18.04.2016.

Ministarstvo turizma poduprlo važan svetonedeljski projekt

600.000 kuna za Mitnicu

Ministarstvo turizma poduprlo važan svetonedeljski projekt

Grad Sveta Nedelja svojedobno je, na javni poziv Ministarstva turizma za dodjelu bespovratnih sredstava, temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture, predao prijavu projekta "Centar za posjetitelje Grada Sveta Nedelja". Navedeni projekt odnosi se na adaptaciju i rekonstrukciju unutar zgrade kulturnog dobra Mitnice u Svetoj Nedelji. Nakon što je prijavljeni projekt prošao u prvom krugu odabira, predstavnici Grada Svete Nedelje 12. studenoga 2015. u ministarstvu su održali i prezentaciju projekta.

14. travnja ove godine Ministarstvo turizma donijelo je 2. Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini, a kojom je Grad Sveta Nedelja za projekt "Centar za posjetitelje Grada Svete Nedelje" dobio 600.000 kuna za sufinanciranje izgradnje. Po navedenoj odluci svega 19 projekata ostvarilo je financijsku potporu. Najviši iznos za svoj projekt dobio je Nacionalni park Paklenica u visni od 800.000 kuna, a odmah iza njega našao se Grad Sveta Nedelja s potporom u visni od 600.000 kuna.

Podsjetimo, rekonstrukcija i obnova objekta zgrade Mitnice već je započela, a završetak radova predviđa se za kraj 2016. godine. Cjelokupna vrijednost radova na adaptaciji i rekonstrukciji zgrade, uključujući i izvedbu projekta "Centra za posjetitelje" iznosi 2.000.000 kuna uvećano za PDV.

U tijeku su radovi kojim će prizemlje Mitnice postati Centar za posjetitelje, dok će se na prvom katu smjestiti Turistička zajednica grada Svete Nedelje. Centar za posjetitelje u prizemlju sadrži prostor za pružanje informacija i edukaciju posjetitelja – info pult s interaktivnim stolom (implementacija interaktivnog display-a PandoPad). PandoPad je jedinstveno moderno DOOH (Digital Out Of Home) interaktivno Digital Signage rješenje za zabavu, informiranje, komunikaciju i oglašavanje u prostorima dostupnima javnosti. Ono po čemu se PandoPad izdvaja od drugih sličnih rješenja jest prije svega njegov način interakcije s korisnikom. PandoPad aplikacija predstavit će cjelokupnu turističku ponudu Grada Svete Nedelje: aktualna događanja, kartu Grada Svete Nedelje, karte pješačkih staza, karte biciklističkih ruta, izlete, smještaj, gastro ponudu, kulturno-povijesne znamenitosti, aktivni odmor, ribolov itd. Svaka kategorija sadrži detaljan pregled i opis s atraktivnim fotografijama/videom. PandoPad će se moći koristiti i za slanje e-razglednica te prezentaciju promotivnih online brošura. PandoPad će biti prilagođen atraktivnim sadržajima za djecu: prezentacija turističkih atrakcija kroz igru (bojalica, puzzle i pamtilica).

U prostoru Centra za posjetitelje naći će se i suvenirnica, gdje će se vršiti promocija, prezentacija i prodaja suvenira lokalnih proizvođača i okolice (Lokalne akcijske grupe LAG Sava i Zagrebačke županije).

Cilj ovog projekta je stvoriti dinamičan novi javni prostor za sve građane i turiste koji dolaze u Grad Svetu Nedelju, a koji zbog svojih pojedinih kulturno-povijesnih lokaliteta i mnoštva prirodnih turističkih resursa ima izvrstan turistički potencijal, što je od posebnog značaja za sam grad. Otvorenjem Centra za posjetitelje dodatno će se obogatiti turistička ponuda Grada Svete Nedelje te privući veći broj turista, što će dovesti do rasta turističke potrošnje, kao i otvaranja novih radnih mjesta.

A.B.B.

 
18.04.2016.

Zelena čistka za čišći Samobor

Počistimo Vugrinščak, Tanc-plac i Rakov Potok

Zelena čistka za čišći Samobor

Već četvrtu godinu zaredom Grad Samobor uključuje se u najveću ekološku kampanju u Hrvatskoj Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. Kulminacija kampanje je akcija čišćenja, koja će se održati u subotu, 23. travnja, i nedjelju, 24. travnja, na čak tri lokacije - u Rakovom Potoku, na Vugrinščaku i na Tanc-placu.

U subotu, 23. travnja, održavaju se dvije akcije koje počinju u 10 sati. Tako će u akciji čišćenja Vugrinščaka, uz Grad Samobor, sudjelovati Udruga oživljena povijest i DVD Samobor te mjesni odbori Centar i Gornji kraj – Hamor, a čistit će se staze prema Starom gradu i Aninom perivoju. Prikupljeno granje iskoristit će se za pripremu Jurjevskog krijesa, koji se održava na livadi Vugrinščak od 20 sati.

Akciju na Tanc-placu koordinirat će Javna ustanova Zeleni prsten, a uređivat će se i prostor oko kapele sv. Ane i dva paviljona te okolne pješačke staze.

Treća akcija održat će se u nedjelju, 24. travnja, u Rakovom Potoku gdje će se čistiti dio površine šume na potezu od Izvora prema Slemenu. Većina otpada nalazi se u samom koritu potoka i na taj način povećava zagađenost iznimno bistre i pitke vode. Akciju organiziraju volonteri u suradnji s mjesnim odborom, a okupljanje je u 9:00 sati kod Konzuma u Rakovom Potoku.

Suorganizator svih akcija je samoborski Komunalac.

Proširite glas o našoj akciji, pozovite, uključite i motivirajte svoje obitelji, kolege, prijatelje, susjede i poznanike!

Zelena čistka je zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada, koja se već petu godinu zaredom održava u Hrvatskoj. Svi lokalni napori povezani su za čišće i zelenije sutra, a buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu.

Stoga ćemo 23. travnja udružiti napore kako bi pokazali koliko nam je važan okoliš i priroda te što sve možemo učiniti u samo jednom danu.

Pridružite nam se i osjetite zajedništvo i pozitivnu energiju koja će nam, promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi te zbrinjavanju otpada, omogućiti bolje sutra!

Daljnje informacije pratite na www.samobor.hr i www.zelena-cistka.org.

P.A.

Dio globalnog pokreta

Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

Prijavite svoj dolazak:

- Vugrinščak: krunoslav.znika@samobor.hr,

- Tanc-plac: info@priroda-zagrebacka.hr

- Rakov Potok: petra.karasman@gmail.com, Martina Aničić anicic.martina@gmail.com

 
18.04.2016.

Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije

Prijavite najbolje od najboljih!

Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije

Zagrebačka županija dodijelit će i u ovoj godini javna priznanja pojedincima i pravnim osobama, ustanovama i udrugama zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja 2016. godine.

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, župan Zagrebačke županije, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, sportske i druge ustanove.

Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate na unapređenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promidžbi. Također, budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Kao jedan od kriterija navodi se i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku Zagrebačke županije.

Informacije o uvjetima natječaja i potrebnoj dokumentaciji nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije (www.zagrebacka-zupanija.hr).

Gotovi prijedlozi podnose se Zagrebačkoj županiji, Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja na adresu: Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb u zatvorenoj omotnici s napomenom "Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije u 2016. godini".

M.B.

 
18.04.2016.

Preventivno-represivna akcija Policijske postaje Samobor

Poštujte prometna pravila i zakone!

Preventivno-represivna akcija Policijske postaje Samobor

Od 18. do 24. travnja, u sklopu preventivno-represivne akcije, koja se provodi na području zemalja Europske Unije, i samoborska Policijska postaja provodit će ciljane aktivnosti vezane uz sigurnost prometa na cestama.

U tom periodu pojačat će se, uz prioritetno sankcioniranje nepropisne brzine kretanja vozila, nadzor težih prekršaja, prisutnosti alkohola kod vozača, tehničke ispravnosti vozila, neprospisno pretjecanje, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, prekršaji mladih vozača, korištenje sigurnosnih pojaseva, zaštitne kacige, korištenje mobitela tijekom vožnje i druga prometna pravila.

Od 1. siječnja do 18. travnja ove godine na području PP Samobor bilo je čak 75 prometnih nesreća, od kojih jedna i sa smrtnim posljedicama, a od navedenog broja nesreća nepropisna i neprimjerena brzina bila je uzrokom 24 prometne nesreće.

Osoba za kontakt u PP Samobor je policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu Tomislav Vukić – tel.: 457-0045, 3361-555, e-mail: tvukic@mup.hr.

 
18.04.2016.

Na 13. konvenciji SDP-a izabrano novo vodstvo stranke

Sanja Horvat Iveković izabrana u Glavni odbor

Na 13. konvenciji SDP-a izabrano novo vodstvo stranke

Na 13. konvenciji SDP-a održanoj 16. travnja, na kojoj je sudjelovalo ukupno 1964 delegatkinja i delegata, između kojih je bilo i 11 samoborskih esdepeovaca, izabrana su 4 potpredsjednika SDP-a, 18 članova Predsjedništva te 103 člana Glavnog odbora SDP-a.

U Glavni odbor izabrana je i predsjednica GO SDP-a Samobor Sanja Horvat Iveković.

Z.S.

 

Ministarstvo turizma poduprlo važan svetonedeljski projekt

Zelena čistka za čišći Samobor

Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije

Preventivno-represivna akcija Policijske postaje Samobor

Na 13. konvenciji SDP-a izabrano novo vodstvo stranke

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002