04.01.2016.

Još jedan lijep uspjeh OPG-a Župančić

Samoborski pjenušac imamo, ime još ne!

Još jedan lijep uspjeh OPG-a Župančić

Radost, veselje, osmijeh na licu i uzvik sreće: "Imamo ga"!

Tako je bilo u lijepo uređenom podrumu OPG-a Župančić pred kraj minule godine, kada je za manji krug prijatelja, ali i ljude koji se "razmeju" u vina, upriličena svečanost prezentacije prvog samoborskog pjenušca. Kod uzvanika se na početku mogla osjetiti određena skepsa, valjda po onoj staroj samoborskoj: "Kaj je pak sad to?", ali je ona nakon "pucanja čepa", ulijevanja u čaše i prvih gutljaja potpuno nestala. Čule su se samo riječi odobravanja: "Da, to je to"!

- Ideja o pokušaju proizvodnje istinskog samoborskog pjenušca javila se prije otprilike godinu dana. Sve ze zahuktalo početkom veljače 2015. godine, kada smo otac i ja odlučili da pokušamo doći do pjenušca. Učili smo, pitali, upijali saznanja i onda prionuli poslu. Odvojili smo više od 1000 litara podolige, baze od plemenitaša - cuveea, našeg prepoznatljivog vina i tradicionalnom francuskom metodom, koju smo dobro proučili, nakon 9 mjeseci došli do ovoga što sada imamo - jasan je bio Zdravko Župančić, mlad čovjek, ali s dosta iskustva u prozivodnji vina, o čemu svjedoče brojna priznanja s raznih izložbi i natjecanja u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

Plemenitaš – cuvee, ali i već priznati bermet, kao i još neki sortimenti vinove loze, pretvoreni u vino, sada su nadopunjeni prvim pjenušcem na području Samobora.

- Imamo za sada 500 boca, a za početak smo ih plasirali 60, tako da se, kako kažu Samoborci, "nekaj najde za spit".

Samoborski pjenušac ima jakost od 12% vol.al., vrlo je pitka tekućina, plemenite boje, koja se odlično slaže s mnogim jelima. Dakle, sve je pogođeno.

- Bili smo zaokupljeni proizvodnjom pa tako još naše boce nemaju završnu etiketu, a sam pjenušac niti ime - kaže stariji Župančić, otac Vlado. Želimo da nam se ljudi jave, spremni smo i nagraditi onoga tko će dati najbolji naziv ovom našem pjenušcu. Dakle, na neki način, natječaj je otvoren.

Bilo je nekih ideja oko imena i na samoj prvoj degustaciji, ali ništa konkretno. Zato, eto prilike da ovaj vrijedan i kvalitetan proizvod dobije i pravo ime.

- Drago mi je da su mi došli dragi prijatelji, a bila je tu i bivša vinska kraljica Zagrebačke županije Kristina Vugrin iz Hedonice, pa mlada i, za proizvodnju bermeta nadarena Lucija Fabek iz OPG-a Fabek i druge kolege. Sve je ovo početak, a na nama iz OPG-a Župančić je da ustrajnim radom sada ovo što smo stvorili nadograđujemo i kvalitetu dignemo na zavidnu razinu. Uvjeren sam da to možemo. Konačno, krenuli smo bez velikog iskustva, ali uz pomoć onih koji znaju, dobili smo prvi samoborski pjenušac - završio je Zdravko Župančić.

Dakle, sve je jasno. Pjenušac je tu, ali za sada bez imena. Imate ideju? Javite se i uzmite nagradu za najbolje ime. Sve to na e-mail bermet.zupancic@gmail.com ili pak na tel.: 099-3436-565.

I za kraj, na upit gdje se može ovaj pjenušac i nabaviti, dobili smo tek osmijeh onih koji ga rade. Dosta znakovito, uz dodatak: "Vse se bu znalo vu pravo vreme".

Čestitamo.

F.S.G.

 

Još jedan lijep uspjeh OPG-a Župančić

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002