14.07.2016.

Obilježena 75. godišnjica proboja logoraša iz ustaškog logora u Kerestincu

Antifašisti ponovili - NDH je nastala na zločinu

Obilježena 75. godišnjica proboja logoraša iz ustaškog logora u Kerestincu

Dvorac u Kerestincu tijekom 2. svjetskog rata služio je tadašnjem režimu Nezavisne države Hrvatske kao logor u kojeg su smještali njegove protivnike. Nakon što su počela prva strijeljanja, 14. srpnja 1941. godine grupa od 94 logoraša pokušala je proboj iz logora, ali zbog loše organiziranog prijema bjegunaca preživjelo je njih svega 14-ero. Tijekom 2. svjetskog rata logor je i dalje služio kao stratište tadašnjih javnih i kulturnih djelatnika lijeve orijentacije, koji se nisu slagali s politikom NDH ili su pripadali skupinama koje je ustaški režim progonio pa su tako ubijeni, između ostalih, August Cesarec, Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Divko Budak, Ognjen Prica, Andrija Žaja, Pavao Markovac...

Kao spomen na sve žrtve koje su stradale u logoru, kod ulaza u dvorac Kerestinec podignuto je spomen obilježje ispred kojeg su se 14. srpnja okupili brojni uzvanici iz gradskih i lokalnih struktura s područja Zagreba, Samobora i Zagrebačke županije te antifašističkih udruga. Polaganjem vijenaca i prigodnim govorima obilježili su 75. obljetnicu tog pokušaja proboja te u govorima upozorili na aktualna društvena događanja u Hrvatskoj u kojoj se ponovno javljaju pobornici ustaškog režima, čak i među ministrima i visokim dužnosnicima aktualne Vlade i Sabora. Stoga su predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin i predsjednik savjeta SABA Ivan Fumić naglasili kako je nužno iznova isticati da je NDH bila izdajnička, zločinačka i kvinsliška tvorevina, a da je upravo na temeljima antifašizma, na zasjedanju AVNOJ-a, pripojeni matici zemlji oteti i prodani dijelovi zemlje te stvorena slobodna i demokratska Hrvatska u svojim sadašnjim granicama, koje su obranjene i u Domovinskom ratu. U svom pozdravnom govoru gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da se u dvorcu Kerestinec dogodio nezabilježen zločin, da se hrvatski antifašizam ne smije brkati s pojedinačnim zločinima pripadnika partizanskog pokreta nakon 2. svjetskog rata te da se oni ne mogu uspoređivati s NDH-a, koja je nastala na zločinu.

Vijenac je na spomen obilježje položilo i izaslanstvo Grada Samobora predvođeno predsjednikom Gradskog vijeća Branimirom Šiljkom te izaslanstva iz Zagreba, Jastrebarskog, Zaprešića, Svete Nedelje, Stupnika, političkih stranaka, gosti iz Slovenije, kao i izaslanstva udruga antifašističkog predznaka. Potom je otkriveno i spomen obilježje u šumi Švarča u Rakovom Potoku.

M. Šipuš

 
14.07.2016.

Broj noćenja u Zagrebačkoj županiji povećan za 43 posto

Na dobrom putu do turističkog rekorda

Broj noćenja u Zagrebačkoj županiji povećan za 43 posto

Čak 43 posto više noćenja zabilježeno je u Zagrebačkoj županiji tijekom prvih šest mjeseci 2016. godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a broj dolazaka veći je za 27 posto, pokazuju podaci županijske Turističke zajednice.

Konkretno, od 57.129 turističkih noćenja na području Zagrebačke županije, 35.852 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 21.277 noćenja, dok je od ukupnog broja od 30.021 dolazaka, njih 18.824 iz inozemstva, dok su preostalih 11.197 domaći gosti. Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske i SAD-a, a u ljepote "zelenog zagrebačkog prstena“ uvjerili su se i oni iz Kanade, Australije, Meksika i Japana.

- Ljetna turistička sezona u Republici Hrvatskoj izvrsna je prilika da se i Zagrebačka županija još bolje i uspješnije predstavi našim domaćim i stranim gostima. Također, povećan broj dolazaka domaćih i stranih posjetitelja u Grad Zagreb generira i veću posjećenost Zagrebačke županije koja je s metropolom izravno vezana na mnoge načine pa tako i turistički. Uz ovako sjajne rezultate u prvih šest mjeseci, očekujemo da će 2016. godina biti rekordna turistička godina u našoj županiji po svim pokazateljima - izjavila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, dodavši kako novi sustav prijave i odjave gostiju eVisitor omogućuje bržu i precizniju izradu statističkih podataka.

Budući da se turistima u Zagrebačkoj županiji nude nadaleko poznate vinske ceste i biciklističke staze koje su rasprostranjene diljem županije, vrhunska gastronomska ponuda, kao i velik broj kvalitetnih manifestacija, promocijske aktivnosti Turističke zajednice Zagrebačke županije intenzivirane su i ciljano usmjerene na promoviranje cjelokupnog turističkog doživljaja.

Inače, Zagrebačka županija donijela je u svibnju ove godine Strategiju turističkog razvoja Zagrebačke Županije do 2025. godine, koncepcijski okvir za djelovanje svih interesnih skupina s područja turizma. Strategiju je izradila Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Institutom za turizam iz Zagreba, a njome se, uz ostalo, daju jasne smjernice budućega dugoročnog tržišnog pozicioniranja, definiraju strateški razvojni prioriteti i njihovi nositelji te kreira okvir za privlačenje potencijalnih investitora i povećanje poslovnih rezultata u području turizma.

M.B.

 

Obilježena 75. godišnjica proboja logoraša iz ustaškog logora u Kerestincu

Broj noćenja u Zagrebačkoj županiji povećan za 43 posto

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002