30.12.2013.

Udruga osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nede dodijelila zahvalnice i plakete najzaslužnijima

Blagdansko ozračje prigoda za zahvale

Udruga osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nede dodijelila zahvalnice i plakete najzaslužnijima

23. je prosinca Udruga osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje iskoristila blagdansko ozračje i zahvalila zaposlenicima (asistentima) i korisnicima, ali i svim institucijama i pojedincima koji su svojim doprinosom i djelovanjem doprinijeli radu i napretku Udruge. Tako je novi prostor udruge na lokaciji novog Autobusnog kolodvora bio "pun kao šipak koštica".

Toj prigodi nazočili su predstavnica Zagrebačke županije i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Ivica Pavić, Marica Jelenić, predstavnici partnera Otto Bock iz Svete Nedelje, mnogobrojni suradnici, dobrotvori i podupiratelji.

Asistentima korisnika podijeljena su priznanja za njihov rad. Posebno priznanje zaslužila su dvojica asistenata, Robert Franc i Emanuel Radić, koji su u mnogo situacija pokazali izrazito visok stupanj senzibiliteta za pomoć izvan radnog vremena.

Institucijama i pojedincima obratili su se predsjednica udruge Jasna Marija Jankavić te dopredsjednik i glasnogovornik udruge Viktor Jozić, koji su zahvalili svima na doprinosu i suradnji. Plakete za doprinos u radu i napretku rada udruge dodijeljene su Zagrebačkoj županiji, županu Stjepanu Kožiću, ravnatelju Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslavu Bergmanu, Ottobock Adria, Marici Jelenić, Damiru Fabeku, Kreši Beljaku i Dragi Prahinu.

Zahvalnice su dodijeljene suradnicima, dobrotvorima i podupirateljima. Na kraju dodjele predstavnici udruge zaželjeli su svima uspješnu nadolazeću godinu, sa željom za daljnjom uspješnom suradnjom.

J.M.J.

 
30.12.2013.

Savjetovanje o inkluzivnom dodatku Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje

Izgubljeni u moru novih zakona i prava

Savjetovanje o inkluzivnom dodatku Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje

U prostorima Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje održano je krajem prosinca savjetovanje o inkluzivnom dodatku - javna tribina na kojoj su sudjelovale pravobraniteljica Anka Slonjšak i njena zamjenica Mira Pekeč Knežević.

Posjetitelji su postavili brojna pitanja, što dokazuje da su ljudi izgubljeni u moru novih zakona i prava. Pravobraniteljica je na svako postavljeno pitanje dala opsežan odgovor i zamolila članove - osobe s invaliditetom i sve koji imaju potrebu da joj se obrate pisanim putem ili e-poštom.

Bilo je postavljeno pitanje od strane osoba s najvišim stupnjem invaliditeta, kako i na koji način, odnosno kome da se obrate u slučaju kada se dogodi da im je skrbnik ili član obitelji iznenada zbog bolesti odsutan ili na liječenju i prepušteni su sami sebi. To pitanje je otvorilo takozvanu "Pandorinu kutiju", jer poznato je da Samobor nema centar koji bi skrbio za takve slučajeve. Svakako treba uzeti u obzir činjenicu da je velik broj nezaposlenih osoba koje bi mogle na neki način, uz minimalnu novčanu naknadu, u takvim situacijama biti od velike pomoći kada bi institucije i lokalne zajednice poduzele nešto, odnosno našle načina i mogućnosti da se to pitanje riješi.

Spomenut je i Prijedlog i plan projektne dokumentacije Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje koji je udruga pokrenula prije dvije godine i predala gradskoj upravi. Taj projekt obuhvaća upravo ovu problematiku. Polivalentni centar koji bi zaživio u ovom dijelu županije, na lokaciji bivše vojarne, bio bi pun pogodak i o njemu treba govoriti. No, kako u Hrvatskoj administracija usporava sve, tako, nažalost, usporava i ovu ideju koja bi svima bila od koristi.

Jer, ne treba zaboraviti da ovakav jedan centar može sam sebe otplatiti u vrlo kratkom roku. Šteta je što se iz gradskih struktura nitko nije odazvao, jer dolazak pravobraniteljice u jednu udrugu se ne događa svaki dan, a njen posjet govori o tome da djelovanje udruge ne bi smjelo biti zanemareno od strane lokalne zajednice.

Iz udruge zahvaljuju svim članovima, Nataši Koražija iz Centra za socijalnu skrb Samobor, Miri Piškulić iz Centra Lug i Marici Jelenić.

J.M.J.

 

Udruga osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nede dodijelila zahvalnice i plakete najzaslužnijima

Savjetovanje o inkluzivnom dodatku Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002