31.01.2016.

Obilježeno 60 godina rada samoborskog HGSS-a

Čine ga najbolji i najobučeniji alpinisti, speleolozi, planinari, skijaši...

"Ljudi u crvenom" preplavili su u subotu, 30. siječnja, u prijepodnevnim satima veliku dvoranu Hotela Lavica, izazvavši među drugim, "običnim" sudionicima svečane sjednice održane u povodu 60 godina rada HGSS Stanice Samobor, ponajprije ogromno poštovanje i zahvalnost. I to s punim pravom i pokrićem, jer članovi naše Hrvatske gorske službe spašavanja i više od 6 desetljeća, dobrovoljno, bez ikakve naknade, spašavaju ljudske živote u situacijama i na mjestima do kojih nitko drugi ne može doprijeti, vođeni tek humanošću i potrebom da pomognu.

Sve ih je na početku kratko pozdravio dugogodišnji pročelnik samoborske stanice HGSS-a Vatroslav Jakobović, zahvalivši njihovim obiteljima na razumijevanju i strpljenju koje traži ova služba, jer pozivi za pomoć stižu i za vrijeme nedjeljnog ručka ili pak usred noći.

U mreži HGSS-a samoborska stanica i njezini članovi imaju istaknuto mjesto. Poznata je duga tradicija planinarstva u Samoboru i okolici, a upravo je ta tradicija iznjedrila i sekciju Gorske službe spašavanja, najprije pri PD Japetić, a zatim i pri novoosnovanom društvu Maks Plotnikov. Povijest samoborskih HGSS-ovaca za ovu je prigodu zabilježena i prigodnim filmom, koji kronološki slijedi razvoj samoborskog HGSS-a. 1. veljače 1956. osnovana je, među prvima, Stanica gorske službe spašavanja Samobor sa sjedištem u Planinarskom društvu Japetić. Od tadašnjih 10 članova, na čelu s pročelnikom Viktorom Očićem, danas HGSS Samobor ima 26 članova, a predvodi ih pročelnik Vatroslav Jakobović. Od 1972. do 1989. na čelu Stanice Samobor bio je Darko Bišćan, a od 1989. do 2010. samoborske HGSS-ovce vodio je Vladimir Dado Novak. Pročelnici su još bili Željko Bišćan, Bogdan Cvek i Božo Ružić.

Danas članstvo samoborskog HGSS-a čine naši najbolji i najobučeniji alpinisti, speleolozi, planinari i skijaši, koji se sustavno uvježbavaju i obrazuju za sve tehnike i akcije gorskog spašavanja, a djeluju ne samo na području Samoborskog i Žumberačkog gorja, koje teritorijalno pokrivaju, već i diljem Hrvatske, kao i izvan zemlje. Širok je i raspon njihovih zadaća; od pružanja neposredne hitne pomoći, spasilačkih akcija, do osiguravanja sportskih događanja i planinarskih pohoda.

Stoga su im zahvalnost iskazali gradonačelnik Krešo Beljak sa svojim suradnicima, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić i brojni kolege iz drugih stanica HGSS-a, pri čemu je Prizmić naglasio kako je "samoborska stanica unijela nove etične principe, kulturu i duh u akcije spašavanja, a prije 60 godina bila je i nov model organiziranja spasilačke službe prema kojem i danas djeluje HGSS".

Posebna priznanja za dugogodišnji rad uručena su veteranima službe HGSS-a u Samoboru Vlasti Kašubi, Stanku Obrenoviću i Tomislavu Đuriću, a zahvalnice su primili i predstavnici institucija i službi s kojima HGSS Stanica Samobor uspješno surađuje već niz godina.

M.K.

 

Obilježeno 60 godina rada samoborskog HGSS-a

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002