnjem susretu gradonačelnik Samobora Krešo Beljak ugostio je predstavnike vjerskih zajednica.

- Nadamo se da ćemo sukladno dobroj financijskoj situaciji biti u mogućnosti još više pomagati vjerskim zajednicama u našem Gradu. Nažalost, i sami smo sputavani državnim propisima koji nam nerijetko vežu ruke. Primjer je još uvijek neriješeno nužno popločenje prostora ispred župne crkve svete Anastazije. Uza svu volju Grada da se to riješi, nailazimo na nepremostive probleme s konzervatorima i na druge birokratske barijere - uvodno je rekao gradonačelnik.

Ispred Samoborsko-okićkog dekanata na dosadašnjoj Gradskoj pomoći zahvalio je dekan i župnik samoborski Davor Štuljan. Iskoristio je ovu priliku kako bi i čestitao gradonačelniku na izboru za predsjednika Hrvatske seljačke stranke te mu uručio simboličan dar u ime predstavnika svih župa i zajednica.

Osim na financijskoj pomoći, župnik Štuljan zahvalio je Gradu i na suradnji oko organizacije značajnih vjerskih događaja. Pohvalio je dodjelu Nagrade Grada Samobora Udruzi U duhu s Kristom, naglasio kako su po prvi puta predstavnici župe ušli u sastav Savjeta mladih, a Grad i Komunalac i prošle su godine pomogli realizaciju živih jaslica. Predložio je i proširivanje suradnje, osobito u vidu brige za mlade te ponudio pomoć i podršku oko osmišljavanja programa u Centru za mlade. Također je predložio zajednički rad na podizanju turističke vrijednosti crkvenih objekata i spomenika.

- Grad Samobor u ovoj je godini osigurao 270.000 kuna za 11 vjerskih zajednica, a sredstva su ostala nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu - istaknuo je pročelnik Juro Horvat.

Problem koji se unatoč tome provlači je održavanje i obnova crkvenih objekata i spomenika, što je slučaj u cijeloj Hrvatskoj. Kako bi se neki od projekata mogli prijaviti za sufinanciranje iz sredstava Europske Unije, moraju biti navedeni u strategijama i pratećim dokumentima.

S time u skladu pročelnik Horvat obavijestio je prisutne kako će biti pozvani prilikom dorade Strategije kulturne baštine Grada, u kojoj će se navesti sva kulturna dobra, u sklopu toga i vjerski spomenici koji bi kasnije mogli proći proceduru za dobivanje sredstava iz fondova.

Na kraju susreta gradonačelnik se osvrnuo i na situaciju u društvu, koja zahtijeva zajedništvo i slogu.

- Pred nama kao društvom su veliki izazovi. S jedne strane, sve više mladih ljudi napušta domovinu, dok s druge postoji tendencija useljavanja novog stanovništva na prostor cijele Europe. Naše društvo je tolerantno, ali samo zajedničkim snagama moći ćemo sačuvati vrijednosti koje još uvijek imamo - završio je gradonačelnik.

P.A.

 

Gradonačelnik Krešo Beljak susreo se s predstavnicima vjerskih zajednica

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002