31.08.2013.

Neka se čuje do neba glas 2013.

Humanitarna duhovna nota

Neka se čuje do neba glas 2013.

Udruga U Duhu S Kristom i ove godine organizira veliki humanitarni koncert popularne duhovne glazbe, pod nazivom Neka se čuje do neba glas. Koncert će se održati 22. rujna u Sportskoj dvorani Samobor s početkom u 20 sati.

Na koncertu će ove godine nastupiti: Maja Tadić, Ivo Šeparović, Luka Balvan, Dekanatski zbor mladih iz Samobora, Ana i klapa Barun, grupe RiM i Kefa te Božja Slava Band. Izvođače će pratiti samoborski duhovni orkestar (koji čine mladi iz župe svete Anastazije iz Samobora te iz župe svetog Ivana Krstitelja iz Luga) pod vodstvom Ivana Gajšaka i tamburaški sastav Ferde Livadića koji vodi prof. Petra Vojvodić, pa će svi dragi posjetitelji moći u popularnoj duhovnoj glazbi uživati uz zvuke tambura. Tamburaške aranžmane za popularne duhovne pjesme pripremit će Marko Otmačić.

Dodatnu notu koncertu svojim će sudjelovanjem u narodnim nošnjama samoborskog i svetonedeljskog kraja dati Kulturno društvo Sveta Nedelja, KUD Strmec, Udruga Etno-fletno iz Samobora te skupina u narodnim nošnjama iz župe Krista Kralja iz Domaslovca.

Udruga U Duhu S Kristom i ove će godine dijelom prihoda od prodaje ulaznica pomoći dvjema potrebitim katoličkim obiteljima s područja Samobora i Svete Nedelje.

Silvija Sečen

 
31.08.2013.

Predstavljena monografija u povodu 90. godišnjice Hrvatskog planinarskog društva Japetić

Japetićeva godina sjećanja

Predstavljena monografija u povodu 90. godišnjice Hrvatskog planinarskog društva Japetić

Nekoliko generacija samoborskih planinara okupilo se 31. kolovoza na svečanoj akademiji u povodu 90. godišnjice osnutka i djelovanja HPD-a Japetić, na kojoj je predstavljena i monografija o iznimno bogatoj samoborskoj planinarskoj povijesti.

Inače raštrkani po samoborskim i drugim bregima, planinari su, ovako okupljeni, doslovce preplavili Galeriju Prica da bi veselo, složno i, naravno, s pjesmom proslavili svoju veliku obljetnicu. U tome su im pomogli tamburaši TD Fero Livadić, uz Đuku i Sinu, izvevši nekoliko poznatih planinarskih pjesama posvećenih samoborskim planinarima i Japetiću.

Predsjednik društva Antun Pavlin pozdravio je članove, kao i brojne goste, među kojima su bili i tajnik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat, tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak, dugogodišnji urednik časopisa Hrvatski planinar Željko Poljak, predstavnike desetak prijateljskih društava i udruga s kojima surađuju te pročitao čestitku gradonačelnika Beljaka. Priznanja i plakete dugogodišnjim i zaslužnim članovima društva uručio je tajnik HPS-a Darko Berljak.

Predstavljanje monografije 90 godina HPD Japetić bilo je kruna brojnih ovogodišnjih aktivnosti društva. Tijekom cijele godine organizirane su akcije s ciljem da se što više mladih motivira za planinarenje kao oblik zdravog načina življenja. Uz redovite planinarske pohode obilježen je i Dan planeta Zemlje, održano je 12. otvoreno prvenstvo Samobora u orijentacijskom trčanju, zatim pokazna alpinistička vježba na Okiću, tradicionalni Japetićev pohod i Šojka trek, održana je misa i svečanost polaganja vijenca na kuću osnivanja društva u kleti obitelji Belak, a do kraja godine održat će se "Frikanje v Sanoboru" i Sudnikov pohod, a krajem listopada bit će otvorena i bogata Sudnikova planinarska zbirka u Samoborskom muzeju.

Monografiju o 90 godina HPD Japetić autora Zdenka Kristijana i suradnika predstavili su Ančica Žibrat, Antun Pavlin i njezin glavni urednik i autor Zdenko Kristijan. Knjiga je opsežno svjedočanstvo duge tradicije i života HPD-a Japetić, jednog od stupova hrvatskog planinarstva, iz kojeg su niknule druge brojne sekcije i udruge, a sadrži i vrijedan biografski leksikon istaknutih članova. Dio fotografija objavljenih u monografiji mogao se vidjeti i na prigodnoj izložbi u Maloj dvorani Hrvatskog doma postavljenoj za ovu prigodu, a u parku ispred zgrade Udruga Breganja postavila je i umjetnu stijenu na kojoj su i najmlađi mogli iskušati svoje penjačke sposobnosti.

Kako i priliči, na kraju su se nizale i brojne čestitke gostiju i uzvanika koji nisu skrivali "zavist" na dugodišnje plodno djelovanje samoborskih planinara, sa željom da se vide i za deset godina i obilježe punih 100 godina Japetića.

M.K.

 

Neka se čuje do neba glas 2013.

Predstavljena monografija u povodu 90. godišnjice Hrvatskog planinarskog društva Japetić

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002