13.05.2016.

Vinsko iznenađenje iz Slovenije stiglo na hrvatsko tržište

Čokoladno-vinska poezija i na našim stolovima

U cilju nastavka suradnje slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika, u organizaciji Obrtničko poduzetničke komore Krško, a pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Slovenije, u Zagrebu je 12. svibnja u restoranu Stari fijaker predstavljeno čokoladno vino Chocolat Impérial i drugi proizvodi "Kuće loze, vina i čokolade – Kunej", kao i turistička ponuda Posavja - Krškog i Brestanice u Republici Sloveniji.

- Dugogodišnja suradnja Obrtničko poduzetničke komore Krško i Obrtničke komore Zagreb na povezivanju obrtništva i malog gospodarstava Republike Slovenije i Republike Hrvatske rezultirala je i potpisom Sporazuma o suradnji, s ciljem zaštite i promicanja interesa obrtnika i malih poduzetnika u dvije susjedne države, jačanja njihove konkurentnosti i razmjene znanja, dobara i usluga te zajedničkog nastupa na drugim tržištima - rekla je Janja Starc, tajnica Obrtničko poduzetničke komore Krško.

Župan Općine Krško mag. Miran Stanko i ekonomski savjetnik Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu, mag. Jakob Štunf, naglasili su dobar partnerski odnos između dviju susjednih zemalja, kako na političkom i kulturnom, tako prije svega i na gospodarskim području. Općina Krško je zajedno s posavskim općinama nedavno potpisala sporazum o suradnji sa Zagrebačkom županijom, prije svega na području zajedničkog natjecanja za sredstva EU. Zagrepčanima su gosti posebno predstavili turističku ponudu Općine Krško i Posavja s naglaskom na stari Grad Rajhenburg.

Poduzetnik Aleš Kunej peta je generacija iz obitelji uspješnih vinogradara i vinara koji se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina bave od kraja 19. stoljeća u Brestanici, u vinorodnom Bizeljsko – Sremiškom okrugu susjedne Republike Slovenije. Danas se ponose vinskim podrumom kapaciteta 100 000 litara i obrađuju više od pet hektara vinograda, a godišnje proizvedu i više od 500 000 sadnica trsova.

Kao prehrambeni tehnolog, Aleš Kunej je svoje znanje nadogradio studijem vinogradarstva u Francuskoj, a zajedno sa ženom Emanuelom (rođena u Portugalu) u obiteljsko je poduzeće donio nova znanja i nove izazove. Započeli su s proizvodnjom čokolade po recepturi redovnika Trapista, koji su se nastanili u Gradu Rajhenburgu, a prvi su u tom dijelu Europe proizvodili čokoladu pod nazivom Imperial krajem 19. stoljeća. Čokoladom su opskrbljivali i austrougarski dvor Franje Josipa, a car Franjo dodijelio im je titulu kvalitete Imperial. Aleš i Emanuela su povezali izbor kvalitetnih crnih vina iz unikatnih sorti i dodali tamnu čokoladu Imperial i tako je nastala čokoladno-vinska poezija, čokoladno vino Chocolat Impérial.

Poduzetnik Kunej je, zajedno s olimpijcem i svjetskim prvakom u bacanju kladiva Primožem Kozmusom, predstavio i vrhunski pjenušac naziva Primus in Cosmos, proizveden u čast i u suradnji s ovim vrhunskim sportašem, njihovim susjedom i prijateljem. Ovaj pjenušac proizvodi se iz vinskih sorti koje rastu u vinorodnom kraju gdje je rođen Primož Kozmus, a grožđe iz kojeg se proizvodi pjenušac sazrijeva 24 mjeseca. Osim što je svoju sportsku karijeru nastavio kao trener, Primož Kozmus je također "obuo poduzetničke cipele" te je vlasnik Hostela u Brestanici, podno Grada Rajhenburga, gdje će uskoro otvoriti i restoran te i dalje surađuje s obitelji Kunej.

Uz zainteresirane distributere iz vinarske struke, velik interes za suradnju sa susjedima iz Slovenije pokazali su i predstavnik Zagrebačke županije mr. Josip Kraljičković te predstavnik Grada Zagreba Goran Šarić.

Ugodno druženje nastavljeno je uz degustaciju pjenušca Primus in Cosmos te čokoladnog vina Chocolat Impérial, koje je servirano uz čokoladne košarice punjene musom od različitih vrsta čokolade, a koje se, osim uz desert, može ponuditi i kao aperitiv.

T.I.

 

Vinsko iznenađenje iz Slovenije stiglo na hrvatsko tržište

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002