08.11.2016.

U Samoboru predstavljen projekt Turističke zajednice Zagrebačke županije Okusi zagrebačkoga kraja

Prestižna oznaka i za dva samoborska lokala

U nastojanju da istakne i objedini ono najbolje iz svoje gastro ponude i Zagrebačka županija se uključila u projekt koji je već zaživio u drugim dijelovima Hrvatske pod nazivom Okusi tradicije, a provodi se u suradnji s gradskim i općinskim turističkim zajednicama pod nazivom Okusi zagrebačkoga kraja.

Kako je sve počelo i što sve se učinilo na promociji izvorne kuhinje u našoj županiji, kao i sam projekt, predstavili su u utorak, 8. studenoga, u Restoranu Samoborska klet direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić i voditelj projekta Borislav Šimenc.

Cilj projekta je povezati domaće proizvođače hrane, ugostitelje, vinare i slastičare da svojim zdravim autohtonim proizvodima i recepturama prepoznatljivost svojega kraja dignu na još višu razinu, jer je gastro ponuda sve veći motiv dolaska turista u neki od naših krajeva.

Zagrebačka županija tu prednjači svojim robnim markama, a Samobor, kao najbolje turističko odredište u županiji, već odavno je svojim specijalitetima sebi priskrbio epitet grada u kojem se dobro jede.

No, kako bi zadovoljili visoko postavljene kriterije, ugostitelji se moraju pobrinuti za kompletnu uslugu, koja uključuje hranu, uslugu, piće, ambijent i okoliš, pri čemu najmanje 6 tradicionalnih jela i 6 pića (najmanje 4 vrste vina i 2 druga pića s lokalnog područja) moraju gostu biti prezentirana u 2 jelovnika, ovisno o godišnjem dobu, ali i na 2 jezika – hrvatskom i engleskom.

U Zagrebačkoj županiji prestižnu oznaku Okusi zagrebačkoga kraja, u vidu ploče koja se postavlja na ulazu u objekt, za sada je dobilo 10 ugostitelja – zaprešićki Restoran Golf, Izletište Suhina u Bestovju, Restoran Ivančić u Jastrebarskom, Ekopark Krašograd i restoran Domaćica u Pisarovini, Bistro Babriga u Velikoj Gorici, Izletište vina Kos-Jurišić u Donjoj Zelini, vrbovečki Hotel Bunčić, Seoski turizam Kezele u Graberju Ivanićkom, ali i dva poznata samoborska gastro odredišta – Gostionica Kod špilje u Otruševcu i Samoborska klet na glavnom samoborskom trgu.

Bila je to prigoda da svoju ploču, u nazočnosti brojnih uzvanika i medija, svečano otkriju i vlasnici Samoborske kleti.

Sve dodatne informacije o izvornoj gastro ponudi širom Hrvatske uskoro će biti dostupne i na portalu www.okusi.hr, koji je u izradi.

M.K.

 
08.11.2016.

U Gradskoj knjižnici Goran Beus Richembergh i Ludwig Bauer govorili su o njemačkoj manjini u Hrvatskoj

Kratka povijest propadanja

U Gradskoj knjižnici Goran Beus Richembergh i Ludwig Bauer govorili su o njemačkoj manjini u Hrvatskoj

U samoborskoj Gradskoj knjižnici u ponedjeljak, 7. studenoga, gostovali su predstavnik njemačke manjine u Zagrebačkoj županiji Goran Beus Richembergh i naš poznati pisac Ludwig Bauer, koji su održali tribinu na kojoj se govorilo o povijesti i sudbini Nijemaca u Hrvatskoj, ali i šire.

O više stoljeća dugom i sustavnom naseljavanju Nijemaca u naše, uglavnom ravničarske krajeve Slavonije i okolice, i povijesnom kontekstu njihova dolaska na ove prostore govorio je Beus Richembergh. Iz njegova izlaganja doznali smo kako su i zašto Nijemci unazad gotovo tri stoljeća naseljavali Hrvatsku, a ukratko je opisao i njihov težak život u državnim sistemima koji su se izmjenjivali, kao i u ratovima na ovim prostorima, u kojima su uvijek, kao pridošlice, izlazili kao gubitnici. Stoga je danas njemačka manjina u Hrvatskoj mala i bez utjecaja, što će nove generacije pokušati promijeniti.

Naš nekadašnji sugrađanin i nagrađivani pisac Ludwig Bauer o istoj temi napisao je roman Kratka kronika porodice Weber, u kojem je opisao nekoliko generacija jedne njemačke obitelji u malom panonskom gradiću, njihove uspone i padove, ali i propast Slavonije, koja je ponajviše uzrokovana političkim previranjima. U njegovoj kronici lako će se pronaći i pripadnici drugih manjina, koji su tijekom vremena dijelili sudbinu Nijemaca u Hrvatskoj i susjednim državama.

I, samo da se podsjetimo, tko je nekada davno kopao po rudnicima u Rudama? Dio priče je poznat, ali još uvijek ima puno toga za istražiti.

M.K.

 
08.11.2016.

Iza kina postavljen prvi "bike self service"

Cikloservisna stanica za bicikliste namjernike

U Samoboru je 7. studenoga postavljena prva cikloservisna stanica, tzv. "bike self service", koji se sastoji od stalka za popravak bicikala i kutije s različitim alatom: imbusima, ključevima, odvijačima, pumpom...

Stanica je postavljena na parkiralištu iza samoborskog kina, ispred punionice za električna vozila u Kompareovoj ulici te svim putnicima na dva kotača omogućuje samostalan popravak bicikala. Na samom se stalku nalaze slikovne upute za korištenje, dok je do detaljnijih moguće doći putem skeniranja QR koda koji se također nalazi na dnu stalka. Stanica i svi alati koriste se bez naknade.

Uz stalak će uskoro biti postavljena i klupa za odmor te koš za smeće, kako bi prostor dobio širu upotrebu i u potpunosti bio funkcionalan.

Radove je izveo samoborski Komunalac, dok je stanica nabavljena zahvaljujući potpori Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

I.K.

 

U Samoboru predstavljen projekt Turističke zajednice Zagrebačke županije Okusi zagrebačkoga kraja

U Gradskoj knjižnici Goran Beus Richembergh i Ludwig Bauer govorili su o njemačkoj manjini u Hrvatskoj

Iza kina postavljen prvi "bike self service"

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002