01.02.2016.

Još jedan tradicionalni planinarski pohod na Svetu Geru

Na Žumberku molio i biskup

Još jedan tradicionalni planinarski pohod na Svetu Geru

U nedjelju, 31. siječnja, organiziran je tradicionalni planinarski pohod na Svetu Geru. Na ovogodišnjem planinarskom hodočašću okupilo se više stotina planinara, koji su nakon dolaska na najviši vrh Žumberačkog gorja prisustvovali svetoj misi. Euharistijsko slavlje u grkokatoličkoj kapeli sv. Ilije na Svetoj Geri predvodio je biskup mons. Mijo Gorski, uz susluženje stavrofora Milana Vranešića, o. Zinovija Zastavnog, mjesnog radatovićkog župnika, mons. Jurice Jerneića, kaljskog župnika, o. Marijana Jeftimova, sošičkog župnika, te vlč. Josipa Gonana, župnika iz Slavetića i Svete Jane.

Kako je na euharistijskom slavlju istaknuto, molitvena okupljanja planinara na Svetoj Geri započela su 1993., kada su s ovog mjesta upućene molitve za mir u Hrvatskoj. Od tada se svake zadnje nedjelje u siječnju redovito održavaju pohodi na Svetu Geru. Nakon završetka svete mise planinari su tradicionalno obišli stari oltar u kapeli te se Bogu preporučili da ih prati na svim daljnjim planinarskim pohodima tijekom tekuće godine.

S.S.

 
01.02.2016.

Samobor posjetio član Nadzornog odbora Ebanke d.d. u osnivanju Josef Germain Tavernier

Impresioniran eko-etno i gastronomskom tradicijom

Samobor posjetio član Nadzornog odbora Ebanke d.d. u osnivanju Josef Germain Tavernier

Član Nadzornog odbora Ebanke d.d. u osnivanju, Josef (Jef) Germain Tavernier, u sklopu svog radnog posjeta Hrvatskoj 28. siječnja je, u pratnji zamjenice predsjednika Skupštine Zadruge za etično financiranje Renate Razum, posjetio Samobor. Tom je prigodom detaljno upoznat s djelovanjem nekih članova Zadruge za etično financiranje, posebno Hostelom Samobor u vlasništvu Tomislava Medveda, te duhovnim, planinarsko–rekreativnim i kulturnim centrom Cerina.

Bogatstvo i raznolikost sadržaja djelovanja Udruge Ekosspiritus te Planinarski dom Cerinski vir, prezentirala je bivšem potpredsjedniku Vlade Kraljevine Belgije i ministru održivog razvoja u Vladi Flandrije, počasnom članu parlamenta Kraljevine Belgije te profesoru društvene ekonomije na sveučilištima u Kortrijku (Belgija) i Lilleu (Francuska) obitelj Kenda: Katarina, Josip i Vladimir.

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi i domaći "tenki kolač" od sira, opisani su počeci djelovanja udruge, planinarski, duhovni i eko–etno tim te pojedančni projekti poput Planirarskog križnog puta, tradicijskog vrta, izložbi, župnih svečanosti, kao i vizionarsko vodstvo tajnika udruge Radovana Librića.

Tavernier je bio posebno impresioniran tradicijskom graditeljskom baštinom i etnografskom zbirkom Udruge Ekosspiritus, kao i činjenicom da su objekti i sadržaji na Cerini stavljeni u funkciju zajedničkim radom i suradnjom članova udruge i vlastitim izvorima financiranja, bez potpore lokalnih i državnih institucija ili EU fondova.

Gost je obišao hostel i upoznao se s njegovim uslugama, a obišao je i Samoborski muzej te se upoznao s ugostiteljskom i kulinarskom ponudom Samobora.

Na kraju susreta Josef Germain Tavernier izrazio je zadovoljstvo svime što je vidio i okusio, a posebno prijateljskim ambijentom i ljubaznošću svojih domaćina.

S.S.

 

Još jedan tradicionalni planinarski pohod na Svetu Geru

Samobor posjetio član Nadzornog odbora Ebanke d.d. u osnivanju Josef Germain Tavernier

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002