30.04.2016.

Povratak korijenima i u Samoboru

Učiti iz iskustva, kroz edukativne aktivnosti u prirodi

Od 23. ravnja do 2. svibnja u Samoboru se provodi zanimljiva Erasmus+ razmjena mladih udruge Outward Bound, s 24 sudionika iz Velike Britanije, Hrvatske, Češke i Makedonije.

"Back to the roots" (Povratak korijenima) projekt je na kojem mladi uče o svim vrijednostima koje su se pomalo zaboravile. Uče o važnosti poznavanja resursa iz prirode, poznavanja bilja i njihovog korištenja u različite svrhe, uključujući medicinske, prehrambene itd.

Tijekom cijelog programa naglasak je na učenju iz iskustva, koristeći neformalne metode kroz edukativne i sportske aktivnosti u prirodi. Grupa je provela 3 dana u predivnoj prirodi okolice Samobora. Posjetili su Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje, uz toplu dobrodošlicu u centru Slani Dol. Planinarili su, upoznavali se sa živim svijetom parka, a iskustvo su nastavili kroz posjet rudniku Sv. Barbare te posjet Botaničkom vrtu Suban.

Iskušali su mnogo izazova, biciklirali i prešli Savu skelom, a ostalo je još i osmišljavanje vlastitih projekata inspiriranih iskustvom u Samoboru.

Uz podršku Grada Samobora, sudionici su imali priliku upoznati se s povijesnim znamenitostima Samobora uz lokalnog vodiča, u subotu će posjetiti i Muzej Samobor, a nisu propustili niti izložbu u Galeriji Prica Hommage gradovima Europe Marine Fernežir.

"Back to the roots" osmi je Erasmus+ projekt udruge Outward Bound Hrvatska u Samoboru, a motivirani podrškom lokalne zajednice planiraju i buduće programe u skoroj budućnosti.

Lana Novosel

 
30.04.2016.

Mještani Hrastine svojem naselju podigli spomenik

Mi smo tu odnavek, ali nas znaju od 1642.

Mještani Hrastine svojem naselju podigli spomenik

Samoborski Mjesni odbor Hrastina dan svojega mjesta, koji slave 30. travnja, ove je godine obilježio posebno svečano. Uz pomoć Grada, mještani Hrastine svojem su naselju podigli pravi spomenik. Tako od 29. travnja, kada je svečano otkrivena ploča s natpisom Hrastina, u koju je uklesan grb i godina 1642., maleni park na uglu Hrastinske i Matijine ulice, na samom ulazu u mjesto, krasi i ovo obilježje, kojim se Hrastinjani ponose.

Ploču su, u nazočnosti mještana, otkrili predsjednik Mjesnog odbora Hrastina Samoborska Ivica Vlahović i predsjednica Udruge Etno fletno Marija Lindić, koja je pročitala i pjesmu posvećenu Hrastini.

Na proslavi, koja je nakon ove svečanosti nastavljena u društvenom domu, Hrastinjanima su se pridružili i gradski čelnici.

 

Povratak korijenima i u Samoboru

Mještani Hrastine svojem naselju podigli spomenik

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002