15.09.2013.

U dva dana poštari Samobora i Jastrebarskog prikupili na Žumberku 10 traktorskih prikolica otpada

Očistili dvije divlje deponije

Drugu godinu zaredom samoborski i jaskanski poštari obavili su "dobar posao na Žumberku". Akciji "Očistimo Hrvatsku od auto olupina - powered by Renault", ekološke udruge Zelene stope, priključili su se poštari i pripomogli u raščišćavanju nekoliko divljih odlagališta otpada u žumberačkom selu Dane. U terenskoj akciji čišćenja, u petak i subotu, 13. i 14. rujna, sudjelovalo je pedesetak poštara samoborskog i jaskanskog područja. Hrvatska pošta d.d., sada već tradicionalno, rado podupire svaku inicijativu koja vodi zaštiti i očuvanju čistog okoliša. Snažnu potporu akciji, logističkim i osobnim angažmanom u čišćenju dao je Hrvatski sindikat Pošte (HSP) i izvršni direktor Sektora dostave Zagreba i Zagrebačke županije Mario Smokrović.

A sve je počelo kada je Vedran Vidović, učenik 3. razreda Osnovne škole Novo Selo, napisao pismo o zagađenoj livadi u blizini njihove škole kojeg je potpisao cijeli razred - svih 6 učenika. Pismo su samoborski poštari odnijeli na naznačenu adresu - do udruge Zelene stope u Samoboru. Dalje je sve išlo lako. Učitelj Branko Martinović i vjeroučitelj Gorazd Bastašić doveli su djecu na livadu, a poštari su se dovezli sami - motorima. Djeca su im podijelila radne rukavice i vreće, a Neno Vidović priveo je traktor i prikolicu. Učitelj je objasnio djeci da u tom "smrdljivom smeću", koliko god to bilo nevjerojatno, ima i stvari koje se mogu iskoristiti. Iako su bili u svečanoj odjeći (napore aktivista pratila je ekipa emisije Dobro jutro Hrvatska), nitko nije mogao spriječiti male entuzijaste da se pridruže vrijednim poštarima.

Sljedećeg će tjedna cijeli razred posjetiti reciklažno dvorište zagrebačkog C.I.O.S.-a da se uvjeri kako to od hrđavih frižidera nastaju novi. "Zelenkom" (Renault Modus eko 2) će u prikolici odvesti svu prikupljenu "bijelu tehniku" do inženjera Frane Kundita, koji neće imati lak zadatak – uvjeriti djecu da sve ono što su njihovi roditelji odbacili, a oni danas prikupili, ovdje pretvaraju u korisnu sirovinu.

Vjeroučitelj Gorazd objasnio je djeci da je "Ekološka kriza ponajprije kriza morala i zbiljski prezir prema čovjeku" (papa Ivan Pavao II.), a onda, naravno, i prema djeci. Ako ne promijenimo naše ponašanje ni dragi Bog tu neće moći puno pomoći, a kako na mladima svijet ostaje za nas još možda ima nade. Moramo se samo malkice pribrati i naučiti da u prirodi ne ostavljamo ništa drugo osim naših stopa.

Nakon napornog rada svi poštari uputili su se u Grabar, u grkokatolički župni ured svetog Ivana Krstitelja, gdje su se okrijepili, a onda se dugo u noć sve do Svete Gere orila dobro poznata pjesma Haj, haj, haj, divan je Žumberak kraj.

Romeo Ibrišević

 
15.09.2013.

Najava humanitarnog duhovnog koncerta

Čuti će se do neba glas

Najava humanitarnog duhovnog koncerta

Udruga U Duhu S Krstom iz Samobora i ove godine organizira veliki humanitarni koncert popularne duhovne glazbe "Neka se čuje do neba glas". Koncert će se održati 22. rujna u Sportskoj dvorani Samobor, s početkom u 20 sati.

Uz samoborski duhovni orkestar, koji čine mladi iz župa sv. Anastazije iz Samobora i sv. Ivana Krstitelja iz Luga, pod vodstvom Ivana Gajšaka i Marka Otmačića, na pozornici će ove godine biti i tamburaški sastav Ferde Livadića, koji vodi prof. Petra Vojvodić. Aranžmane za popularne duhovne pjesme pripremit će Marko Otmačić i Ivan Gajšak. Na koncertu nastupaju: Maja Tadić, Ivo Šeparović, Luka Balvan, Dekanatski zbor mladih, Ana i klapa Barun, grupe RiM i Kefa te Božja Slava Band.

Koncert će svojim sudjelovanjem u narodnim nošnjama samoborskog i svetonedeljskog kraja uveličati Kulturno društvo Sveta Nedelja, KUD Strmec, Društvo svetog Izidora Seljaka zajednice Ekosspiritus, Udruga Etno-fletno iz Samobora te skupine u narodnim nošnjama iz župe Krista Kralja iz Domaslovca.

Udruga U Duhu S Kristom i ove će godine od dijela prihoda ostvarenog prodajom ulaznica pomoći dvjema potrebitim katoličkim obiteljima s područja gradova Samobora i Svete Nedelje, točnije Žumberka i Orešja.

Ulaznice se mogu nabaviti nakon nedjeljnih svetih misa u župama Samoborsko-okićkog i Svetonedeljskog dekanata, tijekom tjedna u Turističkoj zajednici Grada Samobora na Trgu kralja Tomislava, a na dan koncerta na ulazu u dvoranu.

K.K.

 
15.09.2013.

Završna konferencija projekta SMILEinVET

Na Pametnu kuću stavljena "točka na i"

Završna konferencija projekta SMILEinVET

Već dugo kod nas školski sustav ne prati potrebe lokalnog gospodarstva i školuje uglavnom ne baš lako zapošljive kadrove. Posljednjih godina na tom planu nešto se počelo mijenjati. U Samoboru je to postalo uočiljivo otkako je Srednja strukovna škola prije više od dvije godine prišla modernizaciji školskih kurikuluma u skladu s potrebama tržišta rada. Riječ je o projektu SMILEinVET, za koji je ravnatelj škole Davor Škiljan na završnoj konferenciji, kojom je stavljena "točka na i" ovog projekta, naglasio da je samoborska Srednja strukovna škola, osim što je najstarija takva škola u Hrvatskoj, danas jedna od rijetkih popunjenih škola u kojoj ne ostaje slobodnih mjesta.

Projekt SMILEinVET, koji s 85% troškova financira Europska Unija, sastoji se od izrade novog dijela kurikuluma za zanimanje tehničar mehatronike u obliku predmeta za Pametne kuće. Dvije godine trajala je pretpriprema za njegovo uvođenje, a posljednju godinu profesori strukovnih predmeta pod stručnim su vodstvom trenera radili na novom dijelu kurikuluma kroz radionice i individualno. Pritom su preporuke poduzetnika i obrtnika odigrale važnu ulogu kako bi završni dokument projekta što više bio usklađen s potrebama tržišta rada. Samoborska Srednja strukovna škola bila je nositelj projekta pa je postala i referentni centar za Pametnu kuću u Hrvatskoj, a pratila ju je Tehnička škola Pula. Partneri u projektu su još Zagrebačka županija, Grad Samobor, Poduzetnički centar Samobor, Udruženje obrtnika Samobor i Elektroinženjering Brodar iz Rakovog Potoka.

Samoborska strukovna škola dobila je tako novi praktikum vrijedan oko 43 tisuće eura, koji će učenicima pružiti kvalitetno obrazovanje. Funkcioniranje praktikuma i Pametne kuće predstavio je nastavnik Ivan Vlainić.

U dvorani Srednje strukovne škole na završnoj konferenciji bili su i učenici škole koji se školuju za nova zanimanja i kojima će jedan od predmeta biti Pametna kuća, zatim gradonačelnik Krešo Beljak, njegova zamjenica Sanja Horvat Iveković, županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vjeran Štublin, direktor Tehničke škole Pula Dalibor Paus, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad i samoborski obrtnici.

K.K.

 

U dva dana poštari Samobora i Jastrebarskog prikupili na Žumberku 10 traktorskih prikolica otpada

Najava humanitarnog duhovnog koncerta

Završna konferencija projekta SMILEinVET

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002