23.07.2016.

Završio samoborski dio Ljetne tvornice znanosti

Roditelje oduševio mali znanstveni sajam

Projekt Ljetne tvornice znanosti ove godine proslavlja 10. godišnjicu, a samoborski dio bilježi svoje šesto izdanje. Ideja da se tijekom ljetnih praznika učenici nastave baviti znanstvenim projektima u radionicama primjerenima njihovu uzrastu pokazala se tako punim pogotkom, a iz godine u godinu organizatori uspjevaju još malo dignuti letvicu, kako bi i mentori i učenici mogli napraviti planirano.

Ljetnja tvornica znanosti u Samoboru se odvijala od 17. do 23. srpnja u OŠ Samobor i to u 9 radionica za učenike od trećeg do osmog razreda osnovne škole te za srednjoškolce. Radionice je vodilo 18 mentora i na njih se prijavilo 46 učenika, koji su u prijavama sami birali radionicu, a ponuda je zaista bila bogata. Za učenike 3. i 4. razred osnovne škole bile su pripremljene radionice Tajanstveni mikro-svijet (mentorice Ana Bielen i Ivana Babić), Zašto? Zato?! (mentorice Ana Marija Matić i Matea Puđak) te Mali travari (mentorice Marina Barišič i Maja Vugrinec). Učenici 5. i 6. razreda mogli su izabrati radionice Brainiac iliti pametnjaković (mentorice Petra Beuk i Ana Vulin), Gdje se skrivamo? (mentori Dorotea Vrbanović i Sandro Vuk) te Vlak psihologije (mentorice Draženka Mihalec i Dubravka Pešorda). Radionice za 7. i 8. razred bile su Nautilus (mentori Jelena Mamić i Toni Konsa) te Wanna cook? (mentori Barbara Rubinić i Tomislav Piršljin), dok su srednjoškolci "dodavali svijetu malo boje" uz mentorice Đesiku Kolarić i Snježanu Kodba.

Vrhunac njihova rada bio je završnog dana mali znanstveni sajam na kojem su oduševljeni roditelji, prijatelji i svi zainteresirani mogli vidjeti i čuti što su radili i naučili u prethodnih šest dana. Tema za razgovore i pitanja nije nedostajalo, jer bilo je tu puno zanimljivih prezentacija iz biologije, kemije, fizike, elektrotehnike, psihologije... Otkrivale su se bakterije i mikrobi, radile makete podmornice, izrađivalo aspirin, testiralo osjetila, pogađalo okuse, miješale tvari u epruvetama i još puno toga.

Nakon što su u sat vremena svi zainteresirani mogli obići svih devet radionica, uslijedila je i podjela diploma učenicima, mentorima, pokroviteljima i sponzorima. Diplome su dobili i članovi organizacijskog tima koji se brinu da učenicima i mentorima ništa ne fali svih tih sedam dana, a to su Juliana Lana Prah, Lucija Klarić, Petra Plevnik, voditelj projekta Sunčan Stilinović te Ivan Novosel, koji nije propustio u tih 10 godina niti jedno izdanje Ljetnje tvornice znanosti. Tom je prigodom upućena i zahvala podupirateljima projekta – Gradu Samoboru, tvrtkama Genos, Elsam, Ru-Ve, TTT, Pliva, INA i PBZ cardu.

Nakon samoborskog dijela, Ljetna tvornica znanosti nastavlja se od 25. do 31. srpnja u Splitu, gdje je cijeli projekt i započeo 2007. godine u Mediteranskom institutu za istraživanje života MedILS.

M.Šipuš

 

Završio samoborski dio Ljetne tvornice znanosti

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002