22.05.2016.

Nova sportska dvorana pri OŠ Samobor završena je

Još samo svečano otvorenje i - čekajte rujan!

Nova sportska dvorana pri OŠ Samobor završena je

Unutar ugovorenog roka završeni su svi radovi na izgradnji dvorane kod Osnovne škole Samobor. Tako će učenici konačno dobiti odgovarajuću dvoranu koju su nestrpljivo čekali brojni naraštaji polaznika ove škole.

Nekadašnja jednodjelna dvorana u potpunosti je srušena, budući da u vrlo lošem građevinskom stanju više nije udovoljavala sigurnosnim potrebama izvođenja nastave tjelesnog odgoja osnovnoškolske djece.

Na njezinom mjestu izgrađena je nova dvodjelna dvorana dimenzija 600 m2 s pratećim prostorijama površine cca 400 m2, i to: dva bloka svlačionica s tuševima, dva kabineta za nastavnike sa sanitarnim prostorima, strojarnicom, prostorom za čistačice, prostorom za razglas i vatrodojavu, te dva spremišta sportske opreme. Ukupna površina nove građevine je 1000 m2, a s postojećom školom povezana je toplim hodnikom.

Predstoje još samo radovi na uređenju okoliša, a učenici će već prvog dana nove školske godine moći koristiti novu dvoranu, koja je u potpunosti opremljena za njihove potrebe.

Uz Grad Samobor, koji je osigurao 75% sredstava, izgradnju nove dvorane vrijedne više od 9 milijuna kuna sufinancira Zagrebačka županija s 25% ukupne vrijednosti. Osigurana su i decentralizirana sredstva za izgradnju školskih zgrada Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u iznosu od 1.158.000 kuna.

P.A.

 
22.05.2016.

Samoborski SDP-ovci obilježili Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Svi smo dio raznolikog ekosustava

Samoborski SDP-ovci obilježili Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju i skrenuli pozornost na očuvanje bioraznolikosti kao temeljno međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajedničku obavezu čovječanstva. Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem bioraznolikosti i unapređenjem zaštite prirode, kad je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Hrvatskoj.

Članovi Foruma mladih SDP-a Samobor su tim povodom u subotu, 21. svibnja, na Trgu kralja Tomislava dijelili platnene vrećice kako bi potaknuli sugrađane na korištenje istih te ih upozorili na veliku zagađenost prirode PVC vrećicama, koje uništavaju prirodu i tako utječu na smanjenje bioraznolikosti. Bioraznolikost je ukupna raznolikost svog života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio velikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Mnoge vrste nisu još ni poznate, kao niti uloga mnogih poznatih vrsta. Stoga poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice, kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od uvjeta za uspostavu održivog razvoja.

Akciji se pridružila i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, a Samoborci su se u velikom broju pridružili akciji, razgovarali i družili se, pohvalili akciju, pa su pripremljene vrećice vrlo brzo podijeljene.

S.S.

 
22.05.2016.

Dan otvorenih vrata Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Najbolja su vina Ivice Rozijana i Marijana Geušića

Dan otvorenih vrata Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Nakon ocjenjivanja pristiglih uzoraka vina samoborskih vinara i vinogradara, u subotu, 21. svibnja, na Danu otvorenih vrata Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, u popularnoj Brenti, objavljeni su rezultati i dodijeljena priznanja najboljima. Na ocjenjivanje je ove godine pristiglo čak 127 uzoraka, od toga 95 uzoraka bijelih vina, 17 crnih, 7 rosea i 7 bermeta. Nije bilo lako odlučiti se za najbolje, jer znanje, volja i upotreba najnovijih agrotehničkih elemenata dali su vinima iz prošle godine iznimnu kvalitetu. Dodijeljeno je 19 zlatnih, 51 srebrno i 21 brončano odličje te 2 priznanja. O kvaliteti vina govori i podatak da su tek 2 uzorka bila odbačena.

U ukupnom zbiru bodova, uz zlatno odličje za kvalitetu, šampionima su proglašeni Ivica Rozijan i Marijan Geušić, dobivši za svoja vina čak 87 bodova.

- Moj cabernet sauvignon sada ima i šampionski predznak, nakon 6 godina zlatnih priznanja. Usto, imam zlato za graševinu i srebro za muškat žuti. Vjerujte, jako sam ponosan, jer sav uloženi trud vratio se ovim priznanjima. Moj vinograd u Maloj Jazbini, Goli vrh, je mjesto rada, ali i odmora od svakodnevnih briga, jer to mi je još uvijek hobi. Nasad ću uskoro proširiti, ne previše, tek da pokušam nešto novo – kaže Rozijan.

S istim brojem bodova do titule šampiona došao je i Marijan Geušić.

- U konkurenciji crnih vina s cabernet sauvignonom dobio sam, kao i kolega Rozijan, isti broj bodova, pa je tako moje crno vino šampion izložbe. Osvojio sam i zlata za mješavinu bijelih sorti i merlot, a srebro za rose i oduševljen sam. U vinogradu na Jelenščaku, nekada vlasništvo Samoborca Konstantina Vanjeka, obrađujem oko 1000 čokota rajnskog rizlinga, sauvignona i graševine. Nekada jedan od mnogih, sada je jedan od posljednjih vinograda u tom dijelu. Nažalost, izgradnja uništava skoro sve vezano uz vinograde, što je velika šteta. Vinogradarstvo mi je hobi, ali želim napredovati i mislim da sam na dobrom putu – pojašnjava Geušić.

Po prvi puta u konkurenciji su bila i desertna vina, konkretno bermet. Od 7 uzoraka najbolji je bio bermet Damira Kirina.

- U vinogradu na Gradišću uzgajam crni i bijeli portugizac, graševinu i rizling. Želja mi je bila napraviti dobar bermet. Učio sam od najboljih u Samoboru i došao do naslova šampiona s 86 bodova. Volim bermet, jer je to fino autohtono samoborsko piće. Osnova mu je crni portugizac, a ostalo je ipak tajna. Iduće godine povećat ću količinu i proizvodnju pa pokušati naći svoje mjesto među već znanim proizvođačima, kao što su Filipec, Župančić, Fabek, Koletić... Ponosan sam i na portugizac bijeli, koji je raritet. Radim s voljom pa su i rezultati vidljivi – veli Kirin.

Priznanja i nagrade najboljima dodijelila je vinska kraljica Zagrebačke županije za 2016. godinu Lucija Šember, a pjesma i fantastična kulinarska ponuda za velik broj gostiju i prijatelja samo su još jednom pokazali da Samobor ima "kaj za pokazati i s čime se poštimati".

Vinari i vinogradari - bravo!

F.S.G.

 
22.05.2016.

Na prometnicama se radi i nedjeljom

Zaboravite na Mirnovečku, probajte okolo

Na prometnicama se radi i nedjeljom

U nedjelju, 22. svibnja, od 8 do 16 sati, zbog radova na izvođenju završnog sloja asfalta, Mirnovečka će ulica (od križanja Mirnovečke s Omladinskom ulicom, prema naselju Velika Rakovica), biti zatvorena za promet za sva vozila.

Zbog velikog obuhvata radova koji zahtijevaju zatvaranje prometa, radi se na neradni dan, u nedjelju, kako bi se olakšao svakodnevni promet građanima koji radnim danom svakodnevno koriste ovu prometnicu.

U to se vrijeme mogu koristiti druge prometnice:

- Ulica Črešnji (Velika Rakovica) – Korenići – Plješivička ulica (Kladje) ili

- Konščica (kod trgovine) – Slavagora – Ulica Črešnji (Velika Rakovica)

T.I.

 

Nova sportska dvorana pri OŠ Samobor završena je

Samoborski SDP-ovci obilježili Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Dan otvorenih vrata Samoborske vinogradarsko vinarske udruge

Na prometnicama se radi i nedjeljom

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002