15.11.2016.

Počinje sezona klizanja

Od 18. studenoga svi na klizaljke!

Počinje sezona klizanja

Samoborke i Samoborci, a posebno oni najmlađi, i ove će godine uživati u zimskim radostima na klizalištu pokraj Centra za mlade u bivšoj vojarni.

Sezona počinje u petak, 18. studenoga, kada je klizanje besplatno za sve posjetitelje od 17 do 22,30 sati.

Klizalište će biti otvoreno svakog dana od 18. studenoga do 15. veljače, od 9 do 22,30 sati.

Raspored korištenja klizališta dostupan je na: www.sportski-objekti-samobor.hr.

Od ponedjeljka, 21. Studenoga, kreće i Škola klizanja za predškolski uzrast, koja uključuje stručno vodstvo, klizaljke, prijevoz djece i stručni medicinski nadzor. Trajanje škole je 10 sati, a cijena iznosi 250 kuna.

Škola hokeja na ledu organizirana je preko Kluba hokeja na ledu Srake, koji imaju termine svakim radnim danom, osim petka.

Za 15 kuna građani mogu klizati sat i pol, a isto toliko platit će i brušenje klizaljki.

Mjesečna karta iznosi 250 kuna, a najam cijelog klizališta na sat vremena iznosi 500 kuna.

T.I.

 
15.11.2016.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje prezentirana Prostorno – programska studija šireg centra Svete Nedelje

Centar Svete Nedelje kao "show room"

Odluka o drugim izmjenama i dopunama Odluke o proračunu Grada Svete Nedelje u 2016. godini bila je glavna tema 28. redovne sjednice Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje, održane 14. studenoga. Prijedlog odluke, kao i pratećih dokumenata (Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i program održavanja komunalne infrastrukture u ovoj godini), obrazložila je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač.

Ovim su izmjenama i dopunama prihodi proračuna za ovu godinu povećani za nešto manje od 819 tisuća kuna (0,9%) te ukupno iznose nešto više od 92 milijuna kuna.

Pročelnica Delač je pojasnila da su promjene bile nužne zbog potrebe ispunjavanja plana nabave, koji se morao dopuniti kako bi se do kraja godine i dalje mogli raspisivati natječaji i sklapati ugovori o izvođenju radova, uglavnom za komunalno održavanje te izgradnju nekih prometnica i oborinske kanalizacije na silasku s autoputa. Osim toga, u plan je ušlo i natkrito klizalište, koje Grad planira otvoriti ove godine (260 tisuća kuna). Zapelo je i s uređenjem Mitnice, jer se pokazalo da je stari objekt u puno lošijem stanju no što je to projektant mislio pa je za tu namjenu povećanih troškova izdvojeno rebalansom dodatnih 185 tisuća kuna, a gradonačelnik Drago Prahin najavio je da će povećani troškovi za Mitnicu vjerojatno biti do 25% investicije, koja iznosi 1,95 milijuna kuna, bez PDV-a.

Biserka Delač najavila je da to nije posljednja ovogodišnja promjena u proračunu Grada, već se očekuje i treća izmjena i dopuna u prosincu.

Vijećnik Stjepan Bošnjak smatra da se kod Mitnice radi o šlampavom projektiranju te sveukupno o lošem planiranju u Gradu, jer nedostaje parkirališta, ceste su razrovane od preteških kamiona... Njega je zanimalo hoće li izvođači radova snositi sankcije i plaćati penale za kašnjenja i loše obavljene poslove.

Biserka Delač nije se složila s njegovim primjedbama, naglasivši da je planiranje bilo dobro, a izvođači radova snosit će sankcije za loše obavljene poslove, dok je vijećnik Žarko Mihina konstatirao da još niti jedan izvođač nije kažnjen.

Nezadovoljan proračunom bio je i Ivica Vojvodić, koji smatra da se previše daje za razne ugovore, kao i za naknade članovima Gradskog vijeća te Savjeta mladih, za koje je rekao da ionako ništa ne rade.

Romanu Semenić zanimalo je kakve su reference izvođača radova na Mitnici na sličnim objektima, jer se zbog kašnjenja radova stalno izvlačio na konzervatore, a zasmetalo ju je i to što je stavka uređenja Grada za božićne blagdane povećana za 90% (na 210 tisuća kuna).

Na kraju su izmjene i dopune proračuna i pratećih dokumenata usvojene većinom glasova.

Većinom glasova usvojeni su i prijedlozi zaključaka kojima se daje suglasnost na sklapanje dvaju ugovora Grada s Hrvatskim Telekomom d.d.

Nakon što je gotovo dvadeset godina HT besplatno koristio pravo služnosti na javnim površinama Grada za svoje elektroničke komunikacijske infrastrukture, kao i pravo služnosti na nekretnini u Svetoj Nedelji (kod Pošte) gdje je postavljen antenski stup, uređaji i prateća elektronička komunikacijska oprema, Grad je dogovorio da HT plati naknadu za tri godine unatrag (traženo je 4, no HT nije želio pristati), a naknadu će plaćati i ubuduće. Tako će HT platiti Gradu nešto više od 350 tisuća kuna za tri godine unazad za već izgrađenu infrastrukturu, a ubuduće će naknadu plaćati 6 kuna po četvornom metru, dok će za postavljeni antenski stup, uređaje i prateću opremu u Svetoj Nedelji platiti za dosadašnje korištenje jednokratnu naknadu od 12.600 EUR-a, a ubuduće mjesečnu naknadu od 350 EUR-a (naravno, protuvrijednost u kunama). Ovaj drugi ugovor je sklopljen na pet godina.

Mario Čižmešija smatra da Grad nije smio na to pristati, jer je HT tamo već dvadeset godina besplatno, a platit će samo za tri, dok se Romana Semenić prisjetila da je prije rečeno da za taj objekt HT ne treba dozvolu, a iz ugovora se vidi da će sada ipak morati tražiti lokacijsku dozvolu. Također, neki su vijećnici izrazili sumnju u procijenjenu količinu infrastrukture koju je HT postavio, jer je ugovorom predviđeno da se to sada točno izmjeri.

Potrebu donošenje nove Odluke o komunalnom doprinosu, pojasnio je gradonačelnik Drago Prahin. Iako je cijena doprinosa ostala ista (40 kuna po prostornom metru), odluka je "osuvremenjena", odnosno u odluku su unesene neke pogodnosti kojima se daju popusti od 50% za izgradnju pasivnih kuća i 30% za niskoenergetske kuće, što je poticaj izgradnji energetski učinkovitijih objekata. Ovom odlukom je predviđeno da će se postupci obračuna komunalnog doprinosa, koji su započeti do početka primjene ove odluke i u kojima nije doneseno rješenje o utvrđivanju plaćanja komunalnog doprinosa, dovršiti po odredbama ove odluke, ukoliko je to povoljnije za stranku ili ako to stranka zatraži. Odluka je donesena jednoglasno.

Bez primjedbi i rasprave je usvojeno opširno izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, iako je Ivica Vojvodić na početku sjednice tražio da se o njemu ne raspravlja, jer nije stiglo vijećnicima do 15. rujna, kao što se to traži Statutom Grada.

Na prijedlog gradonačelnika, dnevni red sjednice nadopunjen je prezentacijom Prostorno–programske studije šireg centra Svete Nedelje. Romana Ilić iz tvrtke 3LHD rekla je da oni (zajedno s tvrtkom B!RO) rade na projektu budućeg Centra za razvoj poduzetničke kulture te su napravili prostornu analizu zatečenog stanja u širem centru i prijedloge promjene programa i oblikovanja tog prostora predložili Gradu.

Detaljnije je vijećnicima o studiji govorio Mario Kralj iz tvrtke B!RO, uz napomenu da je, na primjer, u centru Svete Nedelje korišteno 10 različitih vrsta materijala za popločavanje i da u urbanoj opremi vlada kaos te je predložio da se ubuduće primijeni koncept korištenja lokalnih resursa (gdje bi u uređenju centra pomogli lokalni obrtnici i poduzetnici, kojima bi centar bio neka vrsta "show room-a" za njihove proizvode i usluge).

Projekt predviđa da bi u dvorištu Mitnice bio info turistički centar, nešto dalje tržnica, a za prostor sada neuređenog parkirališta predviđaju park, ispod kojega bi bili ukopani poslovno-trgovački sadržaji te ispod njih parkirna garaža. O ovim se prijedlozima nije raspravljalo, a dogovoreno je da će materijale vijećnici dobiti elektronskom poštom, kako bi ih mogli bolje proučiti.

Na kraju sjednice je predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek najavio da će sjednica na kojoj će biti Nacrt proračuna Grada za 2017. godinu i prateći dokumenti biti održana najkasnije do 12. prosinca. Gradonačelnik je podsjetio da se prema uputstvima nadležnog ministarstva za sada ne mijenja metodologija planiranja proračuna te da su preporuke da on ostane na ovogodišnjoj razini.

Aktualni sat

Mario Čižmešija želio je znati tko je kriv što u 2016. godini nisu napravljeni svi planirani radovi te što je s kvalitetom zraka u Rakitju, obzirom na asfaltnu bazu.

Gradonačelnik Drago Prahin odgovorio je da će svi planirani radovi biti do kraja godine i napravljeni, a za asfaltnu bazu je prethodna studija pokazala da neće stvarati probleme. Međutim, ukoliko to građani žele, može se postaviti mjerna stanica za kontrolu kvalitete zraka.

Vesna Filipović pak smatra da asfaltna baza Vijadukta kod nadvožnjaka zagađuje zrak, a zanimalo ju je kada će u rekonstrukciju Rakitska cesta. Gradonačelnik je podsjetio da je ta baza ugradila sve potrebne filtere, a rekonstrukciju Rakitske ceste najavio je za ožujak sljedeće godine.

Žarko Mihina želio je znati kad će biti održana najavljena tematska sjednica Gradskog vijeća o spornim razgraničenjima u Gradu. Predsjednik Gradskog vijeća Dragutin Vinovrški Pentek, najavio je sjednicu na temu (spornih) razgraničenja između naselja za 28. studenoga.

Na upit Marijana Vojvodića što je s dokumentacijom za vodu u Habdelićima, gradonačelnik je rekao da je taj projekt već u postupku dobivanja dozvole.

Vijećnik Dario Zurovec podsjetio je da je porasla cijena odvoza otpada, a ta tvrtka s druge strane, navodno, je donirala neki novac za NK Brezje. Demantirao ga je gradonačelnik Prahin, uz napomenu da se radilo o javnoj nabavi i da nije ta tvrtka donirala nikakav novac tom nogometnom klubu.

Stjepana Bošnjaka zanimalo je na koji se način dodjeljuju stipendije, a gradonačelnik mu je odgovorio da to ide putem natječaja. Bošnjak je ukazao i na problem premalog kapaciteta odvodnje u Rakitju, zbog čega se dižu poklopci kanalizacije u zrak.

Zamjenik gradonačelnika Damir Halužan informirao je vijećnike o opsežnim stručno–znanstvenim istraživanjima, koja su pokazala da je područje Svete Nedelje bogato poludragim kamenom jaspisom (kaže da ga se može naći na površini zemlje, bez kopanja), koji bi mogao biti i buduća turistička atrakcija svetonedeljskog kraja, a možda bi ga trebalo i zaštititi. Također, Halužan se pohvalio da je LAG Sava dobio za svoj rad 9 milijuna kuna.

Romani Semenić gradonačelnik je odgovorio na pitanje o uređenju dječjeg igrališta u Svetoj Nedelji, najavivši da će biti gotovo za mjesec dana, a na njen upit o tome postoji li popis umjetnina u vlasništvu Grada i zna li se njihova vrijednost, gradonačelnik Drago Prahin rekao je da se ne radi o umjetninama, već o slikama i da popis postoji.

Romana Semenić kritizirala je i stalno mijenjanje dokumenata o razvoju Grada (o novoj studiji koja je prezentirana nije se ništa znalo) i podsjetila da je prije pet godina od jedne slovenske firme također naručena studija o strategiji razvoja Grada Svete Nedelje.

D.K.

 

Počinje sezona klizanja

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje prezentirana Prostorno – programska studija šireg centra Svete Nedelje

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002