08.06.2016.

Poštari po peti puta ekološki zvonili po Žumberku i Samoborskom gorju

Pomalo lome kičmu ekološkoj krizi

"Pismo više, olupina manje" bio je radni moto ovogodišnje akcije "Očistimo Hrvatsku od olupina - powered by Renault", kojoj se po peti puta pridružila Hrvatska pošta. Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša (5. lipnja) svi poštari Samobora, Jastrebarskog i Svete Nedelje krenuli su motorima, u službenim uniformama, put Žumberka i Samoborskog gorja, gdje su uklonili preostale odbačene auto olupine i odvezli ih tamo gdje im je mjesto - na reciklažno dvorište C.I.O.S.-a.

Ovogodišnja akcija trajala je čitav tjedan. Prvo su iz Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje, iz gudura u selu Cerovica, izvučena dva fićeka. Tamo ih je pronašao vrijedni vatrogasac Branko Martić. Tridesetak kilometara južnije, ispod zidina drevnog Okića, otkriveno je još jedno "nalazište". Šparhete, frižidere, kante, lonce i fićeke svojim traktorom izvlačio je Vinko Fabekovec.

Nakon godina ekološkog aktivizma, ove su godine godine poštari ponovno navukli rukavice. Bio je tu Nenad Vidović sa svojim traktorom, a Stjepan Rešetar iz Hrvatskog sindikata pošte brinuo je o tome da nitko ne ostane gladan ni žedan.

Filip Sivec Iz C.I.O.S.-a poslao je veliki kamion koji je sve olupine odveo na reciklažu, a Marijan Fresl obećao je vlastoručno od tih olupina napraviti veliki poštarski kotao za kotlovinu.

Župni dvor u selu Grabar pretvorio se tom prigodom u poštansko odmaralište, a tamo se nakon uspješne eko-akcije slavilo do jutarnjih sati.

Na oglasnu ploču u Grabru nezaobilazni Mile Vranešić ispisao je poznatu misao Pape Ivana Pavla II., koja upozorava na činjenicu da je "ekološka kriza ponajprije kriza morala i zbiljski prezir spram čovjeka", a poštari su se i ovom prilikom potrudili da ovoj krizi dođe kraj, pa makar morali i po šesti puta "zvoniti" po proplancima Samoborskog gorja.

Romeo Ibrišević

 
08.06.2016.

U Rakovom Potoku postavljena bista u spomen na kardinala Franju Kuharića

Bio je omiljeni samoborski župnik

3. je lipnja, ispred župne crkve Presvetog Srca Isusova u Rakovom Potoku, otkrivena i blagoslovljena bista postavljena u spomen na kardinala Franju Kuharića. Spomenik je podignut zahvaljujući financijskoj pomoći Zagrebačke županije, Mjesnog odbora Rakov Potok, mještana Horvata i još nekoliko donatora, a na inicijativu Ksenije Jaklenec, predsjednice KUD-a Rakov Potok. Bistu je, nakon svete mise, blagoslovio dekan svetonedeljskog dekanata Božidar Cindori.

Od 1946. do 1957. godine kardinal Franjo Kuharić upravljao je župama Rakov Potok, Sveti Martin pod Okićem, neko vrijeme i župom Sveta Marija Okićka, a nakon toga je, sve do 1964. godine, bio samoborski župnik.

Zahvaljujući Nadbiskupskom arhivu, u crkvi u Rakovom Potoku tom je prigodom otvorena prigodna izložba o životu i djelovanju kardinala Kuharića. Autor izložbe je samoborski fotograf Josip Grđan.

K.J.

 

Poštari po peti puta ekološki zvonili po Žumberku i Samoborskom gorju

U Rakovom Potoku postavljena bista u spomen na kardinala Franju Kuharića

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002