09.03.2013.

Kod Gabreka priređen 2. susret žena obrtnica Samobora, Svete Nedelje i Stupnika

E, još samo da nas je više!

Kod Gabreka priređen 2. susret žena obrtnica Samobora, Svete Nedelje i Stupnika

Obrtništvo u Samoboru ima višestoljetnu tradiciju. Godine upornosti i rada samoborskih obrtnika rezultirale su, među ostalim, i prepoznatljivošću Samobora kao grada koji njeguje poduzetništvo. Veliku ulogu u Samoborskom obrtništvu imaju i žene, a stotinjak članica Udruženja obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika okupilo se u petak, 8. ožujka, na 2. Susretu žena obrtnica u Restoranu Gabrek 1929. Osim prigode da se obilježi Međunarodni dan žena, ovo druženje žene obrtnice iskoristile su da se bolje upoznaju, razmijene iskustva o radu, dogovore pokoju suradnju, ali i da u ugodnom ambijentu, uz večeru i glazbu, barem nakratko zaborave na svakodnevne probleme koji pritišću obrtnike.

Predsjednica Organizacijskog odbora ovogodišnjeg susreta Marija Komerički pozdravila je žene obrtnice, naglasivši kako su upravo žene velika snaga obrtništva, vrijedne i radišne, te svakako zaslužuju veću pažnju i bolji položaj u društvu. Pozdravila je i gošće susreta - voditeljicu samoborske ispostave Porezne uprave Mirjanu Mahović Komljenović, kandidatkinju za gradonačelnicu Svete Nedelje Romanu Semenić, predsjednicu zagrebačkog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Bibu Salatu, predstavnice sponzora, kao i predstavnice medija koje su pratile susret.

Dobrom raspoloženju pridonio je i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, koji je, vidno zadovoljan brojem sudionica susreta i ugodnom dužnošću koja mu je ovaj puta pripala, svakoj obrtnici, a nisu bile zaboravljene ni kuharice i vlasnica restorana, čestitao Dan žena i poklonio ružu, te ih zatim ostavio da uživaju u ostatku večeri. Prije toga im se pridružio još i na zajedničkoj fotografiji ispred restorana.

Sponzori 2. Susreta žena obrtnica u Samoboru ove godine su bili Obrtnička komora Zagreb, Zagrebačka banka, Samoborska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, obrti RE-NI, Slatka tajna, Merci, Obitelj Filipec i MDM Perković. Glazbeni doživljaj je, kao i uvijek, besprijekorno upotpunio Tamburaški sastav Samoborci, sa svima nam dobro znanim solisticama Đukom, Maricom i Ančicom, uz Sinu Gluščića.

Po svemu sudeći, obrtnice Samobora, Svete Nedelje i Stupnika itekako imaju razloga da svoje susrete organiziraju i češće. Međunarodni dan žena, s vremenom djelomice zanemaren okrutnom sadašnjošću u našoj državi, neka barem bude jedan od povoda za ovakva druženja. Jer, znamo svi dobro da žena u Hrvatskoj, svaka u svojem domu, zbilja drži tri kuta kuće. A ako je k tome i obrtnica ili uopće ima posao, podupire i onaj četvrti.

Podsjetnik je to na još uvijek neostvarenu ravnopravnost žena u poslovnom svijetu, a "na znanje" društvu u kojem živimo, muškom rodu i nama ženama samima.

Mirjana Konosić

FOTO: Kandidati za čelna mjesta Svete Nedelje i Samobora, Romana Semenić i Krešo Beljak

 
09.03.2013.

Župan čestitao Dan žena djelatnicama OŠ Sveta Nedelja

Ruže za prosvjetarke

Župan čestitao Dan žena djelatnicama OŠ Sveta Nedelja

U povodu Međunarodnog dana žena, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je najveću školu na području Zagrebačke županije, našu Osnovnu školu Sveta Nedelja. Čestitao je ravnateljici i djelatnicama Dan žena i tom prigodom svakoj prigodno uručio ružu. Na darovima je zahvalila ravnateljica škole Anica Magdalenić. U pratnji župana bio je i svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin, koji se pridružio čestitkama.

R.Sv.N.

 
09.03.2013.

Održana redovna izborna skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Tehnika ipak ide dalje!

Održana redovna izborna skupština Zajednice tehničke kulture Grada  Samobora

U POU Samobor 7. je ožujka održana redovna izborna godišnja skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, na kojoj su nazočili delegati svih 13 udruga članica, s namjerom da izaberu novo ili potvrde staro rukovodstvo za idući mandat na četiri godine. Skupštinu je otvorio dosadašnji predsjednik Krešimir Motočić, pozdravio sve nazočne i goste te predložio dnevni red od 11 točaka na usvajanje. Nakon usvojenog dnevnog reda i izabranog radnog predsjedništva u sastavu Krešimir Motočić, Ivan Vlainić i Darko Henc, uz nazočnost kvalificiranog broja članova za donošenje pravovaljanih odluka, nastavilo se po točkama dnevnog reda, odnosno po izvještajima o radu Nadzornog odbora, Suda časti, financijskog izvještaja te o radu dosadašnjeg Izvršnog odbora. Svi izvještaji bili su jednoglasno usvojeni.

Iz iscrpnog pisanog izvještaja o radu dosadašnjeg Izvršnog odbora uočeno je da je zajednica u okviru svojih udruga bila vrlo aktivna i da su postignuti vrlo zapaženi rezultati na razvoju tehničke kulture u Gradu Samoboru, što je rezultiralo velikim brojem nagrada i priznanja, od gradskih i županijskih pa do državnih i međunarodnih. Naročito je zapažena velika aktivnost u radu s mladim Samoborcima i to u svim udrugama.

Nakon iznesenih i prihvaćenih izvještaja, razriješena su sva tijela Skupštine te izabrana nova. U Izvršni odbor od 7 članova izabrani su Hrvoje Lukina (ZK Parafreek), dr. Jasenka Bišćan (Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora), Tomislav Japunčić (SMB Wireless), Krešo Bišćan (Radio klub Samobor), Zlatko Matičić (Radio klub Tule i Vužić), Matko Burić (Filmska autorska grupa Enthusia Planck) i Petar Gundić (Udruga starodobnih vozila Samobor), a za predsjednika je ponovo izabran Krešimir Motočić. Za Nadzorni odbor od 3 člana izabrani su Ivan Medvedović (Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora), dr. Nenad Buzjak (Speleološki klub Samobor) i Branimir Runkas (Radio klub Samobor), a za Sud časti također 3 člana: Igor Takač (SMB Wireless), Miljenko Petrac (Udruga starodobnih vozila Samobor) i Ivica Knežević (ZK Parafreek).

Na kraju radnog dijela, Skupštini su se obratili Marijan Kižlin, viši savjetnik za prosvjetu, sport i tehničku kulturu i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić.

Među pozdravnim riječima gostiju posebno je bilo zapaženo obraćanje dr. Ante Markotića, koji je između ostalog istaknuo da se Ministarstvo prosvjete, športa i tehničke kulture Vlade RH konačno počelo značajnije okretati prema razvoju tehničke kulture u školama s izrekom: "Dosta je školovanja za kancelarije, već treba školovati mlade za produktivan rad", te da će se nastava iz tehničke kulture u školama povećati za 2 sata.

I.M.

 

Kod Gabreka priređen 2. susret žena obrtnica Samobora, Svete Nedelje i Stupnika

Župan čestitao Dan žena djelatnicama OŠ Sveta Nedelja

Održana redovna izborna skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002