09.06.2016.

U Srednjoj strukovnoj školi Samobor predstavljena mobilna aplikacija projekta Meet Entrepreneur – Me Tycoon (Upoznaj poduzetnika – Ja tajkun)

Nije lako, ali je izazovno, biti poduzetnik!

U Srednjoj strukovnoj školi Samobor predstavljena mobilna aplikacija projekta Meet Entrepreneur – Me Tycoon (Upoznaj poduzetnika – Ja tajkun)

Poduzetnički centar Samobor d.o.o. od srpnja prošle godine provodi projekt Meet Entrepreneur – Me Tycoon (Upoznaj poduzetnika – Ja tajkun), koji je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, s ciljem da motivira mlade jačajući njihove kapacitete za ulazak u poduzetništvo. U projekt su se kao partneri uključili Grad Samobor, Pučko otvoreno učilište Samobor i samoborska Srednja strukovna škola, uz posredništvo Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Tim povodom su u četvrtak, 9. lipnja, u dvorani Srednje strukovne škole, predstavljeni rezultati projekta i završna mobilna aplikacija kojom će učenici kroz igru i simulaciju moći testirati svoje poduzetničke sposobnosti.

Visoka stopa nezaposlenosti mladih velik je problem u našoj državi pa je svaki program koji pomaže i promovira poduzetništvo i samozapošljavanje itekako dobrodošao. K tome, Grad Samobor poznat je upravo po svojim obrtnicima i poduzetnicima, jednako kao i po odličnoj strukovnoj školi, koja svojim inovativnim programima obrazuje i za ulazak u svijet poduzetništva priprema brojne mlade Samoborce.

Nakon provedenog istraživanja o stavovima mladih o poduzetništvu u završnim razredima Srednje strukovne škole, organizirano je i 6 motivacijskih radionica, na kojima su predavači kroz različite aspekte učenicima nastojali približiti i predočiti što im je sve potrebno kako bi u budućnosti postali uspješni poduzetnici.

Istraživanje na stotinjak učenika, koje je provelo POU Samobor, predstavila je ravnateljica Jelena Vojvoda, iskazavši zadovoljstvo rezultatima, jer se pokazalo da su naši učenici svjesni kako su znanje i motivacija najvažniji za pokretanje poduzetništva. O radionicama je govorila voditeljica projekta Renata Razum iz PCS-a. Kroz motivacijske razgovore sa 60 sudionika oblikovana je za završetak projekta mobilna aplikacija koja simulira poduzetnički poduhvat, besplatno dostupna na Google-u i Apple-u, koju su izradili i predstavili djelatnici tvrtke Novena d.o.o., na čelu s Ervinom Šilićem.

Sudeći po pljesku kojim su nazočni učenici pozdravili aplikaciju, koju su odmah mogli i testirati, a koja će se i dalje dorađivati, cijeli projekt pomogao im je u odluci da se nakon srednje škole, uz dodatno obrazovanje, jednog dana upute i u poduzetničke vode.

Uspjeh u daljnjem obrazovanju, kao i potporu u radu, pružili su im i gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Frankić, direktor PCS-a i pročelnik za financije Željko Radovanić, te ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan.

Biti poduzetnik u Hrvatskoj nije nimalo lako i trebat će još puno vremena da se riječ tajkun oslobodi negativnih konotacija temeljenih na dijelu loše privatizacije i svega onoga što je ona unazad par desetljeća donijela našoj državi.

Možda ipak dolazi vrijeme novih tajkuna, onih koji će svoj poslovni uspjeh i prosperitet graditi na zdravim temeljima i upornom radu.

M.K.

 
09.06.2016.

Roditelji poginulih branitelja obišli nekadašnju ličku bojišnicu

Tragom Damira Tomljenovića Gavrana

Roditelji poginulih branitelja obišli nekadašnju ličku bojišnicu

Članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Samobor i Sveta Nedelja, prema programu "Putevima naših sinova", obišli su nekadašnju prvu obrambenu crtu u Lici. Posjetili su spomen sobu i grob poginulog branitelja Damira Tomljenovića Gavrana na Krivom putu, gdje su ih dočekali majka poginulog branitelja Marija Tomljenović i natporučnik Igor Majetić, dopredsjednik HČZ ZURH iz Ogulina.

Spomen soba Damiru Tomljenoviću Gavranu može biti uzor udrugama iz Domovinskog rata u drugim gradovima. Nakon Krivog puta krenuli su u Grad Senj, posjetili Gradski muzej Senja, gdje ih je srdačno dočekala ravnateljica Blaženka Ljubović, koja je održala predavanje o povijesti grada starog više od 3000 godina. Dio muzejskog postava je i spomen soba poginulim braniteljima.

Članovi udruge obišli su restauriranu tvrđavu Nehaj, koja dominira Gradom Senjom i tamošnji vidikovac. Mogli su se uvjeriti da je Senj izuzetno lijepo uređeno mjesto u kojem žive i izuzetno ljubazni građani.

Đ.P.

 

U Srednjoj strukovnoj školi Samobor predstavljena mobilna aplikacija projekta Meet Entrepreneur – Me Tycoon (Upoznaj poduzetnika – Ja tajkun)

Roditelji poginulih branitelja obišli nekadašnju ličku bojišnicu

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002