29.10.2016.

U Gradskoj knjižnici Samobor gostovao Stipe Božić

Čovjek s krova svijeta

U Gradskoj knjižnici Samobor gostovao Stipe Božić

Gradska knjižnica bila je premala da primi sve znatiželjnike koji su u petak, 28. listopada, iz prve ruke htjeli čuti priče našeg najpoznatijeg alpinista, speleologa i putopisca Stipe Božića, koji je ovom prilikom predstavio i svoju knjigu K-2.

Božić nam je ispričao kako se još davnih 70-ih počeo baviti penjanjem, skijanjem, alpinizmom i svime vezanim uz ovaj iznimno zahtjevan sport u koji se zaljubio kao mladić.

Dovoljno je reći da se Stipe Božić popeo na najviše vrhove svih kontinenata, na tri najviše planine svijeta, a na samom Mount Everestu bio je čak dva puta. Prelazio je on i pustinje, zavlačio se duboko pod zemlju i većinu svojih putovanja zabilježio kamerom, a za svoje putopisne serije primio je i brojne nagrade.

Čeličnu volju i želju za osvajanjem novih prostranstava svijeta nisu uspjele uzdrmati ni tragedije i gubitak dragih prijatelja. Stoga, kapa dolje, i čekamo nastavak priče.

M.K.

 
29.10.2016.

Na gradilištima diljem Samobora još uvijek je živo

Pozavršavati prije snijega

Zima je sve bliže, na snijeg nas podsjećaju i u Komunalcu postrojavanjem Zimske službe, ali gradilišta diljem Samobora još su aktivna. Neki su projekti završeni, ali na nekima se još uvijek čuju strojevi i vide užurbani radnici.

Izgrađene su pješačke staze u Ulici grada Wirgesa i Ulici Ljudevita Gaja, dok je u tijeku izgradnja pješačke staze u Molvičkoj ulici u Molvicama.

U svrhu veće sigurnosti u prometu pokrenut je i projekt postavljanja radarskih svjetlosnih uređaja na gradskim prometnicama, a u prvoj su fazi postavljeni radari u blizini škola i na glavnim prilaznim prometnicama, a novi će se i dalje postavljati.

I na ostalim prometnicama je radno. Na takozvanoj Gmajni u tijeku su postava rubnjaka i završni radovi na vodoopskrbnoj mreži te formiranju samih prometnica.

U Ulici Matice iseljenika asfaltiran je dio od naselja Bobovica do ulaza u Samoborske vrtove te se postavljaju rubnjaci na dijelu prometnice prema Ulici grada Wirgesa.

Dalmatinska ulica također je u rekonstrukciji, a radi se na izradi tamponskog sloja kolničke konstrukcije i izradi slivnika, a očekuje se i skoro asfaltiranje.

Jezerska ulica priprema se za asfaltiranje, a u Velikoj Jazbini radi se na geodetskom iskolčenju i izgradnji potpornog zida.

Završeni su i radovi na asfaltiranju Ulice Lešće u Otruševcu, a pri kraju je i uređenje bankina.

U Ulici Mirka Bogovića u Galgovu u tijeku je podizanje šahtova, škrinjica i slivnika, izrada oborinske odvodnje te priprema za asfaltiranje II. etape.

Saniraju se i štete nastale elementarnim nepogodama pa su tako za sada završeni svi radovi na sanaciji klizišta u Braslovju, a nastavljaju se sljedeće godine, kada će se ova dionica i asfaltirati.

Napreduju i radovi na sanaciji mosta kod naselja Kršlini, gdje se radi na armiranju i izradi oplate zidova.

P.A.

 

U Gradskoj knjižnici Samobor gostovao Stipe Božić

Na gradilištima diljem Samobora još uvijek je živo

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002