02.05.2016.

Podsjećanje na bivša vremena, ali i planiranje budućnosti Anin-perivoja

Uskoro i idejni projekt krajobraznog uređenja Anin-perivoja

Tragom samoborskih starina i lani započetom obnovom Anin-perivoja na području Park šume Tepec – Palačnik - Stražnik, ove je godine oživljen majales. Za to se pobrinula Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, u suradnji s Gradom Samoborom i Udrugom Oživljena povijest Samobora, od podneva na Vugrinščaku, gdje su se uz njihove predstavnike, odjevene u građansku odjeću nekog prošlog vremena, okupili i današnji školarci iz Osnovne škole Samobor i Osnovne škole Bogumila Tonija.

Majales je u povijesti imao značajno mjesto, jer u starim zapisima piše kako je upravo taj događaj potaknuo tadašnjeg gradonačelnika Šmidhena na uređenje tog područja. Martina Glasnović, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten, najavila je tijekom svibnja predstavljanje idejnog projekta krajobraznog uređenja Anin-perivoja, po kojem bi taj prostor ponovno trebao zasjati starim sjajem.

Kao i prije 151 godinu, kada je učitelj Habijanić priredio prvi majales za djecu iz škole, učitelje i brojno građanstvo, tako su i ove godine učenici sa svojim učiteljima kitili majuš stavljanjem crvenih, bijelih i plavih vrpci na granu mlade bukve. Okićena su i dva izvora - pomalo zaboravljeno zatrpano vrelo Vugrinščak, koje je u povijesti služilo kao pojilo domaćim životinjama, a zatim i obnovljeno i nikad presahlo vrelo pod Starim gradom.

- Počast vodi odavala se nekad na ovaj način i na ove dane. Tako se, prema vjerovanju, štitila voda od uroka, a u kršćanstvu tim se običajem obilježavao i početak svibanjskih pobožnosti – objasnio je Milan Žegarac Peharnik.

Nakon kićenja izvora uslijedila je šetnja Park šumom Tepec - Palačnik - Stražnik, do tanc-placa, gdje je održan prigodan program. Anin-perivojem su u prošlosti šetali i neki od najpoznatijih književnika - Preradović, Vraz, Šenoa, Matoš..., tako je sve okupljene dočekao "duh Stanka Vraza", interpretirajući stihove iz zbirke pjesma Đulabije. Slike i grafike Nikole Gyuricha i Franje Bahovca prikazivale su kako je Anin-perivoj izgledao nekada. Cjelokupni program završio je omiljenom pjesmom svih Samoboraca Kod kapele svete Ane, koja je tamo i napisana.

Podršku projektu uređenja pružili su i predstavnici Grada Samobora i Zagrebačke županije, predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Branimirom Šiljkom i pročelnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u Zagrebačkoj županiji Antom Mandarićem.

M.G.

 
02.05.2016.

U Okučanima održana 21. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak

Počast poginulima odao i gradonačelnik Krešo Beljak

Na obilježavanju 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima sudjelovali su i članovi Samoborske narodne garde.

Svijeću u spomen poginulim braniteljima zapalio je i samoborski gradonačelnik te predsjednik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak.

Komemoracijom i polaganjem vijenaca u Spomen-parku hrvatskih vitezova u Okučanima obitelji poginulih hrvatskih branitelja, državni dužnosnici i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata odali su počast braniteljima poginulima u oslobađanju zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Pročitana su i imena 42 poginula branitelja, a nad Okučanima preletjela su tri borbena zrakoplova.

P.A.

 

Podsjećanje na bivša vremena, ali i planiranje budućnosti Anin-perivoja

U Okučanima održana 21. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002