22.07.2016.

Grad Samobor uređuje i prodaje atraktivno zemljište

Stvara se dodatna vrijednost

Grad Samobor uređuje i prodaje atraktivno zemljište

U tijeku je izgradnja prometne mreže na gradskom zemljištu na samom ulazu u Samobor s ciljem davanja dodatne vrijednosti za krajnju prodaju. Radovi uključuju izgradnju vodovoda i kanalizacije te izgradnju prometnica, a radi se o zemljištima u Gundulićevoj ulici te uz Ulicu Ise Velikanovića i Mirnovečku ulicu (DPU Giznik).

Građevinsko zemljište u Gundulićevoj ulici nalazi se u urbanoj zoni, u blizini škole, dječjeg vrtića i samog centra grada. Komunalna i prometna infrastruktura u potpunosti su uređene, a naselje se ubrzano razvija.

Građevinska zona uz Ulicu Ise Velikanovića i Mirnovečku ulicu, na takozvanoj Gmajni, u potpunosti je povezana s centrom grada, a u neposrednoj blizini nalaze se škola, vrtić i brojni novi sadržaji na prostoru bivše vojarne. Više o svemu može se naći na www.samobor.hr/sef/prodaja-gradskog-zemljista.

P.A.

 
22.07.2016.

26. sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Brine starost vodovodnih cijevi

26. sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Prije ljetne stanke svetonedeljski su vijećnici 21. srpnja održali svoju 26. sjednicu u ovom sazivu. Na početku je odrađena nova rotacija na potpredsjedničkom mjestu Vijeća, sukladno koalicijskom dogovoru vladajućih, pa će umjesto Freddyja Burića iz HSS-a tu funkciju narednih mjeseci obavljati Mladen Katušić iz HSU-a.

U nastavku prihvaćene su 1. izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna, a koje je obrazložila pročelnica Biserka Delač. Najveće povećanja na prihodovnoj strani dogodilo se u stavci prihoda od poreza i prireza na dohodak, s 53,81 milijuna na 62,25 milijuna kuna. Veći su i prihodi od pomoći iz drugih proračuna, sa 4,69 milijuna na 5,77 milijuna kuna, od čega 850.000 kuna se odnosi na pomoć u sufinanciranju uređenja Mitnice. S druge strane, za oko 3 milijuna kuna planiraju se manji iznosi od komunalnih doprinosa i naknada. Ukupno prihodi proračuna rastu za 7 milijuna kuna (ili 8,33%) te nakon rebalansa iznose 91,3 milijuna kuna.

Na rashodovnoj strani u 1. izmjenama i dopunama proračuna planira se nabava udžbenika za sve osnovnoškolce s područja Svete Nedelje, kako one koji pohađaju OŠ Sveta Nedelja, tako i one koji pohađaju škole u susjednim jedinicama lokalne samouprave (ako to nije osigurano u njihovim školama) pa se za dodatne usluge u obrazovanju planira 1,3 milijuna kuna više, tj. ukupno 4,5 milijuna kuna. Za oko 1,5 milijun kuna povećana je stavka održavanja i gradnje zgrada u vlasništvu Grada, dok su se dogodile i neke preraspodjele unutar pojedinih razdjela proračuna, a prije svega se odnose na uređenje parkirališta. Između ostalog, planiraju se urediti parkirališta ispred društvenih domova u Jagnjić Dolu, Maloj Gorici i dječjeg vrtića u Kerestincu, oko 450.000 kuna pripremljeno je za rekonstrukciju prizemlja doma u Rakitju, a 370.000 kuna za rušenje restorana nekadašnjeg TOP-a u Kerestincu.

Vijećnici su potom prihvatili i Izmjene i dopune Programa održavanja komunalne infrastrukture, a dio radova pobrojao je gradonačelnik Drago Prahin već u aktualnom satu, odgovarajući na pitanja vijećnika. Tako se moglo čuti da se u rujnu očekuje završetak uređenja Ulice Lovasići u Strmcu, u Starom hrastu u Rakitju u tijeku je rekonstrukcija kanalizacije, nakon čega će se urediti kolnik, odvodnja se radi u Gortanovoj u Strmcu, a nogostup u Svetonedeljskoj. U planu su radovi u Čižmešijinoj i Širanovićevoj u Kerestincu, Ulici Puhali u Kalinovici, popravci slijede u pojedinim ulicama, dok se za Harambašićevu i Braće Ribar čeka građevinska dozvola. Prahin je rekao i da su realizirani radovi u većini planiranih ulica u prvoj polovini godine.

Svetonedeljski su vijećnici prihvatili Odluku o 4. izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja dijela naselja Strmec, Orešje, Bestovje i Novaki, a koje je u ime izrađivača pojasnio Zoran Perišić iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba, istaknuvši da se radi o manjim korekcijama, kojima se plan usklađuje s Prostornim planom Svete Nedelje.

Vijećnici su prihvatili i Izvješće o stanju u prostoru za razdoblje od 2010. do 2015., a koje je također obrazložio Zoran Perišić, napomenuvši da je riječ o zakonskoj obvezi. Tijekom rasprave Mario Čižmešija (SDP) upozorio je na stare vodovodne cijevi, kojima se i ne zna godina ugradnje, a 7,85% njih čine one koje sadrže beton i azbest pa je stranačka mu kolegica Romana Semenić zaključila kako se od Zagrebačkog holdinga treba tražiti njihova hitna izmjena. Čižmešija je pitao i za provjeru dobivenih i prikupljenih podataka, a Perišić je odgovorio da su najveći dio zapravo dobili iz Grada Svete Nedelje, ali i ostalih institucija koje brinu za komunalnu opremljenost prostora.

Iz aktualnog sata još izdvajamo pitanje Darija Zurovca može li Grad pomoći u sufinanciranju prijevoza učenika koji pohađaju informatiku kao izborni predmet, budući da se nastava održava popodne, često u suprotnoj smjeni učenicima. Gradonačelnik Prahin rekao je da su za nastavu informatike nabavili udžbenike za polaznike, a da se prijevoz treba riježiti na razini Zagrebačke županije koja je osnivač škole. Napomenuo je i da se razgovara o projektu uvođenja e-imenika i informatizacije cijele svetonedeljske škole.

M.Š.

 

Grad Samobor uređuje i prodaje atraktivno zemljište

26. sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002