16.02.2016.

Godišnja skupština HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje

U 2016. još više aktivnosti

Godišnja skupština HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje

Udruga HVIDR-a Samobora i Svete Nedelje održala je 12. veljače svoju redovnu godišnju skupštinu u maloj dvorani Srednje strukovne škole Samobor, a prije skupštine članovi udruge su, zajedno s gostima, zapalili svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti te ispred spomen-ploče na ulazu u samoborske srednje škole.

Udruga se financira iz proračuna gradova Samobora i Svete Nedelje, jednim dijelom donacijama i članarinama, te iz proračuna Ministarstva branitelja. Predsjednik udruge Marijan Habljak, izvješćujući o radu u prošloj godini, pozvao je članstvo da sve promjene koje se događaju prate preko web stranice i Facebook profila udruge. Govorio je i o brojnim HVIDR-inim aktivnostima, suradnji s raznim institucijama, pružanju pomoći članovima u rješavanju socijalnih, zdravstvenih i komunalnih pitanja, aktivnostima 10-ak sportskih sekcija HVIDR-e, nabavi sportske opreme, akcijama za djecu članova udruge i edukaciji članova. Najviše se pažnje posvetilo suradnji sa školama i godišnjim obilascima nekadašnjih prvih crta bojišnica, što će se kao projekt "Zajedno u ratu, zajedno u miru" nastaviti i u ovoj godini.

Članovi su usvojili i novi plan i program rada te financijski plan za 2016. i 2017. godinu. Naglasak je na obilježavanju datuma i obljetnica iz Domovinskog rata, odavanju počasti braniteljima diljem Hrvatske s učenicima srednjih škola, a u programu su i sat povijesti na terenu, program za djecu HRVI-a Sv. Nikola, zdravstvena skrb o bolesnim članovima, sportske aktivnosti i rekreacija u prostoru kuglane na Bregani i dvorani SOS Samobor, memorijalni turniri, sportska druženja, informatičko obrazovanje te briga o posljednjim ispraćajima HRVI-a. Želja je udruge da se volonterski u rad uključe i djeca ratnih invalida te građani Samobora i Svete Nedelje.

Članovi udruge aktivno su sudjelovali u raspravi, a Danko Klasan pozvao je sve zainteresirane da se priključe novoj sportskoj sekciji sjedeća odbojka, kao i dobrovoljnom darivanju krvi. Vladimir Tomašković podržao je inicijativu dobrovoljnog darivanja krvi, a svaki prvi utorak u mjesecu mogu darivati krv u prostoru nove Sportske dvorane Samobor. Naglasio je i da se članovi udruge ograđuju od slučaja nesuđenog ministra branitelja Crnoje, jer brojni naši branitelji još uvijek čekaju na rješavanje svog stambenog pitanja.

Nazočne na skupštini pozdravili su pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat i zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Ivica Pavlić. Prisutnima su se obratili i Rozarijo Rozga u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Đurđa Purić, predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj te predsjednik ZU HVIDR-a Zagrebačke županije Slavko Rukavina. Svi su naglasili kako će i dalje podržavati i sudjelovati u radu udruge kroz navedene aktivnosti.

V.V.

 
16.02.2016.

Predavanje mr.sc. Jadranke Grbinić o sanaciji karlovačkog odlagališta otpada

Sve to čeka i Trebež!

Predavanje mr.sc. Jadranke Grbinić o sanaciji karlovačkog odlagališta otpada

Brojni hrvatski gradovi muku muče rješavajući probleme svojih, desetljećima stvaranih, odlagališta otpada. Grad Samobor jedan je od rijetkih gradova koji će svoj problem riješiti do listopada ove godine prema europskim standardima i rokovima, do kada će u potpunosti biti sanirano odlagalište otpada Trebež, i to bez financiranja Grada.

S tim u vezi samoborsko Društvo inženjera i tehničara organiziralo je u ponedjeljak, 15. siječnja, predavanje na temu Utjecaj odlagališta otpada Grada Karlovca na kvalitetu podzemnih i površinskih voda, koje je u Gradskoj knjižnici Samobor održala mr.sc. Jadranka Grbinić, viša inspektorica zaštite okoliša u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Karlovačko odlagalište Ilovac, koje se koristi od 1978. godine, prikupilo je gotovo 32 270 tona neopasnog komunalnog i industrijskog otpada i prostire se na 18 ha vodonosnog područja u sjeverozapadnom dijelu Grada Karlovca. Nekad jaka karlovačka industrija svoj je otpad odlagala na napuštenim bajerima i u ciglanskim jamama pa je bilo realno za očekivati onečišćenje podzemnih i površinskih voda, što je potvrđeno i istraživanjima. Danas, nakon 14 godina od izrade idejnog rješenja za sanaciju Ilovca, pristupilo se i rješavanju ovog velikog problema grada koji leži na četiri rijeke i njihovim brojnim pritocima. Do sada je saniran otpad na 4 ha, čišćenje se provodi kontinuirano, a Ilovac svoj otpad danas i razvrstava. No, problem ni izdaleka još nije riješen pa je bilo korisno čuti njihova iskustva, a jednako tako kolegama iz Karlovca bila su vrijedna saznanja o postupku sanacije našeg Trebeža.

M.K.

 

Godišnja skupština HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje

Predavanje mr.sc. Jadranke Grbinić o sanaciji karlovačkog odlagališta otpada

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002