09.02.2016.

Završio 190. Samoborski fašnik

Otišao je u vatri i dimu

Završio 190. Samoborski fašnik

Spaljivanjem Princa Fašnika, veličanstvenim vatrometom i koncertom Miroslava Škore u utorak, 9. veljače, završila je proslava 190. rođendana Samoborskog fašnika. Nakon dva vikenda prepunih događanja pod maskama za velike i male, jubilarni Fašnik okončan je u skladu s tradicijom - suđenjem Princu Fašniku za sve loše što se dogodilo u zadnjih godinu dana. Zato je fašnički Sudec po kratkom postupku Fiškalove klijente Princa i Sraku proglasio nepoćudnim elementima:

- Pretvaral se da je mandatar kojemu niko nije par, a onda je pokazal pravo lice svetske varalice, kad se prek žice prešvercal u Deželu, da bi samo svome telu priuštil Paradiso užitke. Pri Juliški Amerikanki prosil je zelenu kartu da bi pobegel prek velike bare, a na Pantovčaku je zmotal i Sraku i Čokolindu kad je u statusu VIP gosta bezobrano pital ko se usro ispod mosta! U službenoj viziti kod Mikija Banderasa bil je manji od patuljka Marasa, a posle i krajnje bezobrazan kad je žical šestinski kišobran – pročitao je fašnički Sudec optužnicu od koje nije bilo obrane.

Prije spaljivanja na središnjem samoborskom trgu predstavljeno je ono ponajbolje iz jubilarne fašničke ponude pa je finalna večer prošla u znaku dodjele brojnih nagrada. Najboljom pojedinačnom maskom proglašena je Kafana bar Seraton, a najgrupnom maskom Miševi i mačke. Za njihov nastup dodijeljene su i nagrade mjesnim odborima Gradna, Vrbovec i Podvrh te Velikom i Malom Lipovcu. Nagrađeni su i ugostiteljski objekti koji su svojim programima obogatili fašničku zabavu i to redom Krčma Gabreku 1929., Caffe bar Katarina i 2CV pub Fontana. Dodijeljena je i nagrada Fašničke galge za životno djelo Glazbenoj školi Ferdo Livadić za dugogodišnji doprinos očuvanju tradicije Fašnika.

Prema procjenama organizatora iz Turističke zajednice grada Samobora, gotovo 150 tisuća posjetitelja posjetilo je Samoborsku Fašničku Republiku od njenog početka 29. siječnja do završne večeri 9. veljače. Na 190. Samoborskom fašniku predstavilo se više od 3500 malih i velikih maski u vikend povorkama, a uz lokalne maškare predstavile su se i grupe iz Slovenije te čitave Hrvatske. Po prvi puta nagrađeni će biti i vlasnici maskiranih kućnih ljubimaca te autor najrazglednice Dječjeg fašnika u suradnji s Hrvatskom poštom.

Broj maski, nasmijanih lica i fašnička atmosfera koja je dva tjedna vladala Samoborom potvrdila je i u jubilarnoj fašničkoj godini istinitost one tradicionalne da "Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik".

M.Š.

 
09.02.2016.

Jubilarni 20. Svetonedeljski fašnik

Dan za fašničke spelancije i zabavu

Subota, 6. veljače, bila je dan za fašničke spelancije i zabavu i u Svetoj Nedelji, uz tradicionalni 20. Svetonedeljski fašnik. Svetonedeljčani si znaju dati oduška, a ovogodišnji jubilarni 20. po redu Svetonedeljski fašnik je, kao i uvijek, privukao na njihov glavni trg velik broj posjetitelja i gostiju, kojima Turistička zajednica grada Svete Nedelje, pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje i komunalaca iz Svenkoma, taj dan prirede vrhunsko veselje.

Već uobičajeno, prijepodne su gradom prošetale i predstavile se maskirane skupine dječjih vrtića Slavuj, Linigra i Osmijeh. Njihove nastupe upotpunili su dječji zborovi Strmečki mališani, Pikići i Samoborček, uz plesni show program Plesnog kluba Balans. Pridružilo im se i 9 razreda matične i svih područnih škola sa svojim fašničkim kreacijama, a sve ih je na pozornici predstavio Kristijan Ugrina Kiki.

Da je Fašnik zapravo jako ozbiljna stvar pokazali su odrasli okupljeni u 6 mjesnih odbora, koji su nakon pucnjeva iz kubura Gromovnika, prikazali svakodnevicu u kojoj živimo, naravno, uz puno smijeha i zabave. Pobijedili su Strmčani sa svojim Migrantima u Svetoj Nedelji, drugi su bili Svetonedeljčani s Pogrebnim poduzećem smeh.com, treći je bio Jagnjić Dol sa svojim Planinarima, a nastupili su još i mjesni odbori Brezje, Novaki i Bestovje.

Među pojedinačnim maskama vrijedne nagrade sponzora odnijele su Izbjeglica Aiša i čapla, Doktor Franjo Tuđman, Star wars, Muzički klaun, OPG Strmec i Gandalf.

Uz voditelje programa Darka Janeša i Majka, komičara Vida Baloga, Svetonedeljske mažoretkinje i trbušne plesačice Škole orijentalnog plesa Shimmy iz Samobora, Svetonedeljski fašnik završio je večernjim koncertom Željka Bebeka, u kojem su, uz besplatno kuhano vino i grah, posjetitelji uživali do kasnih večernjih sati.

M.K.

 
09.02.2016.

Uređene čekaonice na odjelu pedijatrije u samoborskom Domu zdravlja

Još bolji uvjeti za djecu i roditelje

Uređene čekaonice na odjelu pedijatrije u samoborskom Domu zdravlja

Naši najmlađi sugrađani i njihovi roditelji zasigurno su primijetili novosti u čekaonicama na pedijatrijskom odjelu u samoborskom Domu zdravlja, koje su osvježene novim bojama i namještajem. Među najvažnijim promjenama su nova previjališta, koja su sada puno primjerenija i praktičnija.

Ovdje će se postavljati i različiti plakati, info ploče i letci, kako bi roditelji i djeca bili upoznati sa svim dječjim događanjima u gradu.

Uređenje čekaonica potaknuo je Koordinacijski odjel Grada Samobora za provođenje akcije Grad prijatelj djece, a ovim putem zahvaljujemo Zagrebačkoj županiji i Domu zdravlja Zagrebačke županije koji su prepoznali tu inicijativu i uložili sredstva u potrebne radove.

Preko 95% djece do 7 godina s područja Samobora i Svete Nedelje obuhvaćeno je pedijatrijskom skrbi, što znači kompletnom brigom o zdravlju djece, kako kurativnom tako i preventivnom.

Pedijatrijski odjel ima jako dobre pokazatelje kvalitete rada, a perinatalna i dojenačka smrtnost su daleko ispod prosjeka za Hrvatsku (prema podacima HZJZ traženim u svrhu ispunjavanja Startnog upitnika Akcije Grad Samobor – prijatelj djece).

Uređenje čekaonica, u kojima djeca s roditeljima čekaju i po nekoliko sati, primjerice u vrijeme epidemija gripe i drugih respiratornih bolesti, osobito u zimskom periodu, važno je za ostvarivanje ciljeva akcije i stvaranja još boljih uvjeta za djecu i njihove roditelje, kao i za pedijatre koji su odgovorni za njihov zdrav razvoj.

P.A.

 

Završio 190. Samoborski fašnik

Jubilarni 20. Svetonedeljski fašnik

Uređene čekaonice na odjelu pedijatrije u samoborskom Domu zdravlja

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002