18.09.2016.

U Samoboru Održana AEWA radionica

Spasimo plijenore, gnjurce, ibise, ćurline, galebove, njorke...

U Samoboru Održana AEWA radionica

U Samoboru je od 13. do 15. rujna održana Regionalna radionica s ciljem unapređenja suradnje i provedbe Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA). Organizatori radionice su njemačka zaklada EuroNatur i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, u suradnji s AEWA Tajništvom i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske. Jadranski seobeni put je važan migracijski koridor koji se proteže istočnom obalom Jadranskog mora, a značajan je za ptice koje migriraju iz Istočne Europe do Sjeverne i Subsaharske Afrike. Trodnevna radionica okupila je AEWA nacionalno tijelo i kontaktne točke iz Hrvatske, Grčke, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, kao i brojne nacionalne nevladine organizacije za očuvanje prirode.

Sudionici su na terenskim obilascima kroz nekoliko područja Zagrebačke županije, uključujući i Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka, sudjelovali i na praktičnom dijelu radionica.

Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) najveći je sporazum u sklopu Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja. Obuhvaća 118 država, od kojih su 63 potpisnice sporazuma. Republika Hrvatska potpisnica je ovog sporazuma od 2000. godine.

Cilj sporazuma je očuvati migratorne ptice močvarice i njihova staništa na čitavom području selidbenih puteva. AEWA obuhvaća 255 vrsta ptica selica koje su ovisne o močvarama u barem jednom dijelu svog godišnjeg ciklusa, a uključuje plijenore, gnjurce, pelikane, vrance, čaplje, rode, kokošice, ibise, žličarke, plamence, patke, guske, labudove, ždralove, ćurline, galebove, čigre, njorke, fetone, brzane, pa čak i južnoafričke pingvine.

M.G.

 
18.09.2016.

Obilježavanje 25. godišnjice Domovinskog rata u Samoboru i 15 godina Udruge branitelja 151. samoborske brigade

Izvršili su sve postavljene zadaće

Svečano i dostojanstveno članovi Udruge branitelja 151. samoborske brigade proslavili su 15 godina svog djelovanja i 25. godišnjicu početka Domovinskog rata u Samoboru. Brojne zastave ratnih i povijesnih postrojbi te branitelji u svečanim uniformama obilježili su subotnje jutro 17. rujna u centru grada. Svečana obilježba jubileja počela je postrojavanjem na Trgu Matice hrvatske i svečanim mimohodom do Parka domovinske zahvalnosti, gdje je održan prvi dio svečanosti.

Nakon himne i minute šutnje za poginule hrvatske branitelje, o samim počecima djelovanja samoborske brigade govorio je njen prvi ratni zapovjednik, pukovnik Adolf Paar, istaknuvši da je 151. brigada uspješno izvršila sve postavljene zadaće u Domovinskom ratu, za što je odlikovana odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog. Podsjetio je kako je prije 15 godina osnovana i Udruga branitelja 151. samoborske brigade s ciljem da se u mirnodopskim uvjetima omogući briga o bolesnim i egzistencijalno ugroženima braniteljima te pomaže članovima putem edukacija i doškolovanja. Udruga je pokrenula i akciju Da se ne zaboravi, kada su podignuti spomenici poginulim braniteljima u Samoboru i na Trokutu kod Novske (tijekom Domovinskog rata poginula su 22 pripadnika brigade) te je pokrenut projekt satova povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice hrvatskih Oružanih snaga, general Marinko Krešić, istaknuo je da je samoborska brigada krenula u obranu slobode i samostalnosti Hrvatske od samih početaka, u najtežim trenucima, kada postrojbe još nisu imale naoružanje. Poručio je da među braniteljima ne smije biti podjela te da Domovinski rat mora biti temelj svim političkim vlastima u Hrvatskoj.

Zahvalu braniteljima za uspješno obavljene zadaće u Domovinskom ratu izrekli su i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec, gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin te izaslanica župana Zagrebačke županije Ksenija Čuljak. Potom su kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima vijence položili i zapalili svijeće izaslanici predsjednice RH i župana Zagrebačke županije, vodstva gradova Samobora i Svete Nedelje, vodstvo Udruge branitelja 151. brigade, Udruge roditelja poginulih branitelja i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelji poginulih branitelja te pripadnika legendarnih Tigrova. Svečanosti su nazočili i general zbora Petar Stipetić, ratni zapovjednik OG Posavina general Rudi Stipčić, pukovnik Nikica Burić, generali Josip Lucić i Zdravko Andabak, predstavnici gradova Kutine i Novske, policije, samoborske Vatrogasne zajednice, pripadnici Samoborske narodne garde i njihovi gosti iz drugih povijesnih postrojbi iz nekoliko hrvatskih gradova. U programu su sudjelovali i članovi Kuburaškog društva Gromovnik, Vokalni ansambl Samoborke te voditelj Mislav Maroević.

Nakon svečanosti u Parku domovinske zahvalnosti uslijedila je svečana misa u župnoj crkvi svete Anastazije koju su predvodili gvardijan franjevačkog samostana fra Nikola Vukoja, samoborski župnik Davor Štuljan, dekan svetonedeljskog dekanata Božidar Cindori, uz koncelebraciju fra Vjekoslava Frkina i drugih svećenika sa samoborskog i svetonedeljskog područja.

Drugi dio svečane obilježbe održan je u samoborskom kinu, gdje su prvo podijeljene povelje, koje su primili stožerni general Petar Stipetić, general bojnik Rudi Stipčić, stožerni brigadir Rozarijo Rozga, pukovnik Nikica Burić, pukovnik Adolf Paar, Franjo Horvat, Branko Vukić, Stjepan Črnjak, Josip Telišman i Boris Mihočinec. Slijedila je podjela plaketa te zahvalnica pojedincima, udrugama i organizacijama koje su svojim djelovanjem u proteklih 15 godina pridonijele očuvanju spomena na Domovinski rat i ulogu Samoboraca u njemu. Zahvalnica je pripala i Glasniku Samobora i Svete Nedelje te uredniku Robertu Škiljanu.

U ime nagrađenih zahvalio je stožerni general Petar Stipetić, naglasivši kako je imao čast tijekom Domovinskog rata i neposredno zapovijedati 151. samoborskoj brigadi, pri čemu je ona savjesno, odgovorno i stručno odradila svoj posao bez ikakvih nedoličnih situacija, na što je izuzetno ponosan.

Potom je prikazan i dokumentarni film o ratnom putu 151. brigade, nastao s ciljem dokumentiranja zbivanja i edukacije budućih generacija prikazivanjem na satovima povijesti u samoborskim školama, o čemu su govorili Stjepan Črnjak u ime brigade te Mato Šipuš u ime Kaleidoskopa Samobor, koji je bio zadužen za izradu filma. Film o ratnom putu 151. samoborske brigade u Domovinskom ratu može se pogledati na linku https://youtu.be/0ijQmMA3onA.

Na samom kraju za sve goste i uzvanike ispred kina bili su pripremljeni specijaliteti u izvedbi lovačkih udruga s ovog područja, a mogla se razgledati i prigodna izložba ratnih fotografija.

I.H.

 

U Samoboru Održana AEWA radionica

Obilježavanje 25. godišnjice Domovinskog rata u Samoboru i 15 godina Udruge branitelja 151. samoborske brigade

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002