09.05.2016.

Spačeki u sklopu "2cv Raid Dunav" na proputovanju u Samoboru

Neuništivi i neustrašivi spaček

Spačeki u sklopu

Samoborski članovi Hrvatskog 2cv Citroen kluba, pod pokroviteljstvom Grada Samobora, u četvrtak, 12. svibnja, u 8 sati dočekat će ekspediciju francuskih entuzijasta i pustolova u 74 spačeka sa 160 članova posade u sklopu "2cv (Spaček) Raid Dunav 2016".

Radi se o atraktivnim Spačekima, posebno pripremljenima za zahtjevne terene, koji će u devetnaest dana proći prvenstveno neasfaltiranim cestama kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Srbiju.

Veselu kompoziciju u stopu prate džipovi sa serviserima te čak tri tegljača s nužnim zamjenskim dijelovima. Na putovanjima biraju prvenstveno makadamske ceste, nastoje noćiti u kampovima pod šatorima, a vrijedi naglasiti kako je najmlađe vozilo u koloni 35 godina star spaček, dok su najstariji pustolovi 85-godišnji supružnici.

Na povratku prema Francuskoj, točnije gradu Rennesu, kao zadnja stanica u ovom dijelu Europe će im biti Samobor (prostor bivše Vojarne Taborec), gdje će ih dočekati članovi samoborskog Kkuba te predstavnici Grada Samobora.

Predviđeno trajanje ovog okupljanja je od 8 do 10 sati.

Ovo je tek jedno od druženja i uvod u Svjetski susret Spačeka, koji će se 2019. godine održati u Hrvatskoj.

Darko Zornjak

dopredsjednik Hrvatskog 2cv Citroen kluba

 
09.05.2016.

Članice samoborskog HNS-a obilježile Majčin dan

Iz radionica u majčine ruke

Članice samoborskog HNS-a obilježile Majčin dan

Članice Ženske inicijative samoborskog HNS-a na svoj su način obilježile Majčin dan. U šetnji gradskim ulicama darivale su sugrađane prigodnim poklonima koje su same izradile na svojim, već poznatim radionicama.

Akcija je održana u nedjelju, 8. svibnja, a podršku ženskim članicama stranke pružio je i predsjednik HNS-a Samobor Jug Puljizević.

HNS Samobor uskoro započinje pripreme za lokalne izbore 2017.

D.K.

 
09.05.2016.

Proštenja na Gradišću, Slanom Dolu i Otruševcu

Prejt vu selo na proščejne

Se po malo čovek zabi,

Ni to dobro, gde su sejne?

Nis vre dugo, moram taki

prejt vu selo na proščejne.

(Joža Prudeus)

Naša brojna proščejna u selima okupljaju još uvijek vjernički puk koji slavi svoje svece, nebeske zaštitnike. U nedjelju, 8. svibnja, proštenja su održana na Gradišću, Slanom Dolu i Otruševcu. Društvo svetog Izidora Seljaka sudjelovalo je na proštenju na Otruševcu.

Ovo malo proštenje održava se u osmini svetkovine Uzašašća Gospodinovog na Nebo. Na ovo proštenje okupe se mještani iz okolnih sela te hodočasnici iz starodrevne župe Samobor. Misu je predvodio župnik iz Luga vlč. Mladen Sinković, na čijem se teritoriju kapela nalazi.

Misno slavlje uzveličale su dvije udruge: Etno–fletno i Društvo svetog Izidora Seljaka, čiji su članovi sudjelovali obučeni u narodne nošnje i predvodili liturgijsko pjevanje tijekom mise te pročitali liturgijska čitanja sedme Vazmene nedjelje.

Članovi Društva sv. Izidora zadržali su se uz licitar i gvirc te kasnije u kleti obitelji Branke Toth na Dubravi u zajedničkom blagovanju, razgovoru, pjesmi i druženju. Zahvaljuju predsjednici društva Branki na izvrsnom gostoprimstvu i organizaciji ovog događaja, a sve koji pročitaju ovu vijest pozivaju na druženje i proštenjarsko ozračje misnih slavlja u kojima se slave nebeski zaštitnici.

Radovan Librić

 

Spačeki u sklopu "2cv Raid Dunav" na proputovanju u Samoboru

Članice samoborskog HNS-a obilježile Majčin dan

Proštenja na Gradišću, Slanom Dolu i Otruševcu

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002