24.04.2013.

Akcija "Prijavi šparhet, veš mašinu ili olupinu - dijelimo kotlovinu"

Samoborska kotlovina na samoborskom otpadu

Akcija

Olupina koja je nedavno izvučena na području Stojdrage u jednoj od akcija provedenih za Dan planeta Zemlje postala je u srijedu, 24. travnja, kotao za pripremu kotlovine. Povezana je tako zaštita okoliša s turističkom ponudom našega grada, jer akcija "Očistimo Hrvatsku od auto olupina" pokrenuta je upravo u Samoboru, a već 10 godina provodi je Renault Nissan Hrvatska, Auto Bild, tvrtka C.I.O.S. i Romeo Ibrišević, fotograf Auto Bilda.

Posve prirodno uklopio se tako u akciju i projekt "Prijavi šparhet, veš mašinu ili olupinu - dijelimo kotlovinu", jer 27. i 28. travnja se u Samoboru održava Festival Samoborske kotlovine pa su, spojivši korisno i ugodno, organizatori i pobjednici prošlogodišnjeg Festivala samoborske kotlovine iz Mjesnog odbora Gradna prezentirali na Trgu nastajanje kotlovine u limu olupine.

Samoborsku kotlovinu u subotu, 27. travnja, pripremat će gradovi Samobor, Jastrebarsko, Sveta Nedelja i Zaprešić te mjesni odbori Braslovje, Bregana, Domaslovec, Farkaševec, Grdanjci, Mala Rakovica, Molvice, Petkov Breg, Vrbovec i Udruga vikendaša samoborskog Kožlaka. U nedjelju, 28. travnja, kotlovinu će pripremati vatrogasci, članovi DVD-a Bobovica, Cerje, Drežnik Podokićki, Galgovo, Gornja Vas, Grdanjci, Manja Vas, Molvice, Otok, Petkov Breg, Rude i Samobor. Degustacija kotlovine bit će od 12 do 17 sati.

Akciju je podržao i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, koji je ovom prilikom pozvao sve građane i posjetitelje da dođu na Festival kotlovine koji će taj vikend pripremiti samoborski mjesni odbori i vatrogasci. Naglasio je kako Grad Samobor veliku važnost pridaje očuvanju i prezentaciji autohtone gastronomske ponude s kojom i dalje želi ostati prepoznatljiv na državnoj i europskoj razini.

Inače, za besplatan odvoz auto-olupina i velikih kućanskih uređaja sa samoborskog područja građani mogu nazvati besplatan broj 0800 0204 ili se prijaviti putem internetske stranice www.recikliranje.hr.

I.H.

 
24.04.2013.

Tribina "Smanjenje troškova grijanja i bolja izolacija stambenih objekata"

Projekti s višestrukim benefitom

Tribina

U povodu Dana planeta Zemlje koalicija HDZ – HSLS SAMO za SAMObor, predvođena kandidatom za samoborskog gradonačelnika Tomislavom Mastenom, održala je u ponedjeljak, 22. travnja, u gostionici Dalmacija, tribinu na kojoj su predstavili dio izbornog programa koji se odnosi na zaštitu okoliša i održivi razvoj radnog naziva "Smanjenje troškova grijanja i bolja izolacija stambenih objekata". Uz Tomislava Mastena, na tribini je govorio i dipl.ing. strojarstva Tomislav Josipović, konzultant za energetiku. Tribina je, u prvom redu, bila namijenjena građanima Južnog naselja, ali i stanarima svih onih zgrada čiji su stanovi priključeni na HEP-toplinarstvo, a čiji su računi za grijanje poskupjeli krajem 2012. godine za čak 40%.

Josipović je predstavio mogućnosti obnove fasada korištenjem sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i europskih fondova, a koji su isplativi već za nekoliko godina. Obnova fasada i postavljanje izolacije plaća se iz ušteda, a ugradnja razdjelnika topline umanjit će cijenu grijanja samo za mali udio i imaju smisla samo nakon kvalitetne obnove fasada. Ulaskom u Europsku Uniju svaka nekretnina koja će se prodavati morat će imati energetski certifikat.

Tomislav Masten obećao je da će, bude li izabran za gradonačelnika, buduća gradska uprava žurno krenuti s ovim projektima koji će imati višestruki benefit, smanjenje cijene grijanja, povećanje tržišne cijene nekretnina te nove poslove i nova radna mjesta za domaće građevinare, naravno, ukoliko budu povoljniji na javnom natječaju.

S.S.

 

Akcija "Prijavi šparhet, veš mašinu ili olupinu - dijelimo kotlovinu"

Tribina "Smanjenje troškova grijanja i bolja izolacija stambenih objekata"

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002