28.01.2013.

U Maloj dvorani POU Samobor održana tribina "Samoborček, mala vrata i prozorček"

Sve o najdražem malom vlaku

U Maloj dvorani POU Samobor održana tribina

Tribina "Samoborček, mala vrata i prozorček", u organizaciji HPD-a Sv. Partik iz Samobora i Hostela Samobor, održana je u ponedjeljak 28. siječnja u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor. Odazvali su se mnogobrojni Samoborci te predstavnici različitih udruga i subjekata koji se žele baviti turizmom. Svojim nastupom tribinu su obogatili članovi FA Petkov Breg s dirigentom Natkom Gabercom, te djevojčice Janja i Lea Novosel i Franjo Sina Gluščić, koji su izveli popularne pjesme o Samoborčeku. U programu je sudjelovalo i nekoliko baka iz Društva sv. Izidora seljaka, koje su vjerno prikazale donošenje punih košara na plac u Zagrebu. Evica Vlahović iz Farkaševca, koja je u devetom desetljeću života, dosad je nebrojeno puta nosila domaće proizvode na vlak, a sada je oživjela te događaje. Recitacijom je skup obogatio Josip Blažević.

Moderator tribine koja je organizirana u povodu 112. obljetnice vožnje popularnog vlaka Samoborčeka te početka desete obljetnice rada HPD-a Sv. Patrika bio je Radovan Librić, tajnik zajednice Ekosspiritus.

Nakon pozdrava predsjednice HPD-a Sv. Patrik Martine Razum i vlasnika Hostela Samobor Tomislava Medveda, sudionici su pogledali isječak iz filma Tko pjeva, zlo ne misli, dio u kojem Zagrepčani u prepunim vagonima Samoborčeka idu na izlet u Samobor. Izmjenjivale su se tijekom tribine pjesme, zvuci tamburaša, recitacija i stare fotografije popularnog vlaka s planinarsko-turističkim vizijama moderatora. Istaknuo je moderator pritom i podsjetio prisutne na povijesni tijek vožnje Samoborčeka od 1901. godine, kada je vlak krenuo na svoju prvu vožnju, do njegovog ukidanja 1979. godine. Promišljao je i o načinima osmišljavanja turističkog potencijala projekta Samoborske željeznice te je na kraju prezentirao turistički potencijal Samoborskoga gorja kroz planinarski turizam.

Istaknuto je da jasna planinarska vizija osigurava i ostanak domaćeg stanovništva u sve malobrojnijim selima Samoborskoga gorja. Planinarstvo je povezano i sa zdravljem čovjeka koji vrijeme provodi kvalitetno, u kretanju i s prijateljima. Samoborsko gorje otvara mogućnost spajanja planinarstva i vjere, jer vrhunci i sela kriju mnoga svetišta, kapele i crkve od kojih treba spomenuti biser baroka ovih prostora, crkvu svetog Leonarda u Kotarima. U svijetu sve popularniji vjerski turizam nije dovoljno iskorišten u našem gorju.

Planinarstvo i jasne vizije oko novih turističkih ponuda u Samoborskom gorju mogu ponuditi "cjelokupni užitak".

Moderator je na kraju zaključio: "Samoborček koji dolazi, vratit će za koju godinu brojne goste tijekom svakog vikenda u Samobor i Samoborsko gorje. Već sad treba razmišljati kako i s kojim sadržajima ih dočekati. Prilika je to svima nama koji volimo grad i želimo biti aktivni sudionici u stvaranju turističkih vizija – onih vizija koje idu u smjeru investicija koje će rezultirati i zaradom i osobnim zadovoljstvom".

Sudionici tribine iznijeli su svoja zapažanja i poticaje. Marica Jelenić, savjetnica gradonačelnika, istaknula je važnost zajedničkog promišljanja o turističkom potencijalu koji grad nudi velikoj metropoli.

Na kraju tribine prisutnima je ponuđen suvenir – šalica s otisnutim popularnim vlakom, rad Silvije Ivir. Sudionici su ostali u međusobnom druženju uz prigodni domjenak.

Najavljene su i nove tribine sa zanimljivim temama u cilju promišljanja o turističkom potencijalu Samoborskoga gorja.

R.L.

 
28.01.2013.

Grad Samobor sufinancira pokaz umirovljenicima

Jeftinije po Samoboru i do Zagreba

Grad Samobor sufinancira pokaz umirovljenicima

Grad Samobor sufinancirat će javni gradski i prigradski prijevoz umirovljenika čija primanja ne prelaze 1.500 kuna. Godišnje pokazne karte na lokalnim linijama sufinancirat će se u iznosu od 70% umirovljenicima čija primanja ne iznose više od 1.500 kn mjesečno (300% osnovice na temelju koje se utvrđuje visina pomoći za uzdržavanje koju određuje Vlada Republike Hrvatske, sukladno članku 32. Zakona o socijalnoj skrbi) ili osobama koje tijekom života nisu bile u radnom odnosu.

Dobna granica za ispunjavanje ovih uvjeta je iznad 60 godina starosti za žene te iznad 65 godina starosti za muškarce.

Mjesečne pokazne karte na međugradskim linijama sufinancirat će se u iznosu od 70% korisnicima koji putuju na međugradskoj liniji Samobor – Zagreb (Črnomerec), a stariji su od 68 godina te im primanja ne prelaze 2.184,40 kn mjesečno (prosječna mirovina umanjena za porez, prirez i poseban porez, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za mjesec studeni 2012. godine).

Potrebno je Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Samobora dostaviti liječničku dokumentaciju iz koje je vidljivo da korisnik barem 5 puta mjesečno putuje u Zagreb iz zdravstvenih razloga.

Pravo na besplatnu mjesečnu pokaznu kartu na relaciji Samobor – Zagreb moći će ostvariti osobe koje tijekom života nisu bile u radnom odnosu te ne ostvaruju prihod od mirovine, a starije su od 68 godina.

Pokazne karte sufinancirat će se sukladno Zaključku gradonačelnika prema kriterijima i mjerilima koje možete provjeriti na službenim internetskim stranicama Grada Samobora.

S.S.

 

U Maloj dvorani POU Samobor održana tribina "Samoborček, mala vrata i prozorček"

Grad Samobor sufinancira pokaz umirovljenicima

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002