02.07.2016.

Susretom kod Kalina obilježena 3. godišnjica ulaska Hrvatske u EU

Kak je lepo imat dobrog suseda!

Prešavši mali most na Bregani kod Kalina, Samoborci su i ove godine 1. srpnja došli po svoje slovenske susjede, prijatelje i znance, kako bi na hrvatskoj strani, kod bivše tvornice Šavrić, zajedno proslavili 3. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Predvođeni pjesmom i svirkom članova Udruge Etno-fletno, zamjenikom gradonačelnika Željkom Stancem, samoborskim gradskim vijećnicima i brojnim mještanima Bregane, Grdanjaca i okolnih naselja, svi su se najprije okrijepili domaćim specijalitetima, koje su im uz toplu dobrodošlicu pripremili Slovenci. Dočekali su ih i zamjenik župana Občine Brežice Jure Pezdirc, zastupnik u slovenskom parlamentu Igor Zorčič, predstavnik Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj Primož Koštrica te predstavnica Krajevne skupnosti Jesenica na Dolenjskem Rajka Križanac.

Veselo društvo preselilo se zatim na našu stranu, gdje su najprije izvedene himne Hrvatske, Slovenije i Europske Unije, nakon čega su ih sve pozdravili zamjenik brežičkog župana Jure Pezdirc i zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec. Obojica su istaknuli jako dobru suradnju Brežica i Samobora, koja se iz godine u godinu produbljuje i širi, kako u društvenom i kulturnom segmentu, tako i u gospodarskom dijelu.

Nakon kratkih i svima uhu ugodnih službenih obraćanja naših i njihovih gradskih dužnosnika, na red je došlo ono najljepše – zajedničko druženje i veselje uz pjesmu, ples i samoborske specijalitete.

Sa zalaskom sunca sve više mještana pristizalo je na ovo pučko veselje, na kojem su u glazbenom dijelu programa nastupili odlični mladi Kranjski muzikanti, KUD Slaviček, Udruga Etno-fletno, KUD Oton Župančič, KUD Oštrc, KUD Licitar i Rajko Suhodolčan te Tamburaški sastav Od sumraka do zore.

Organizatori iz KUD-a Licitar i mjesnih odbora Podvrh, Grdanjci i Velika Jazbina za sve su pripremili besplatne kobasice, potočili su Samoborska vinogradarsko vinarska udruga i ekipa iz Trušara d.o.o., a za slastice se pobrinula Renata Kruhan i njezina Pekarnica Zemljič.

M.K.

 

Susretom kod Kalina obilježena 3. godišnjica ulaska Hrvatske u EU

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002