25.04.2016.

Redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice grada Samobora

Uspješno odrađene brojne intervencije

Redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice grada Samobora

U petak, 22. travnja, u Hotelu Lavica svoju redovnu izvještajnu godišnju skupštinu održala je Vatrogasna zajednica grada Samobora, koja okuplja 19 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada, a unutar nje djeluje i samoborska Javna vatrogasna postrojba.

U izvješću o radu Vatrogasne zajednice u protekloj godini predsjednik Željko Koščica naglasio je veliko zalaganje i slogu svih članova pa su i brojne intervencije uspješno odrađene. Za ovu godinu planiraju i nadalje puno raditi na edukaciji vatrogasaca i preventivi, a najavljeno je i preseljenje u prostorije u bivšoj vojarni te nabava nekoliko novih vozila, uz redovno sustavno opremanje vatrogasnih društava.

Detaljnije je o intervencijama govorio zapovjednik Mladen Žitković. Ukupno je odrađena 341 intervencija, od kojih je u 239 sudjelovala Javna vatrogasna postrojba, a u 132 dobrovoljna vatrogasna društva. Važnu ulogu naši vatrogasci su imali i u saniranju posljedica od poplava, kada su intervenirali više od 90 puta.

I tijekom skupštine zaprimljen je poziv za gašenje požara, koji se te večeri dogodio uslijed sudara u Svetoj Nedelji, pa su vatrogasci odmah krenuli na intervenciju.

Skupštini su nazočili i brojni gosti, predstavnici Grada Samobora, Policijske postaje Samobor, Gorske službe spašavanja te prijateljskih vatrogasnih zajednica i društava s područja Zagrebačke županije i susjednih Brežica.

M.K.

 
25.04.2016.

Vrijedni ekološki aktivisti ne misle stati

Uz pomoć zečica do kotlovine iz olupine

Vrijedni ekološki aktivisti ne misle stati

"Pravo na čistu vodu, čisti zrak i zdrav okoliš temeljno je pravo svakoga Hrvata", tako su to napisali u našem Ustavu. "Trebalo bi dodati i pravo na čvrstu i zdravu mrkvu", pridodale su Playboyeve zečice, koje su izvlačenjem olupina u šumi na Čudomerščaku u Samoboru na simboličan način obilježile ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša. Mateju, Enu i Ilonu u Samobor je doveo fotograf Vladimir Imprić, stručnjak za šumsku problematiku, kako bi u izvlačenju preostalih automobilskih olupina iz samoborskih šumaraka pomogle članovima Udruge Zelene stope.

Nakon što su u akciji Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina - powered by Renault uklonili više od 15 000 olupina. ovi vrijedni volonteri ne pomišljaju stati. Nakon cjelodnevnog napornog druženja s Playboyevim ljepoticama i obilježavanja dana našeg planeta, došli smo do zaključka da su zečice jedini spas za Hrvatske (i ostale) prirodne ljepote. One su pak odlučile da će umjesto po teretanama do vitke linije i ubuduće pratiti trag zelenih stopa, tovareći olupine na krov Zelenka u nedostatku sponzorske prikolice.

Njihovu žarku želju da pomognu široj društvenoj zajednici vlastitim će očima imati priliku vidjeti i članovi ekološke udruge Slapnica, koji 4. lipnja obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša. Tradicija je da se u automobilskoj olupini (koju sami izvuku iz nekog potoka) sprema kotlovina. Goli kuhar bit će predsjednik udruge Ivan Dropuljić, a zečice će, naravno, biti obučene (ali samo u krzno).

Uz mrkvu i salatu volonterima će se ponuditi tradicionalni žumberački specijaliteti. Predviđen je i znanstveni skup s temom Eko, zeko, zečice i potočić. Druženje će potrajati sve do 8. Lipnja, kada se radno i svečano obilježava Svjetski dan oceana, ako se do tada plašljive zečice ne razbježe, a volonteri ne utope u – vinu.

Romeo Ibrišević

 
25.04.2016.

Jurjevska misa na Cerini i prigodna izložba u povodu 85. rođendana Evice Vlahović, najstarije članice Društva sv. Izidora Seljaka

Posvećeno čuvarici baštine samoborskog kraja

Župa Noršić Selo i Udruga Ekosspiritus proslavili su u subotu 23. travnja, na blagdan sv. Jurja, 40. obljetnicu podizanja raspela u Cerini. Svečano misno slavlje pred većim brojem vjernika predvodio je domaći župnik vlč. Darko Banfić. Misnom slavlju prethodila je krunica koju su predmolili članovi Društva sv. Izidora Seljaka, čija je adresa upravo na Cerini, u kući zajednice Ekosspiritus.

Na početku misnog slavlja župnik Banfić je izrazio svoju osobnu radost što može biti u zajedništvu proslave ove lijepe obljetnice gradnje raspela o 40. obljetnici te slaviti misu za sve one koji su složno podigli raspelo 1976. godine, želeći među svojim vinogradima i kletima istaknuti znak ljubavi Boga, Krista. U svojoj propovijedi župnik je tumačio evanđelje u kojem Krist poziva na bratsku ljubav te pozvao sve prisutne na življenje kršćanske ljubavi i nasljedovanje sv. Jurja, sveca koji je Krista zavolio i živio svoj život na temeljima evanđelja.

Članovi Društva sv. Izidora Seljaka sudjelovali su na misnom slavlju u svojim narodnim nošnjama te predvodili pjevanje tijekom euharistije. Glavni inicijator podizanja raspela bio je Juraj Bošnjak iz Gornjeg kraja, a zemljište je darovala obitelj Ivana Gunčića. Uz njih, suglasnost su dali svi "mejaši" koji su većinom nosili ime po sv. Jurju pa je raspelo i podignuto u čast mučeniku iz prvih kršćanskih vremena.

Ubrzo je glavni inicijator Juraj Bošnjak bio zatvoren od komunističkih vlasti, jer se među pukom uvijek nađe protivnika vjere. No, unatoč nevoljama koje su započele nakon prve mise, 2. svibnja, pred raspelom, narod se počeo okupljati svake godine na proslavu Boga i sv. Jurja u nedjelju u osmini proslave sveca. Uz manji ili veći broj vjernika, samoborski kapelani dolazili bi na Cerinu, pa je tako nastavio vlč. Zdravko Novak, upravitelj župe Lug i Noršić Sela, pa vlč. Damir Bačun i u novije vrijeme vlč. Darko Banfić, upravitelj župe Noršić Selo.

Od inicijatora gradnje raspela danas su živi Rudolf Hersa i Stjepan Gunčić, a dolaskom na Cerinu i obnovom stare zidanice koja je odmah do raspela, brigu oko raspela preuzela je zajednica Ekosspiritus, koja ga je temeljito obnovila prije nekoliko godina.

Sve prisutne pozdravio je i Radovan Librić, podsjetivši na povijest gradnje raspela i zahvaljujući svima koji se danas brinu oko uređenja okoliša te na domjenku koji se jednom godišnje organizira nakon mise u Cerini. Tako su opet stanovnici Cerine, njihovi prijatelji i kumovi, mještani iz okolnih sela te članovi udruge prinijeli na zajednički stol delicije iz svojih obitelji da bi obogatili veliki zajednički stol, kojim se naglašava dobra samoborska tradicija zajedničkog blagovanja.

Ovo okupljanje bila je prilika za otvaranje izložbe posvećene Evici Vlahović, koja je pred neki dan proslavila svoj 85. rođendan i koja je titularna dopredsjednica Društva sv. Izidora Seljaka, svima omiljena i draga članica. Članovi društva postavili su lijepu izložbu pod naslovom "Evica Vlahović, čuvarica baštine samoborskog kraja", zahvalivši Evici na svom njezinom trudu oko očuvanja baštine i tradicije u našem kraju.

Izložbu su postavili članovi društva, a otvorio ju je vjeroučitelj Radovan Librić. Izložba sadrži Evičine radove u raznim tehnikama te fotografije Evice u svim varijantama narodne nošnje koju svojim djelovanjem želi očuvati. Uz izložbu izdan je mali katalog.

Izložba je postavljena u planinarskom domu Cerinski vir, a bit će ju moguće razgledati svakog vikenda do 19. lipnja.

Svi okupljeni zadržali su se u zajedništvu do kasnih večernjih sati zahvaljujući Bogu na lijepom zajedništvu i međusobnom prijateljstvu.

R.L.

FOTO:

- Brojni hodočasnici na Cerini

- Evica Vlahović s članicama Društva sv. Izidora

 
25.04.2016.

Ocjenjivanje vina članova Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Nikad bolja vina, bijeli portugizac iznenadio

Ocjenjivanje vina članova Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

- Samoborci se zbilja mogu ponositi vinima koja su prezentirali na ocjenjivanju, a plod su berbe iz prošle 2015. godine - jasan je bio predsjednik ocjenjivačke komisije, ugledni enolog Zdenko Ivanković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Uz svoje kolege i kolegice, Branku Franjević, Ivanu Rendulić, Roberta Frkića i Gorana Marmilića, redom znane enologe, u dva dana ocijenili su 127 uzoraka vina samoborskih vinogradara i vinara, članova Samoborske vinogradarsko vinarske udruge.

Prispjeli uzorci 52 člana udruge odnosili su se na 95 uzoraka bijelih vina, 24 uzorka crnih i ružičastih, te 7 uzoraka desertnih vina, ovaj puta isključivo bermeta.

Jedodušno je ocijenjeno da su ocjenjivana vina značajan kvalitativan napredak u proizvodnji, za što treba zahvaliti primjeni najsuvremenijih agrotehničkih dostignuća, ali i na relativno malim površinama te povoljnim vremenskim uvjetima.

- Pokazalo se da naši vinogradari i vinari znaju kako do dobrog vina. Rekao bih da se uloženi trud isplaito, jer smo gotovo svi dobili kvalitetna vina - istaknuo je član IO udruge, Ivica Rozijan.

U konkurenciji bijelih vina dodijeljeno je 19 zlatnih, 51 srebrna i 21 brončana medalja, uz dva priznanja. U toj konkurenciji tek su 2 uzorka odbačena.

U konkurenciji crnih i ružičastih vina 7 je uzoraka dobilo zlatnu medalju. Srebro je zaslužilo 14, a broncu 5 uzoraka. U toj konkurenciji odbačeno je 5 uzoraka.

Kod desertnih vina - bermeta dodijeljene su 2 zlatne, 4 srebrne i 1 brončana medalja.

Nagrade i priznanja, uz proglašenje šampiona, vingradari i vinari primit će 21. svibnja na već tradicionalnom druženju, Danu otvorenih vrata Samoborsko vinogradarsko vinarske udruge.

I za kraj jedan kuriozitet. Naime, na ocjenjivanju je po prvi puta prezentirana i jedna autohtona stara sorta. Ona dolazi iz vinograda Damira Kirina iz Gradišća. Radi se o portugiscu bijelom, kojeg gotovo da više uopće i nema. Posebna sorta je kod članova komisije izazvala veliku pozornost.

- U svom vinogradu imam tek 250 čokota te sorte. Naslijedio sam to od svog djeda i oca i mislim da je ovo bila prilika da to pokažem i da jednostavno zainteresiram ljude i ljubitelje dobre kapljice da pokušaju i oni s uzgojem - rekao je Kirin.

Ocjenjivanje je završilo uz popevku "Pijmo brati vince, voda naj stoji, naj ju pije žaba, koja vu njoj spi".

Kaj morti ni tak?!

F.S.G.

 

Redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice grada Samobora

Vrijedni ekološki aktivisti ne misle stati

Jurjevska misa na Cerini i prigodna izložba u povodu 85. rođendana Evice Vlahović, najstarije članice Društva sv. Izidora Seljaka

Ocjenjivanje vina članova Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002