02.10.2016.

Samoborski SDP obilježio Međunarodni dan starijih osoba

Dijeljeno voće, a za Božić stiže i božićnica

Samoborski SDP obilježio Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990., kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a "Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj" upućuje na osiguranje aktivnog zdravog starenja.

Članovi samoborskog SDP-a tradicionalno su i ove godine 1. listopada obilježili taj dan na glavnom samoborskom trgu i na tržnici u Bregani podjelom domaćeg voća, mandarina i jabuka svojim sugrađanima starije životne dobi. Voće su odnijeli i u Mikrodom Crvenog križa Samobor te u Dom za starije i nemoćne u Bregani.

Akciji se odazvalo mnogo sugrađana starije životne dobi, koji su s veseljem prihvatili čestitke za njihov dan, iskoristili priliku za razgovor sa zamjenicom gradonačelnika Sanjom Horvat Iveković o teškoćama i problemima koji ih muče te predlagali ideje kako poboljšati njihovu kvalitetu života. Tom su prilikom pohvalili i isplatu božićnica za umirovljenike, koju je osigurao Grad Samobor.

Z.S.

 
02.10.2016.

Učenici OŠ Milana Langa obilježili Europski dan jezika

Od glazbe i plesa do engleskog čaja

I ove su godine učenici OŠ Milana Langa iz Bregane sudjelovali u proslavi Europskog dana jezika. Iako se taj dan obilježava 26. rujna, četvrtaši su ga proslavili dva dana kasnije, u srijedu, 28. rujna.

Bogat program koji je trajao punih pet školskih sati osmislila je učiteljica engleskog jezika Danijela Horvat Šutić, a u realizaciji su joj pomogle učiteljice četvrtih razreda Jasmina Dadić, Greta Mahović i Vlasta Vereš, vjeroučiteljica Luca Mihmić, učitelj glazbene kulture Marin Rimac i učiteljica njemačkog jezika Irena Matijaščić.

Projekt je bio podijeljen u dva dijela – u prvom, zajedničkom djelu, učenici su kroz kvizove pokazali koliko dobro poznaju zemlje u kojima je službeni jezik onaj koji i sami uče: engleski i njemački, no pokazali su i zavidno znanje o ostalim zemljama Europske Unije. Na kraju prvog dijela iskazali su svoju kreativnost oslikavanjem lenti raznih zastava te ispisivanjem naziva tih zemalja i njihovih glavnih gradova.

Drugi dio projekta odvijao se prema postajama – jednom je razredu prva postaja bila učionica glazbene kulture, gdje ih je učitelj Marin upoznao s himnama Europske Unije, Njemačke i Engleske, dok su Lijepu Našu svi zajedno otpjevali. U isto vrijeme drugi je razred plesao bečki i engleski valcer, a treći je zasukao rukave u kuhinji uz pomoć naših kuharica Mirjane Bencalić i Vesne Regović.

Kada su svi prošli sve tri stanice, učenici su se okupili u holu škole gdje su pokazali svoje poliglotske sposobnosti pjevajući Kad si sretan na engleskom (If you're happy) i njemačkom (Wenn du frühlich bist). Nakon toga su pokazali kako su dobro svladali dva valcera, a dan je završen ukusnom zakuskom koju su pripremili učenici – na stolu su se našle štrudle, hrenovke u tijestu i muffini, a probao se i pravi engleski čaj s mlijekom.

Irena Matijaščić

 
02.10.2016.

Sjednice Školskog odbora mogu se održavati i "na terenu"

Nije sve u zbornici i učionici

Sjednice Školskog odbora mogu se održavati i

Da se svaka sjednica Školskog odbora ne mora nužno održavati u zbornici ili učionici, dokazali su članovi odbora OŠ Milana Langa iz Bregane: Sanja Rapljenović, Marija Aščić, Ivana Smolej Kolarek, Nevenka Gračanin, Ivan Piškulić, Josip Petrić i Mirjana Kovačić Prošić. Zajedno s tajnicom Ljiljanom Sečkar, domarom Darkom Celizićem i ravnateljem Igorom Matijašićem obišli su sve tri područne škole - Novo Selo, Grdanjci i Noršić Selo, a tijekom obilaska odradili su i službeni dio, donošenje Godišnjeg plana i Školskog kurikuluma za školsku godinu 2016./2017.

U Novom Selu dočekalo ih je nenadano i vrlo ugodno iznenađenje - bivši dugogodišnji djelatnik OŠ Milana Langa, učitelj TZK Josip Močnik, koji se nalazio tamo sa suprugom na odmoru, bivše kolege s veseljem je primio u svojoj vikendici i spremno pristao na zajedničku fotografiju.

I.M.

 

Samoborski SDP obilježio Međunarodni dan starijih osoba

Učenici OŠ Milana Langa obilježili Europski dan jezika

Sjednice Školskog odbora mogu se održavati i "na terenu"

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002