30.11.2016.

Predstavljen projekt Niste sami

Cilj projekta je jačanje obitelji kao nukleusa zajednice

Predstavljen projekt Niste sami

Udruga Nova budućnost, koja djeluje i na samoborskom području, u utorak, 29. studenoga, predstavila je svoj novi projekt naziva Niste sami. O samom radu udruge, štićenicima i svakodnevnim problemima s kojima se susreću, više je ispričala Ivana Bertol, socijalna radnica i djelatnica udruge.

Upravo problemi njihovih štićenika bili su povod za pokretanje projekta usmjerenog djeci i mladima, ali i udomiteljskim obiteljima te obiteljima koje se u današnje vrijeme sve češće susreću s poteškoćama u odgoju djece.

- Bez obzira na okolnosti, za djecu je najteže izdvajanje iz obitelji, stoga je cilj ovog projekta jačanje obitelji kao nukleusa zajednice - naglasila je socijalna radnica Tomislava Huljev.

Ciljevi koji se žele postići projektom su razvoj i unapređenje zbrinjavanja psihosocijalno ugrožene djece i mladih u udomiteljskim obiteljima, jačanje roditeljskih kompetencija u obiteljima u riziku (socijalno ugrožene obitelji, nasilje u obitelji...), prevencija poremećaja u ponašanju, pomoć u učenju, osvješćivanje javnosti u lokalnoj zajednici o problemima djece i mladih na skrbi izvan obitelji, te jačanje suradnje sa srodnim organizacijama i odgojno-obrazovnim ustanovama u lokalnoj zajednici.

- Lokalna zajednica prepoznala je djelatnost udruge, a naše iskustvo može biti od iznimne pomoći zajednici. I kroz Centar za mlade provodit ćemo dio aktivnosti i na taj način poticati pozitivne vrijednosti - zaključila je profesorica psihologije Marija Udiljak.

Za kraj su svoje iskustvo podijelile ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nataša Koražija i njezina suradnica Mila Barun, koje se u svom radu susreću s navedenom problematikom, a projekt Niste sami ocjenjuju iznimno kvalitetnim i, na kraju, nužno potrebnim.

Udruga već sada dobro surađuje s brojnim drugim udrugama i ustanovama, a projekt je prepoznao i Grad Samobor, za čiju su realizaciju osigurana i sredstva u proračunu.

S.S.

 
30.11.2016.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba o usponu i padu samoborske industrije

Ne vije se više dim iz tvorničkih dimnjaka

Već u 19. stoljeću samoborska vlastela osnivala je manufakture i tvornice, među kojima su najveće bile poznata "glažuta", tvornica štapova, kotlova, lanaca, cementne robe, tiskara, uz druge uslužne djelatnosti. Gospodarstvo se razvijalo sve do Drugog svjetskog rata i nacionalizacije, kada su na njihovim temeljima 50-ih godina prošlog stoljeća nastali Kristal, Samoborka, Elektron, Tvornica čarapa Sloboda, Chromos, Fotokemika, četkara Plešivica, Tiskara A.G. Matoš i brojne druge manje. Zlatno doba samoborske industrije istopilo se u zadnjoj privatizaciji 90-ih godina, izgubljeno je na tisuće radnih mjesta, a danas samoborski proračun, srećom, uspješno pune mali poduzetnici i obrtnici.

O usponu i padu samoborske industrije otvorena je u Samoborskom muzeju u utorak, 29. studenoga, prigodna dokumentarna izložba, koju je ukratko predstavio njezin autor, kustos Muzeja Luka Kazimović.

Brojni Samoborci došli su se prisjetiti svojih bivših tvornica i dana kada su u zoru odlazili na svoja radna mjesta, a kući se vraćali u pristojno vrijeme kako bi se posvetili obitelji i odmorili za novi radni dan.

Svojeg radnog vijeka provedenog u Končaru prisjetio se i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Branimir Šiljak, koji je i otvorio izložbu.

M.K.

 

Predstavljen projekt Niste sami

U Samoborskom muzeju otvorena izložba o usponu i padu samoborske industrije

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002