15.07.2016.

Proslavljen Dan Zagrebačke županije

Ani Lenard i Marijanu Lukšiću uručene nagrade

Proslavljen Dan Zagrebačke županije

Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije u povodu obilježavanja Dana županije održana je 15. srpnja u hotelu International u Zagrebu u prisutnosti više od 300 uzvanika. Sjednici su prisustvovali predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik i posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Mato Granić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, predsjednik Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj.

- Prema broju poduzetnika smo na četvrtom mjestu, a gledajući porast njihovih ukupnih prihoda od 12,5% u 2015. godini svrstani smo na drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba. Također, uspoređujući ostvareni neto financijski rezultat poduzetnika tj. razliku između ostvarene dobiti i gubitka svih poduzetnika poboljšali smo naš položaj i sada smo druga županija iza Zagreba. Također porasle su investicije za 18,2% pa je dugotrajna imovina poduzetnika s područja Zagrebačke županije vrjednija 6% u odnosu na 2014. godinu - rekao je Kožić.

U svom obraćanju župan je podsjetio i na neke nedavno realizirane investicije na području županije, poput pogona Plive u Savskom Marofu vrijednog 100 milijuna dolara i logističkog centra tvrtke Kaufland u Jastrebarskom ukupne vrijednosti 75 milijuna eura.

- U općini Luka izgrađen je logističko-distributivni centar Lagermax vrijedan 90 milijuna kuna, a u Rugvici distributivno-logistički centar tvrtke RALU – investicija vrijedna 150 milijuna kuna. U gospodarskoj zoni u Pisarovini već su otvorena dva objekta tvrtke Kralj Metala Alati, u kojoj je do sada zaposleno više od 200 ljudi, a izdali smo uporabnu dozvolu i za treći objekt. Radi se o investiciji ukupne vrijednosti 23 milijuna eura. Raduje nas i što IKEA najavljuje daljnje širenje i investiranje na našem području - dodao je Kožić.

Uz poduzetništvo, Kožić je izrazio zadovoljstvo jačanjem turizma na području županije, koja je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila čak 43% više turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje u 2015. godini.

- Na našem području gradi se i novi putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb, investicija vrijedna 243 milijuna eura. Razvoj Međunarodne luke Zagreb od velikog je značaja za privlačenje kako novih investicija i gospodarskih subjekata, tako i sve većeg broja turista koji posjećuju Hrvatsku.

Istaknuo je župan i kako je krajem lipnja ove godine bilo 18,9% manje nezaposlenih u odnosu na početak godine, što je svakako brži postotni pad broja nezaposlenih u odnosu na Republiku Hrvatsku, a zabilježeno je i povećanje broja zaposlenih za 4,9%.

- Želim naglasiti i kako smo jedna od tri županije, uz Grad Zagreb, koja više uplaćuje u državni proračun nego što iz njega dobiva, a dobitnici smo i priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna - rekao je župan.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković rekao je da je Županijska skupština oduvijek bila i nastavit će biti mjesto ravnopravne, demokratske i konstruktivne rasprave čija je odgovornost „marom dobrog gospodara“ raditi na dobrobit svih žitelja županije.

Mato Granić govorio je u ime predsjednice Republike Hrvatske kao njen izaslanik i posebni savjetnik naglasivši da će se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalagati za snažnu financijsku decentralizaciju županija u Republici Hrvatskoj i ubuduće.

Tradicionalni gost obilježavanja Dana Zagrebačke županije predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner Županiju je slikovito nazvao „krasnom ogrlicom oko grada Zagreba koja postaje sve sjajnija i sjajnija razvitkom malog i srednjeg poduzetništva, turizma, prometne infrastrukture na svom području“. Istaknuo je i da rezultati koje postiže Zagrebačka županija opravdavaju koncept opstanka županija u Republici Hrvatskoj, odnosno opravdava njihov smisao i postojanje.

Na svečanoj sjednici podijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije. Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Pčelarskoj udruzi Lipa Jastrebarsko 1990, Mješovitom pjevačkom zboru Kulturno umjetničkog društva Ban Josip Jelačić, Udruzi Ivana Perkovca, paraolimpijki Mariji Horvačić i Obrtu za prijevoz i usluge Vlahovac. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je poduzeću ŽE-MA d.o.o. koje već 20 godina uspješno posluje na domaćem i inozemnom tržištu, karate reprezentativki Ani Lenard koja je četiri puta proglašavana najboljom sportašicom Zagrebačke županije te poduzeću za proizvodnju predmeta iz plastičnih masa Ivanićplast d.o.o. Nagradu Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobio je učenik trećeg razreda Srednje škole Dugo Selo Marko Miroslav Bača koji je u 2015. godini osvojio prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz Osnova i mjerenja u elektrotehnici.

Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Janu Flegaru iz Taekwondo kluba Bistra za naročita postignuća i doprinos u području sporta i Josipi Gvozdanić, studentici pjevanja iz Kravarskog, za doprinos kulturnoj i društvenoj promociji Zagrebačke županije.

Zahvalnica župana dodijeljena je Marijanu Lukšiću, predsjedniku Lovačke udruge Srna iz Samobora, za naročita postignuća i doprinos na područjima iz samoupravnog djelokruga Zagrebačke županije i Svetlani Lukić, voditeljici i koreografkinji Baletnog studija Jastrebarsko, za djelovanje na kulturnoj i društvenoj promociji Zagrebačke županije.

Inače, Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759., kada joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.

Martina Brautović

 
15.07.2016.

Postavljanje završnog sloja asfalta na dijelu Mirnovečke ulice

Umjesto u subotu, radovi u Mirnovečkoj u nedjelju

Postavljanje završnog sloja asfalta na dijelu Mirnovečke ulice

Nepovoljne vremenske prilike odgodile su za jedan dan najavljene radove u Mirnovečkoj ulici. Tako će dionica od Domobranske do Plješivičke ulice umjesto u subotu za sav promet biti zatvorena u nedjelju, 17. srpnja, od 8 do 19 sati, kada će se postaviti završni habajući sloj asfalta. Građani se mole za strpljenje i razumijevanje te ih se upućuje na korištenje obilaznih pravaca i to u smjeru juga dionicom Velika Rakovica (ulica Črešnji) – Slavagora – Konščica, a u smjeru sjevera: Prinčeva ulica – Samoborska ulica u Kladju.

Radovi se održavaju tijekom vikenda zbog velikog obuhvata, koji zahtijeva zatvaranje prometa, pa se na taj način nastoji izaći u susret građanima kako bi se izbjegle veće gužve radnim danom, tijekom pojačanog prometovanja.

I.H.

 

Proslavljen Dan Zagrebačke županije

Postavljanje završnog sloja asfalta na dijelu Mirnovečke ulice

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002