18.07.2016.

Održano 9. izdanje biciklističke vožnje Occupy po Samoborskom gorju

Biciklisti "okupirali" PD Ivice Sudnika

Održano 9. izdanje biciklističke vožnje Occupy po Samoborskom gorju

Biciklisti su u nedjelju, 17. srpnja još jednom "okupirali" Samoborsko gorje. Njih stotinjak odazvalo se pozivu organizatora iz Brdsko biciklističkog kluba Krpelj na deveti po redu Occupy do Velikog dola i Planinarskog doma Ivice Sudnika.

Polazak je bio u 11 sati s Trga kralja Tomislava, a biciklistima su ponuđene tri rute: zahtjevna Explorer ruta od 18 kilometara kombinacije makadam, šumskog puta i "singlica" te 800 metara visinske razlike; zatim Tourist od 9 km duljine i 400 m visinske razlike te za one željnije ležernijeg uživanja u vožni ruta Cesta kojoj i samo ime sugerira da se većinom puta biciklira prometnicama.

Svih stotinjak biciklista uspješno je stiglo do planinarskog doma Ivica Sudnik gdje je nastavljeno druženje, a svim prijavljenim sudionicima bio je osiguran i obrok (gulaš) te piće po izboru po promotivnim cijenama. O pohodu na Veliki dol više se može saznati na Facebook stranicama BBK Krpelj.

Organizatori već najavljuju kako su spremni i za jubilarnu, desetu okupaciju koja je na rasporedu 4. rujna. Occupy X - Fury road vozit će se do Slanog Dola, a za "okruglu brojku" bit će pripremljeno puno iznenađenja, od trasa (Explorer će biti još teži), iznenađenja na svakoj ruti pa sve do zabavnog programa na cilju.

I.H.

 
18.07.2016.

Radno – duhovni kamp u Samoborskom gorju

Cerinski vir sada blista punim sjajem

Radno – duhovni kamp u Samoborskom gorju

Od utorka 12. do subote 16. srpnja u Samoborskom gorju održan je duhovno – radni kamp u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva svetog Patrika, udruge Ekosspiritus i mladih koji se okupljaju u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Financijskim sredstvima ovaj projekt podupro je Grad Samobor.

Vjeroučitelj Radovan Librić, tajnik udruge Ekosspiritus i Martina Razum – Arapović, predsjednica HPD-a svetog Patrika, osmislili su program uređenja potoka Javorec i najljepšeg slapa u Samoborskom gorju - Cerinskog vira, koji su bili godinama zapušteni te zatrpani granjem i drvima ostavljenim nakon eksploatacije okolnih šuma. U blizini potoka i slapa smještena je stara zidanica iz prve polovice devetnaestog stoljeća, koju je udruga Ekosspiritus obnavljala deset godina, a sada je zgrada i pripadajuće zemljište otvoreno kao planinarski dom i duhovni centar za one osobe koji u ljepoti prirode otkrivaju svoga Stvoritelja. Nakon radova oko obnove zgrade, htjelo se je i urediti obližnji slap i potok.

Duhovno - radni ljetni kamp bio je veoma slojevit. Prijepodne sudionici kampa sudjelovali su u čišćenju potoka, slapa, prilaznih putova te lakšim poslovima u samom planinarskom domu. U popodnevnim satima izvedene su radionice, a misna slavlja tijekom kampa predvodili su mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, vlč Robert Mokri, duhovnik udruge Ekosspiritus, vlč. Vlado Razum, duhovnik Zagrebačke bogoslovije i vlč. Anđelko Katanec, povjerenik za pastoral migranata i turista Zagrebačke nadbiskupije.

Radni kamp u potpunosti je uspio, a potok i slap te prilazni putovi sada su čisti i uređeni. Na potoku su članovi udruge stolari Ante Blažević i Vlado Kenda uredili dva mosta, koji će pomoći planinarima pri prelazu potoka kada idu planinarskim putovima prema Japetiću, najvišem vrhu Samoborskog gorja. Svesrdnu pomoć kampu je dao i gospodin Božo Grgurić, mještanin sela Velikog Lipovca koje se nalazi u blizini slapa. Tjelesnu snagu sudionicima kampa održavale su vrijedne kuharice izmjenjujući se i volontirajući svaki dan u kuhinji, a za kolače su se pobrinule članice Društva sv. Izidora Seljaka, jedne od sekcija udruge Ekosspiritus. Mladi su iskazali veliku radost što su mogli sudjelovati na ovom projektu te su produbili svoja prijateljstva, naučili neke radne vještine te se obogatili vjerničkim iskustvom zajedništva, trenucima igre, smijeha i jednostavnog življenja u prirodi nekoliko dana.

Potrebno bi bilo još urediti strmu stazu, lijevo od samoga slapa, koja se penje uz Cerinski Vir i nastavlja prema Japetiću. Taj dio planinarske staze uvijek unište bujice. Potrebno bi bilo napraviti jači zahvat uređenja tog dijela puta da bi planinari mogli nesmetano se uspinjati ili silaziti tim putovima prema svojim odredištima. Planirano je postavljanje i velike table s osnovnim podacima o Cerinskom viru.

Sljedeće godine bit će devedeset godina kako su samoborski planinari „otkrili sam Cerinski vir“, tako lijepu destinaciju za dušu i tijelo svima koji ga posjećuju. Hrvatsko planinarsko društvo svetog Patrika planira obilježiti tu obljetnicu.

Radovan Librić

 

Održano 9. izdanje biciklističke vožnje Occupy po Samoborskom gorju

Radno – duhovni kamp u Samoborskom gorju

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002