07.10.2016.

U Svetoj Nedelji obilježen Dan neovisnosti

Položeni vijenci i zapaljene svijeće

U Svetoj Nedelji obilježen Dan neovisnosti

7. su listopada, u povodu Dana neovisnosti, koji se u Hrvatskoj kao državni praznik obilježava 8. listopada, kod spomen obilježja poginulim braniteljima Grada Svete Nedelje položeni vijenci i zapaljene svijeće. Dan neovisnosti podsjeća na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom.

U ime Grada Svete Nedelje vijence su položili gradonačelnik Drago Prahin, zamjenici gradonačelnika Damir Halužan i Ivica Pavlić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Biserka Delač, predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški-Pentek te predsjednici braniteljskih i ostalih udruga s područja Grada u pratnji članova.

T.I.

 
07.10.2016.

Samoborski izviđači domaćini 2. Igara poletaraca

Kako uhvatiti ribicu i pogoditi metu

Izviđački odred Samobor bio je u subotu, 1. listopada, domaćin 2. Igara poletaraca u Samoboru. Izviđački odredi iz Velike Gorice, Krapine, Duge Rese, 2 iz Zagreba i domaćini iz Samobora, ukupno 90 izviđača, sudjelovalo je u igrama na 6 mjesta u Samoboru: kod Sunčanog sata na šetnici uz Gradnu kod Same, na livadi iza kina, iznad Brente, iza Muzeja Marton, na livadi kod crkve Svete Anastazije, na igralištu Osnovne škole Samobor i na Vugrinščaku. Prema uputama kontrolora-domaćina na kontrolnim točkama slagale su se kule od čaša hvatane posebnom hvataljkom od gumice na 4 uzice; do alke se vozilo u tačkama; izlaz iz labirinta ekipa povezanih očiju pronalazila slušajući upute samo jednog, posljednjeg člana, koji nije imao povez na očima; iako se na prvi pogled činilo da će ribice biti lako upecati, to baš i nije bilo tako; grah se iz jedne zdjele u drugu prenosio slamčicama, a streličari su metu morali gađati precizno, dobrano napinjući luk.

Početak i kraj bili su u Vojarni Taborec, gdje je postavljen logor i osigurana okrepa. Osim druženja, zabave i spretnosti koju su izviđači pokazali krećući se po Samoboru i čitajući kartu kako bi obavili zadatak, tako su upoznavali naš grad.

Kristina Kirschenheuter

 
07.10.2016.

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan neovisnosti

25 godina hrvatske neovisnosti

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan neovisnosti

U Parku domovinske zahvalnosti u petak, 7. listopada, dan uoči Dana neovisnosti, okupili su se gradski čelnici, roditelji, prijatelji, suborci i rodbina poginulih branitelja, predstavnici policije i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kako bi odali počast poginulim samoborskim braniteljima i prisjetili se teških dana borbe za neovisnost Republike Hrvatske.

Samoborci posebno pamte ovaj datum, jer je 7. listopada odlobođena i samoborska vojarna, u kojoj su danas, nakon uređenja brojnih devastiranih objekata, svoje mjesto našle gradske institucije, brojne udruge i mladi.

Nakon himne u izvedbi Hrvatskog pjevačkog društva Jeka i minute šutnje, ispred spomenika braniteljima vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Grada Samobora, na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Sanjom Horvat Iveković i potpredsjednikom Gradskog vijeća Grada Samobora Vinkom Jaklencem, a zatim redom i ostali uzvanici.

Prisutnima se prigodno obratio predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Rudolf Jedvaj, a završnu molitvu izrekao je vlč. Davor Štuljan.

M.K.

 
07.10.2016.

Predavanje iscjeliteljice Anje Petrović Tesla metamorfoza u Gradskoj knjižnici Samobor

Tesla kao lijek

Predavanje iscjeliteljice Anje Petrović Tesla metamorfoza u Gradskoj knjižnici Samobor

Kako bi naš svakodnevni život, ali i čitav svijet, izgledao danas da nije bilo Nikole Tesle, tek možemo nagađati ili zamišljati. Teslinom ostavštinom bave se, a još dugo će tako i biti, brojni svjetski znanstvenici, poznavatelji i istraživači njegova lika i djela, jer je Tesla ostavio trag u gotovo svim segmentima današnje ljudske civilizacije.

Svoja iskustva o iscjeljivanju, povezana s Teslinim valovima i drugim metodama kojima se bavi, pod nazivom Tesla metamorfoza, s posjetiteljima samoborske Gradske knjižnice podijelila je međunarodno priznata iscjeliteljica Anja Petrović.

Alternativnu metodu Tesla metamorfoza, koja, kako tvrdi, nije samo energetsko iscjeljivanje, već nas povezuje s višim vibracijama informacija i svjetlosti, utječe na naš DNK i diže frekvenciju svijesti, Petrović je predstavila i na University of British Columbia u Kanadi, kao i na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o Tesli u Philadelphiji, a sljedećeg tjedna održava seminare u Zagrebu.

M.K.

 

U Svetoj Nedelji obilježen Dan neovisnosti

Samoborski izviđači domaćini 2. Igara poletaraca

U Parku domovinske zahvalnosti obilježen Dan neovisnosti

Predavanje iscjeliteljice Anje Petrović Tesla metamorfoza u Gradskoj knjižnici Samobor

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002