01.07.2016.

31. Dani rudarske greblice su pred vratima

Greblica u centru pažnje i zbivanja

31. Dani rudarske greblice su pred vratima

Dolazak srpnja u Rudama se već godinama poistovjećuje s Rudarskom greblicom i njezinim danima. Tradicija koja je započela još davne 1985. i koja traje već 31 godinu, nastavlja se u subotu i nedjelju, 2. i 3. srpnja. Nakon što je KUD Oštrc, organizator manifestacije, prošle godine napravio iskorak s nekoliko novih i zanimljivih sadržaja, ponovno vas očekuje veliki broj sadržaja primjerenih svim uzrastima. Na taj način KUD Oštrc samo potvrđuje visoku organizacijsku i sadržajnu razinu ove manifestacije, posvećene istoimenom slanom kolaču od sira i oraha ili zelenja.

Još od 1. lipnja u TZ Zagrebačke županije otvorena je izložba posvećena greblici. Pravo zagrijavanje za Rudare počinje u utorak, 28. lipnja, na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor, gdje se od 17 sati održava radionica izrade greblice pod nazivom "Volim greblicu više nego pizzu", a od 20 sati u OŠ Rude predstavnici Ministarstva poljoprivrede održat će zanimljivo predavanje na temu uključivanja mještana u sustav zaštite Rudarske greblice. Radionicu organizira novoosnovana Udruga Rudarska greblica.

Dan kasnije, 29. lipnja, iza kipa "Kumice Barice" na Dolcu održat će se konferencija za novinare, uz demonstraciju izrade greblice i glazbenu podlogu Bergmana iz KUD-a Oštrc.

U subotu ujutro, 2. srpnja, Rudari nakratko dolaze u Samobor, zajedno s gostima iz Soljana, KUD-a Slavonija. Poslijepodne, od 16 sati ispred Rudnika sveta Barbara održat će se Dječja greblica, uz nastupe nekoliko dječjih KUD-ova, dvije dječje predstave i radionice pod vodstvom animatorica Udruge Laboratorij zabave. Od 21 sat na istom mjestu održava se "Greblica pri rudniku" gdje su glavne zvijezde Singrlice, koje slave 10 godina i više nego uspješnog rada.

Prvi dio nedjeljnog programa počinje od 12 sati, ponovno kod Rudnika. Razlog za dolazak u Rude bit će 2. Gastro-vinski susreti. Ova zabavna gastro manifestacija predviđena je za sve dobne uzraste, pogotovo one koji se odluče pripremu nedjeljnog ručka povjeriti vrsnim kuharima-amaterima iz Ruda i okolice. U natjecateljskom dijelu 6 ekipa pokušat će ispuniti postavljeni zadatak: izrada mini greblica i priprema jela po izboru u tanjuru za kotlovinu (jedini uvjet je da se ne smije pripremiti kotlovina). A u onom rekreativnom programu, posjetitelji će kušati što su ekipe pripremile te probati pravi slavonski čobanac, domaće fileke, greblicu i premijerno proizvedeno rudarsko pivo Bergman. Cijeli ugođaj uljepšat će tri tamburaška sastava. Prikupljene donacije za hranu i piće KUD će iskoristiti za popravak instrumenata i nabavku nošnji. Program kod Rudnika traje do 17 sati, nakon čega se seli na rukometno igralište u centru Ruda. Od 17 do 18 sati okupljene će zabavljati Tamburaški sastav Bandersolj i Zlatne godine, a od 18 sati slijede međužupanijski folklorni susreti uz nastupe 7 KUD-ova. U nastavku zabavnog programa sudjelovat će grupa Loco.

Organizatori također pozivaju sve koji žele i ove godine donijeti svoju greblicu na ocjenjivanje stručnom žiriju, da to učine u nedjelju od 17 do 18 sati. Greblicu, isključivo od sira i zelenja, potrebno je dostaviti u protvanu u prostorije rukometnog kluba na igralištu. Za sve natjecatelje predviđene su nagrade.

J.L.

 
01.07.2016.

Predstavljanje Idejnog projekta krajobraznog uređenja Anin-perivoja na području Park-šume Tepec - Palačnik – Stražnik

Revitalizacija na temelju povijesne, kulturne i prirodne baštine

Predstavljanje Idejnog projekta krajobraznog uređenja Anin-perivoja na području Park-šume Tepec - Palačnik – Stražnik

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva zainteresiranu javnost na predstavljanje Idejnog projekta krajobraznog uređenja Anin-perivoja na području Park-šume Tepec – Palačnik – Stražnik, koja će se održati u utorak, 5. srpnja, u 18 sati, u prostorijama JU Zeleni prsten na samoborskom autobusnom kolodvoru.

Podsjetimo da su početkom 2016. godine Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Hrvatske šume i Grad Samobor potpisali Sporazum o iskazivanju interesa za suradnjom na projektu obnove i održavanja krajobrazne, rekreativne i ekološke revitalizacije Park-šume Tepec - Palačnik - Stražnik. Temeljem predmetnog sporazuma, Javna ustanova Zeleni prsten krenula je u izradu idejnog projekta krajobraznog uređenja koji obuhvaća spomenuto područje. Idejni projekt izradila je tvrtka Calegra hortikultura, a polazišta za izradu vizije revitalizacije ovog područja bila su u povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, ali i na potrebama lokalnog stanovništva te na novim sadržajima.

Idejni projekt je rađen u skladu s važećim propisima te uz revitalizaciju perivoja, staza, Tanc-placa i okolnog prostora predviđa sanaciju dijela terena, rasvjetu i rješenje platoa oko kapele sv. Ane. Od novih sadržaja ističe se dječje igralište s prirodnim amfiteatrom, vježbalište i dvije česme. Što se tiče biljnog materijala planirane su minimalne intervencije.

Na prijedlog Udruge Oživljena povijest Samobor, čije su smjernice i prijedlozi ugrađeni tijekom izrade idejnog projekta, održat će se prezentacija za zainteresiranu javnost.

U drugoj polovici godine Javna ustanova planira aktivnosti koordinacije prema upravnim tijelima za potrebe pripreme tehničke dokumentacije i dostavu idejnog projekta nadležnim upravnim tijelima radi izrade daljnje dokumentacije, tj. glavnog i izvedbenog projekta.

M.G.

 

31. Dani rudarske greblice su pred vratima

Predstavljanje Idejnog projekta krajobraznog uređenja Anin-perivoja na području Park-šume Tepec - Palačnik – Stražnik

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002