03.07.2016.

31. Rudarska greblica

S godinama sve finija

31. Rudarska greblica

Rudarska greblica je manifestacija u svojim "zrelim" godinama i, po svemu sudeći, one joj itekako gode. Iz godine u godinu organizatori iz KUD-a Oštrc osvježavaju sadržaje i dižu program na višu razinu, sve ide "ko po loju", pa bi uskoro i to svoje umijeće mogli brendirati i prodavati u Samoboru, ali i šire.

Sve nekako i sluti na takvo što, jer nedavno je osnovana i Udruga Rudarska greblica, koja će brinuti o tome da, nakon što je tanki rudarski kolač oko kojeg se vrti cijela priča i koji je zaštićen kao nematerijalna hrvatska kulturna baština, sve ode još i dalje.

Ovogodišnja Rudarska greblica počela je tako i prije udarnog vikenda u subotu i nedjelju, 2. i 3. srpnja, kada su u tjednu prije na Dječjem odjelu Gradske knjižnice održane radionice naziva "Volim greblicu više nego pizzu", gdje su djeca učila mijesiti i spravljati greblicu, koju su nakon toga mogla ponijeti kući i ispeći.

Već spomenuta Udruga Rudarska greblica, na čijem čelu je predsjednik Andrejas Nikl, održala je okrugli stol s ciljem pokretanja postupka za dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla za svoj kolač koji će ga pozicionirati i na europskoj razini. Tako će zaštititi recepturu i način pripreme i uključiti se u gastro ponudu Samobora, Zagreba i naše županije.

Subota je tradicionalno rezervirana za Dječju greblicu i koncert na prostoru ispred Rudnika sv. Barbare, koji se u Dane greblice može obići po promotivnoj cijeni. I obnovljeni rudnik i Dječja greblica posebna su priča, koja svake godine na plato ispred rudnika privlači sve više posjetitelja. Tu se mijesi, peče, veseli, druži, jede, pjeva i svira sve do večeri, koja je rezervirana za koncert etno glazbe, na kojem su ovaj puta nastupile Singrlice. A kad se zapale baklje oko rudnika i krene svirka i pjesma, zagarantiran vam je odličan provod uz sjajan ugođaj.

Singrlice proslavile 10 godina rada

Singrlice, ne samo ovim povodom, apsolutno zaslužuju svoj zaseban tekst i okvir. Ovogodišnja Greblica bila je ujedno prilika da svoj deseti rođendan proslave u Rudama, iz kojih su potekle i u kojima su tada održale svoj prvi koncert. Prepoznali su to brojni ljubitelji kajkavskog etno izričaja, koji su doslovce okupirali prostor ispred i oko Rudnika sv. Barbare.

Opuštene, raspjevane i iznimno raspoložene Singrlice oduševile su te večeri sve prisutne. Tomislav Jozić, njihov osnivač i umjetnički voditelj, uveo nas je u priču o njihovom nastanku i posvećenosti kajkavštini, usponima i padovima koji su neminovni kad radiš ono u što vjeruješ, a onda su Rudama zagrmjeli njihovi moćni glasovi.

U gotovo neizbrojivim glazbenim i pjevačkim kombinacijama odradile su krasan koncert, koji su i same vodile, uz odličan prateći bend (Robert Bašić, Tomislav Jozić, Dražen Krušec, Bernard Mihalić i Goran Mihalinec), a na proslavu su im došli i Tomislav Goluban, Stjepan Večković, Adalbert Turner Juci i Ivan Mardešić.

Glazbeni doživljaj kod rudnika upotpunili su te večeri, nakon Singrlica, svima već dobro znani dečki iz Tricikla, jer ništa na Greblici nije prepušteno slučaju.

M.K.

 

31. Rudarska greblica

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002