04.08.2016.

Nastavljaju se radovi na zgradama u Perivoju

Investicija vrijedna 12 milijuna eura

Godinama je nedovršeno naselje u Perivoju između ulica grada Wirgesa i Janka Draškovića predstavljalo problem za okolne stanare i komunalne službe, budući da su sigurnost građana ugrožavali otvoreni šahtovi, nedovršeni objekti i zaraslo zemljište u kojem je bilo leglo komaraca i glodavaca. Sada se nazire kraj tom problemu, jer su 4. kolovoza otvoreni radovi na dovršetku svih zgrada u naselju i uređenju Ulice Janka Draškovića.

Investiciju je preuzela njemačka tvrtka Lindner d.o.o., čiji su predstavnici za Hrvatsku, u nazočnosti samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka, na prigodnoj svečanosti označili nastavak radova. Gradonačelnik Beljak rekao je kako su u gradskoj upravi projekt već gotovo stavili ad acta i razmišljali što s njim napraviti, jer je postalo crna točka. Srećom, pojavili su se investitori koji su ga spremni nastaviti. Stoga je podvučena crta i odlučeno je da im se pomogne kako bi se projekt završio i ovaj dio ponovno postao elitni dio grada, kako je i bilo zamišljeno. Dolazak stranih investitora još je jedan dokaz kako je Grad Samobor izašao iz krize, zaključio je Beljak.

U ime investitora direktori Vladimir Majcen i Krešimir Jukić rekli su da Lindner Hrvatska pripada njemačkoj grupaciji koja ima 6000, a u Hrvatskoj 150 zaposlenih, a da su investiciju preuzeli s ciljem privući mlade obitelji s djecom te oplemeniti stanovanje dodatnim sadržajima, kao što su veliko dječje igralište i paviljoni za druženje i roštiljanje. sadržaje. U prvoj fazi do kraja mjeseca uredit će se komunalna infrastruktura u Ulici Janka Draškovića, parkirališna mjesta, javna rasvjeta, a objekti će se spojiti na vodovod i kanalizaciju. Do kraja godine u planu je dovršiti prvih šest zgrada i staviti ih na tržite, a naredne godine dovršiti i preostalih pet zgrada. Ukupno će u naselju biti dovršen 161 stan, a cijela investicija teška je 12 milijuna eura. Predstavnici Lindnera zahvalili su gradonačelniku i samoborskoj gradskoj upravi što su im u rekordnom roku izdali sve potrebne dozvole.

M.Š.

 
04.08.2016.

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Može li se vratiti zajedništvo kao u vrijeme rata?

Na dan kada je prije 21. godinu započela vojno redarstvena akcija Oluja, u Samoboru su 4. kolovoza položeni vijenci i zapaljeni lampaši ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim branitelja s područja našega grada u Parku domovinske zahvalnosti. Uoči samog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja učinili su to samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, njegova zamjenica Sanja Horvat Iveković, potpredsjednik Gradskog vijeća Vinko Jaklenec, predstavnici braniteljskih udruga, roditelji, suborci i prijatelji poginulih branitelja, predstavnici Policijske postaje Samobor, gradske uprave, političkih stranaka, civilnih udruga i institucija s područja grada te samoborskih vatrogasaca.

Nazočne je u ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata pozdravio predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj. On je istaknuo kako je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja najveći blagdan slobode u neovisnoj i demokratskoj hrvatskoj državi, jer je ulazak hrvatskih snaga 5. kolovoza u žarište velikosrpske pobune predstavljao taj dugoočekivani dan u borbi za uspostavu samostalnosti, demokracije i slobode.

- U toj borbi poginuo je velik broj hrvatskih branitelja koji su spremno, ne pitajući za cijenu, krenuli u obranu onog najvrednijeg što su imali – u obranu svojih vlastitih obitelji, doma i domovine. Cijena slobode koju je platila Hrvatska bila je iznimno visoka. Svi poginuli i ranjeni branitelji, sve civilne žrtve rata, svi protjerani, sva razrušena i uništena mjesta, sve godine mladosti, veselja i bezbrižnosti, sve je to rat oduzeo mladim hrvatskim naraštajima – rekao je Jedvaj i istaknuo da hrabra domoljubna mladost nije znala politički kalkulirati, jer je krenula u obranu zemlje te kako je uvjeren da ta generacija i danas istinski voli ovu zemlju i želi joj samo dobru, prije svega perspektivnu budućnost, siguran i miran razvoj u Europi. Na kraju je je predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj podsjetio i da su samoborski branitelji časno izvršili svoju povijesnu i vojnu zadaću, postavši ponos svoga kraja te zaslužili trijumfalan doček u Samoboru po povratku iz Oluje, koja je bila melen na sve rane u borbi za slobodu hrvatske države.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak u svom je govoru istaknuo da i danas prolaze trnci kroz tijelo svakog istinskog domoljuba kada se prisjeti tih dana i tog ponosa kada je završio vojni dio Domovinskog rata, kada je Hrvatska pobijedila velikosrpskog agresora i kada su vraćeni ne samo hrvatski teritoriji, nego mir i sloboda.

- Sjećam se vrlo dobro tih dana, sjećam se da se tada nije govorilo o 2. svjetskom ratu, niti drugim povijesnim razdobljima, nego smo imali političko vodstvo koje je prevladalo sve podjele i nije bilo bitno čiji je predak bio gdje, nego je bilo bitno da se svi zajedno borimo za Domovinu, svoj narod i slobodu. Stoga se pitam što se dogodilo dvadeset i jednu godinu poslije i imamo li i danas snage svima onima koji nas žele dijeliti po bilo kakvoj osnovi reći ne – već gledajmo naprijed, gledajmo u 21. stoljeće, u budućnost i sjetimo se naših poginulih heroja i vitezova – naglasio je gradonačelnik Beljak, čestitavši svim građanima i stanovnicima blagdan.

Uz minutu šutnje odana je počast i pročitana imena svih poginulih čija su imena uklesana u Parku domovinske zahvalnosti, a tom svečanom činu pridonijeli su članovi Samoborske narodne garde i Hrvatskog pjevačkog društva Jeka, dok je prigodne riječi i molitvu izrekao samoborski kapelan vlč. Josip Čulig, pozvavši na misu zahvalnicu za poginule branitelja u župnu crkvu u petak, 5. kolovoza, od 19 sati.

M.Š.

 
04.08.2016.

Hodočašće Samoboraca u Mariju Bistricu

Ostaju vjerni svojim korijenima i identitetu

Hodočašće Samoboraca u Mariju Bistricu

U hrvatskom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici održano je zavjetno hodočašće vjernika grada Samobora, starodrevne župe svete Anastazije, čiji vjernici danas žive u tri župne zajednice: župi svete Anastazije, župi sv. Ivana Krstitelja i župi Krista Kralja. Ovo veliko okupljanje vjerničkog mnoštva u Mariji Bistrici započinje hodom pješaka, koji tradicionalno kreću iz Samobora u kasnim popodnevnim satima 1. kolovoza s hodočasničkim blagoslovom.

Oko 160 pješaka iz samoborskog kraja, primivši blagoslov župnika Davora Štuljana, pod vodstvom vlč. Josipa Čuliga, kapelana župe svete Anastazije, i vlč. Branimira Budinskog, župnika župe Krista Kralja, nakon nekoliko molitvenih postaja i zajedništva napornog četrnaestsatnog hoda stiglo je u svetište u Mariji Bistrici u jutarnjim satima 2. kolovoza. U svetište su hodočasnici ušli s pjesmom pa je romarska pjesma najavila dolazak Samoboraca. Srdačno ih je dočekao rektor svetišta mons. Zlatko Koren. Pješaci su se razišli na odmor da bi se ponovno okupili na euharistiji u večernjim satima u zajedništvu onih koji su stigli iz Samobora autobusima i svojim prijevozom. Bazilika je bila ispunjena, a euharistiju je vodio kapelan samoborski vlč. Josip u koncelebraciji više svećenika. Na misi su se okupili svi staleži i naraštaji vjernika našega grada, kao i predstavnici gradskog poglavarstva. Dojmljivi put svjetla, održan na bistričkoj kalvariji, privukao je više od tisuću vjernika koji su svoje vjerničko opredjeljenje za Krista svjedočili uz upaljene svijeće, krećući se kalvarijom čas u molitvi, čas u tišini, čas u slušanju razmatranja koje je moderirao mons. Zlatko, rektor svetišta.

Zadnji dio hodočasničkog programa u svetištu održao se u srijedu, 3. kolovoza, a iz Samobora je pristiglo oko četiristo hodočasnika organiziranim prijevozom i svojim automobilima. Program je započeo križnim putem na kalvariji pa nastavljen svečanim ulaskom u baziliku u kojoj je slavljena euharistija, koju je vodio mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup. U svojoj homiliji biskup je govorio o liku Nebeske Majke koja u svojem svetištu privlači stoljećima vjernike, koji svojim hodočašćem žele mijenjati svoje srce i svoj život u duhu Isusa Krista. Nakon stanke za ručak, održano je euharistijsko klanjanje u bazilici te oproštaj hodočasnika od starodrevnog kipa Majke Božje. Vjerničko okupljanje bit će tradicionalno na blagdan Gospe Snježne, 5. Kolovoza, u Samoboru s procesijom kroz grad.

Navedeni bogati vjernički sadržaji privlače svake godine u svetište veliki broj Samoboraca. Brojne vjerničke obitelji svake godine iščekuju dane hodočašća i samoborskog proštenja u svetištu. Ova brojna vjernička okupljanja, koja su vezana uz proštenje u Mariji Bistrici, nezaobilazno su mjesto za dolazak pred lik Majke Božje u svojim svečanim narodnim nošnjama. Samoborci tako pokazuju da im je stalo do svojim kršćanskih korijena i katoličkog identiteta koji se očituje već stoljećima u pripadnosti katoličkoj vjeri.

Radovan Librić

 

Nastavljaju se radovi na zgradama u Perivoju

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Hodočašće Samoboraca u Mariju Bistricu

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002