24.08.2016.

Održano Rokovo na Budinjaku

Slava zaštitniku od bolesti nogu

Održano Rokovo na Budinjaku

U nedjelju, 21. kolovoza, na Budinjaku je molitveno proslavljen blagdan sv. Roka. U povodu Rokovske nedjelje, koja se tradicionalno obilježava u budinjačkoj kapeli sv. Petke, svečanu svetu misu služio je kaljski župnik mons. Jurica Jerneić, u zajedništvu sa stavroforom Milanom Vranešićem te grkokatoličkim župnicima iz Mrzlog Polja i Pribića o. Gorazdom Bastašićem i o. Nenadom Krajačićem.

Okupljenim vjernicima o životu sv. Roka govorio je stavrofor Milan Vranešić, koji je napose istaknuo važnost molitve svecu koji je u narodu poznat kao zaštitnik od bolesti nogu. Tradicionalno su se uz domaće vjernike iz žumberačkih sela i ove godine na Budinjaku okupili i mnogobrojni vjernici iz susjednih slovenskih župa: sv. Križ Podbočje, Kostanjevica na Krki i Cerklje ob Krki.

Nakon liturgijskog slavlja druženje prijatelja iz Hrvatske i Slovenije nastavljeno je uz proštenjarski program.

Sljedeći susret vjernika iz pograničnih župa Žumberka održat će se u nedjelju, 4. rujna, u slovenskoj župi Sv. Križ Podbočje, kada će Žumberčani sa svojim župnicima hodočastiti u tamošnju crkvu.

S.S.

 
24.08.2016.

Održano javno predstavljanje rezultata projekta sanacije odlagališta Trebež

Gotovi sa saniranjem, krećemo sa sortiranjem

Održano javno predstavljanje rezultata projekta sanacije odlagališta Trebež

Nakon uspješne terenske prezentacije završenih radova na sanaciji odlagališta otpada Trebež, u utorak, 23. kolovoza, u Maloj dvorani POU Samobor održano je i javno predstavljanje rezultata projekta sanacije.

O razlozima sanacije, mjerama, ciljevima i učincima okupljenima su govorili Bruna Jakšić i Majda Pavleković iz Ernst&Young savjetovanja, predstavnik izvođača radova Zajednice ponuditelja Eurco d.d. i Đuro Đaković Holdinga Mario Mlinar, Viktor Pernjak kao predstavnik nadzornika Investinženjeringa te Marija Galic Kotarski u ime Grada Samobora. Na pitanja okupljenih građana odgovarao je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoje Frankić.

Kako je rečeno na predstavljanju, glavni cilj sanacije odlagališta Trebež bio je spriječiti onečišćenje podzemnih voda, odnosno zaštita vodocrpilišta Strmec te poboljšanje stanja okoliša. Zato je posatavljena glinobetonska dijafragma oko odlagališta, izgrađeni su svi prateći sustavi, od otplinjavanja do odvodnje otpadnih voda, ugrađen je crpni sustav te uređena sabirna laguna.

Za projekt je bilo planirano gotovo 100 milijuna kuna, no nakon izvedenih radova završna računica se kreće oko 70 milijuna kuna, a troškovi su pokriveni iz Kohezijskog fonda EU (85%) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH (15%), a u okviru Operativnog programa Zaštita okoliša za programsko razdoblje 2007.- 2013.

Odgovarajući na pitanja građana moglo se čuti kako je sanacija odlagališta Trebež ujedno i prvi korak prema učinkovitijem gospodarenju otpadom na području Grada Samobora pa se tako planira izgradnja sortirnice otpada, koja bi trebala zaživjeti u doglednoj budućnosti.

I.H.

 

Održano Rokovo na Budinjaku

Održano javno predstavljanje rezultata projekta sanacije odlagališta Trebež

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002