11.11.2016.

Predavanje o životu u podzemlju u Gradskoj knjižnici Samobor

Taj krhki podzemni svijet

Predavanje o životu u podzemlju u Gradskoj knjižnici Samobor

Velik problem za naš okoliš predstavljaju brojne divlje deponije otpada diljem Hrvatske. I kao da nije dovoljno što naši nesavjesni sugrađani ostavljaju svakojaki otpad u šumama, potocima ili drugdje u prirodi i divljini, a često gotovo i pred vlastitim dvorištem u nekom šumarku, još draže im je svoje smeće baciti u neku špilju ili jamu, samo da se ne vidi i što kasnije otkrije.

Hrvatska obiluje prirodnim špiljama, kršem i jamama, koji predstavljaju veliko blago i u kojima se često nalaze izvori pitke vode. Taj biljni i životinjski podzemni svijet iznimno je krhak i svako narušavanje ravnoteže života u njemu posljedično se osjeća i na površini majčice nam Zemlje.

O ovom problemu, o životu u podzemlju i kako sačuvati čisto podzemlje, govorili su u Gradskoj knjižnici u četvrtak, 10. studenoga, Lana Đud i Ruđer Novak.

M.K.

 
11.11.2016.

Zagrebačka županija podupire poduzetnike

Bespovratno 200.000 kn za usluge pisanja EU projekata

Zagrebačka županija podupire poduzetnike

Zagrebačka županija bespovratno će dodijeliti 200.000 kuna mikro, malim i srednjim poduzetnicima sa svog područja za pokriće tehničke pomoći i ostalih konzultantskih usluga u prijavi i provedbi projekata koji će se financirati sredstvima EU. Natječaj za navedena sredstva otvoren je do utroška sredstava, a najkasnije do 1. prosinca 2016. godine.

Ovim potporama želi se ojačati konkurentsku sposobnost poduzetnika s područja Zagrebačke županije te ih poticati na prijavu i korištenje sredstava fondova i programa Europske unije, ali i povećati broj uspješno pripremljenih i prihvaćenih projekata županijskih poduzetnika.

Potpore će se dodjeljivati za stručnu pomoć konzultanata za usluge pisanja prijave projekata na natječaje u okviru operativnih programa Republike Hrvatske koji će se financirati iz fondova i programa Europske Unije.

Prijavu mogu podnijeti subjekti malog gospodarstva prema uvjetima natječaja među kojim ističemo da prijavitelj mora imati sjedište na području Zagrebačke županije, podmirene obveze prema zaposlenima te u trenutku podnošenja prijave na natječaj već imaju ugovorenu, naručenu ili u izradi uslugu tehničke pomoći u smislu ovog natječaja. Također, važno je da se prijavljeni projekt ne sufinancira drugim potporama koje dodjeljuje Zagrebačka županija i ostali davatelji državnih potpora.

Maksimalni iznos potpore koji jedan poduzetnik može ostvariti je do 50% prihvatljivih troškova, a najviše do 20.000 kuna, pri čemu treba naglasiti da se jednom poduzetniku temeljem ovog natječaja može dodijeliti samo jedna potpora.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane mikro, male i srednje poduzetnike s područja županije da svoje prijave dostave preporučenom pošiljkom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb ili osobno na navedenoj adresi u pisarnicu na 6. katu.

Tekst natječaja, upute za prijavitelje i obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a mogu se podići i u Upravnom odjelu za gospodarstvo Zagrebačke županije, soba 25. Za više informacija prijavitelji se mogu obratiti na broj telefona 01/6009-457, telefax 6009-488 ili putem e-maila na: v.ljubesic@zagrebacka-zupanija.hr ili uog@zagrebacka-zupanija.hr.

M.B.

 
11.11.2016.

Izložba dječjih radova o bijelim rodama na Autobusnom kolodvoru

Rode ne nose djecu, ali ih vesele

Obilježavajući Godinu bijele rode, a s ciljem da se sačuvaju njihova staništa i poveća populacija ovih dražesnih ptica, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije upriličila je u svojim prostorijama na samoborskom Autobusnom kolodvoru izložbu dječjih radova na temu bijelih roda. A kako o prirodi i njezinom očuvanju treba učiti od malih nogu, nacrtane, naslikane i svakojake druge rode izrađene u različitim tehnikama napravile su vješte ruke naših najmlađih sugrađana, polaznika Dječjeg vrtića Izvor.

Veseli i razigrani, stigli su u pratnji svojih teta i roditelja na otvorenje izložbe u četvrtak, 10. studenoga, a dočekali su ih ravnateljica JU Zeleni prsten Martina Glasnović, ravnateljica DV Izvor Martina Trošelj, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i županijski pročelnik za društvene djelatnosti Vjeran Štublin.

Na dobordošlici i prigodnoj zakuski mališani su im se odužili pjesmom i plesom, izvevši poznate dječje folklorne igre i napjeve.

M.K.

 

Predavanje o životu u podzemlju u Gradskoj knjižnici Samobor

Zagrebačka županija podupire poduzetnike

Izložba dječjih radova o bijelim rodama na Autobusnom kolodvoru

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002