06.10.2016.

Uređena cvjetna gredica ispred kapele svetog Vida

Zajedništvom do ukrasa Vrhovčaka i kapele

Ovih je dana uređena cvjetna gredica ispred kapele svetog Vida na Vrhovčaku. Nastavak je to radova koje su zadnjih mjeseci inicirali vjernici iz sela Vrhovčak, a u cilju uređenja okoliša i interijera kapele. Sadnji cvijeća i ukrasnih grmova prethodila je zamjena zemlje uz čitavu dužinu betonskog zida koji dijeli cestu i mali zeleni prostor ispred kapele. Staru zemlju, pijesak i šutu koja se skrivala ispod trave, iskopali su Antun i Radovan Librić, a odvezao ju je svojim traktorom Martin Noršić. Antun je navezao novu zemlju, a tako pripremljenu gredicu zasadili su djelatnici Komunalca uz stručno vodstvo Violete Gjurkin. Dio nove zemlje dovezao je vlč. Josip Čulig, kapelan, te tako podupro ovu akciju koja je bila dogovorena sa župnikom Davorom Štuljanom.

Naknadno su u zemlju stavljene lukovice narcisa i tulipana, a njihovu nabavu financirali su vjernici koji se okupljaju u kapeli. Posao je koordinirao Marijan Lukšić, predsjednik MO Vrhovčak. Sada je sam centar Vrhovčaka ljepši, a uređena cvjetna gredica ukras prostora ispred starodrevne kapele svetog Vida.

Radovan Librić

 
06.10.2016.

Ovog vikenda "Dani hrane i tradicijskih proizvoda"

Birat će se i najuzornija žena Zagrebačke županije

Ovog vikenda

Ovog vikenda, 8. i 9. listopada, od 9 do 19 sati, u balonu Boćarskog doma (Prisavlje 2, Zagreb) održava se izložbeno-prodajna manifestacija "Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Tradicionalni sajam održava se 14. godinu zaredom, a posjetitelje očekuje više od 90 izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda koji će po povoljnim cijenama prodavati svoje sireve, suhomesnate proizvode, med, vino, voće, povrće, kolače i druge domaće proizvode.

Za 1000 posjetitelja koji donesu kupon Zagrebačke županije za ovu manifestaciju, a koji će se dijeliti na frekventnim mjestima diljem Grada Zagreba, Županija je osigurala poklone – proizvode s oznakom kvalitete Zagrebačke županije.

Manifestaciju će svečano otvoriti župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u subotu, 8. listopada 2016. godine s početkom u 10 sati u balonu Boćarskog doma, a potom će u 10,30 sati, na istom mjestu, uslijediti svečano proglašenje Najuzornije seoske žene Zagrebačke županije za 2016. godinu

Inače, Zagrebačka županija je prva županija u Republici Hrvatskoj koja je počela s izborom za najuzorniju seosku ženu još 2000. godine. Ovim projektom, pa i samim izborom, želi se promovirati seoski način života i ruralna područja, ali i nagraditi sve one vrijedne žene koje žive na selu, uživaju ugled u svojoj sredini, imaju lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo te proizvode poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvaraju umjetnička djela.

Prve tri izabrane uzorne seoske žene Županija će nagraditi prigodnim poklonima i novčanim nagradama te će one predstavljati Zagrebačku županiju na državnom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2016. godinu, koji će se ove godine održati 15. listopada u Kutjevu, u Požeško-slavonskoj županiji.

Ulaz na ovu dvodnevnu manifestaciju besplatan je za sve posjetitelje.

M.B.

 
06.10.2016.

Hodočašće vojske, policije i povijesnih postrojbi u Mariju Bistricu

Na svečanosti i Žumberački uskoci i Samoborska narodna garda

Hodočašće vojske, policije i povijesnih postrojbi u Mariju Bistricu

Tradicionalno, 24. po redu hodočašće hrvatske vojske, policije, branitelja i povijesnih postrojbi u Mariju Bistricu održano je u nedjelju, 2. listopada. Nakon što su u svečanom hodu na prostor crkve Bl. Alojzije Stepinac pristigli pješački ešaloni, svečani i počasni dio, te stjegonoše, euharistijsko slavlje je u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH Tomom Vukšićem i predstavnicima vojnih ordinarijata i vikarijata iz Slovačke i Slovenije, te vojnim i policijskim kapelanima, kao i rektorom bistričkoga svetišta msgr. Zlatkom Korenom i novoimenovanim rektorom preč. Domagojem Matoševićem predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan. Svečanosti u Mariji Bistrici nazočila je i presjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Uz Žumberačke uskoke sudjelovale su još sljedeće povijesne postrojbe: Samoborska narodna garda, Karlovačka građanska garda, Bakarska straža i Kliški uskoci.

M.R.

 

Uređena cvjetna gredica ispred kapele svetog Vida

Ovog vikenda "Dani hrane i tradicijskih proizvoda"

Hodočašće vojske, policije i povijesnih postrojbi u Mariju Bistricu

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002