07.03.2016.

Sošički vatrogasci održali redovnu godišnju skupštinu

Uspješno i u 2016.

Sošički vatrogasci održali redovnu godišnju skupštinu

U Sošicama je 5. ožujka održana skupština tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a osim članova društva prisustvovala su joj i ostala društva s tod područja. O radu DVD-a u prošloj i planovima za 2016. godinu govorio je predsjednik DVD-a Sošice Zdravko Radić, koji je, između ostaloga, najavio da društvo ove godine planira nabavku opreme, a zajedno s mještanima sudjelovat će u uređenju prostora oko crkvi, potoka i lokalnog trga.

Sošički vatrogasci uložili su oko 350.000 kn u obnovu krovišta, opreme i izgradnju sanitarnog čvora, i to prije nekoliko godina.

Skupštinu su pozdravili predstavnici vatrogasnih društava, načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak i sošički svećenik Marjan Jeftimov.

M.R.

 
07.03.2016.

U Parku Zrinjevac u Zagrebu otvoren eko-sajam i izložba Sava – susret kulture i prirode

Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta naše Save

U Parku Zrinjevac u Zagrebu otvoren eko-sajam i izložba Sava – susret kulture i prirode

Na prostoru Parka Zrinjevac u Zagrebu otvorena je izložba "Sava – susret kulture i prirode", koja prikazuje prirodnu i kulturnu baštinu poplavnog područja rijeke Save, kao i bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te kulturnih tradicija i običaja. Kroz pedeset fotografija upoznaju se zaštićena područja, izvorne pasmine domaćih životinja i održive prakse poput ekstenzivnog stočarenja na poplavnom području rijeke Save.

Izložbu je pratio i eko-sajam, gdje su mali proizvođači iz poplavnog područja rijeke Save u Hrvatskoj na prodaju ponudili svoje proizvode i pokazali dio svojih kulturnih tradicija. Na sajmu su se mogli kušati proizvodi od voća i povrća, kolači, medenjaci, med, domaća radija od lavande, samoborski bermet, suhomesnati proizvodi i mast od crne slavonske svinje. Bile su izložene i različite rukotvorine, poput zlatoveza, pletenja, štrikanja i heklanja. S područja Zagrebačke županije izlagali su pčelinje proizvode i proizvode na bazi meda obitelj Antolčić iz Velike Gorice, licitare, gvirc i medenjake Medičarna Arko iz Samobora, vina i samoborski bermet Izletište – vinotočje Pavlin te suvenire od etno-tkanine i suvenire od drva Etno udruga Ivančica i Udruga Etno fletno.

Za vrijeme svečanog protokola voditelj projekta Luka Tomac iz Zelene akcije pozdravio je sve prisutne i ukratko opisao izložbu i eko-sajam.

- Važnost ovakvih projekata je u tome da se potiče interakcija između organizacija civilnog društva i javnih institucija, ali prije svega uključivanje lokalnog stanovništva u život zaštićenih područja. Na poplavnom području rijeke Save takvo je partnerstvo naročito nužno, jer mnoge prirodne vrijednosti područja direktno ovise o ljudskim aktivnostima – istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije. Izložbu je otvorila Maja Tomičić iz Ureda za udruge Vlade RH, koji je sufinancirao projekt Sava kultura - Natura.

Svečanom otvorenju prisustvovali su saborski zastupnik Davor Vlaović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije Ante Mandarić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Zagrebačke županije Josip Kraljičković, predstavnici Hrvatskih šuma Ana Hercegovac i Damir Dramalija, predstavnica Hrvatskih voda Mara Pavelić i direktor Turističke zajednice Savsko sutlanska dolina i brigi Stjepan Esih.

Nositelj projekta Sava kultura - Natura je Zelena akcija iz Zagreba, uz partnere: Brodsko ekološko društvo - BED, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije Natura Slavonica, Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije.

Izložba je otvorena u sklopu projekta Sava kultura - Natura, vrijednog 150.000 eura, koji financira EU, a moći će se razgledati u Parku Zrinjevac u Zagrebu do 14. ožujka.

M.G.

 
07.03.2016.

Forum žena GO SDP-a obilježio Dan žena

Sadnice jaglaca za sugrađanke

Forum žena GO SDP-a obilježio Dan žena

U subotu, 5. ožujka, povodom Međunarodnog Dana žena, održana je već tradicionalna akcija podjele sadnica jaglaca građankama Svete Nedelje. Akciji u organizaciji Foruma žena GO SDP-a Svete Nedelje pridružile su se i mlade snage Foruma mladih GO SDP-a Sveta Nedelja.

Građankama su sadnice dijeljene na dvije lokacije - na Trgu Ante Starčevića i ispred Društevnog doma u Bestovju.

S.M.

 

Sošički vatrogasci održali redovnu godišnju skupštinu

U Parku Zrinjevac u Zagrebu otvoren eko-sajam i izložba Sava – susret kulture i prirode

Forum žena GO SDP-a obilježio Dan žena

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002